2008. szeptember 16.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mexikói Filmhét - Megelevenedik a mexikói mozi a Művészben

Mexikóról sokaknak a chilis ételek, tequila és sombrero-kalapos gitárpengető énekesek jutnak eszébe. Az utóbbi években azonban az ország filmkészítői mindent megtesznek azért, hogy nemzetüket más szemszögből is bemutassák a világ számára, remek színészeiknek és rendezőiknek köszönhetően egyre sikeresebben. Szeptember 18-24. között a magyar közönség is ízelítőt kap Mexikó filmterméséből.

Alejandro Gonzáles Inarritú (Korcs szerelmek, Bábel, 21 gramm), Guillermo Del Toro (A faun labirintusa, Hellboy) és Alfonso Cuarón (Anyádat is, Az ember gyermeke) rendezők neve ismerősen cseng szerte Európában és Amerikában a filmkedvelők számára. Ők, és olyan színészek, mint például a kiemelkedően tehetséges Gael García Bernal (többek között Az álom tudománya című Michel Gondry film és a Rossz nevelés című Almodóvar mozi főszereplője), illetve Diego Luna (Dirty Dancing 2, Terminál, Frida), mind azon dolgoznak, hogy országukat színvonalasan képviseljék a nemzetközi filmiparban, és bemutassák az Acapulco-n és Cancún-on kívüli, igazi, nem csak turistáknak szánt Mexikót. A Budapest Film és a Mexikói Nagykövetség által közösen megrendezett Mexikói Filmhét nálunk még kevésbé ismert alkotók filmjeit tárja a magyar közönség elé összesen 11 mű formájában, melyek közül 5 rövidfilm lesz.

Az eredeti nyelven, hangalámondással vetített filmek bemutatása a következő program szerint zajlik majd:

Szeptember 18., csütörtök, 20.00 óra
A zóna - zártkörű díszelőadás
Mexikóvároson belül a gazdagok egy elhatárolt területet hoznak létre, melyet lakói mindenáron megvédenek a falon kívül élő szegényebb emberek jelenlététől. Egy este azonban 3 fiatal fiúnak mégis sikerül behatolnia az "idilli" övezetbe, ezért cserébe kegyetlen megtorlásban lesz részük. Rodrigo Plá első játékfilmjében Maribel Verdú is feltűnik, akit több alkotásban is láthattunk már, például az Aranyherében Javier Bardem partnereként, vagy éppen A faun labirintusában.

*


Szeptember 19., péntek, 20.00 óra
Támasz nélkül
Animációs rövidfilm egy emberről, aki elhatározza, hogy végez magával, miközben pedig ez megtörténik, ráeszmél az őt körülvevő világ szépségére.

A mágus
A 2004-ben készült dráma egy varázslóról szól, aki mikor megtudja, hogy halálos betegségben szenved, útra indul, hogy szembesüljön múltjának legfontosabb szereplőivel, és újraélje azokat a pillanatokat, amelyeknek korábban talán nem szentelt elég figyelmet. Befejezésül egy utolsó varázslattal kíván értelmet adni életének.

*


Szeptember 20., szombat, 20.00 óra
A zóna

*


Szeptember 21., vasárnap, 20.00 óra
Az ég tükrében
A 10 perces rövidfilm, amelyben egy fiú dobozba zárja vágyai tárgyát, a tó tükrében megkettőződött repülőgépet, számos nemzetközi fesztivál díját zsebelte be. A film egésze Carlos Salcés keze munkáját dicséri, a forgatókönyv írásától kezdve a rendezésen és vágáson keresztül a produceri teendőkig.

Mezcal
A címadó ital a tequila őse, a Maguey-növényből (kaktuszféle) készül, és "leszármazottjához" hasonlóan kukaccal fogyasztják. Ez az ital nyújt vigasztalást Ignacio Ortiz szereplőinek, akik a titokzatos El Parian város ivójában találkoznak, és néhány ital elfogyasztása mellett szépen lassan fény derül keserű múltjukra.

*


Szeptember 22., hétfő, 20.00 óra
A fehér vonal szindrómája
Lourdes Villagomez egy halálos autóbalesetet szenvedett kislány képzeletbeli múltját festi meg a vásznon 7 percben.

Az ország, ahol semmi sem történik
Enrique hivatalnokként dolgozik, ám pénzmosási ügyletekbe keveredik, majd elrabolják. Amúgy is nehéz helyzetben lévő felesége egy videokazetta segítségével értesül férje hűtlenségéről, ezzel teljes eddigi élete felborul. A film főszereplőit az egyik legrangosabb mexikói filmfesztiválon díjjal jutalmazták alakításukért.

*


Szeptember 23., kedd, 20.00 óra
A szív bugyrai
A minifilm egy felnövekvés-történetet mutat be, amely során a félénk Martín (Gael García Bernal) igyekszik felzárkózni jóval tapasztaltabb barátaihoz, és némi sikerélményt szerezni a női nemmel kapcsolatban.

Maria Elena passiója
A címszereplő asszony a hegyekben él, és fuldoklik törzse konvencióinak szorításában, mikor pedig legidősebb fia halálos balesetet szenved, majd az autó vezetőjét több vizsgálat is ártatlannak találja, úgy dönt, hogy a városba költözik, és maga derít fényt az igazságra, ezután pedig új életet kezd.

*


Szeptember 24., szerda, 20.00 óra
Durrdefekt
Egy férfi siet az országút szélén, kilyukadt kerekű autójában veszteglő asszony segítségére, ám a nő gyanakvással fogadja szándékait.

Biliárdjátékosok
El Vago ügyes biliárdjátékos, aki egy napon átveszi egy teljes biliárdszalon vezetését. Arra azonban nem számít, hogy a játék imádata nem elég egy szalon sikeres igazgatásához. Kurt Hollander közel másfél órás alkotása egy oktatófilm stílusában mutatja be a játékot és annak művelőit.

***


Mexikói Filmhét
Időpont: 2008. szeptember 18-24.
Helyszín: Művész mozi (1137 Budapest, Teréz körút 30., telefon: 06-1/459-5050 )
Belépő: minden előadásra egységáras, 1.050 Ft
Szervezők: Budapest Film, Mexikói Nagykövetség

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei