2008. szeptember 29.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Gyerekrablás a Palánk utcában - Végre DVD-n a népszerű ifjúsági film

Ki ne szeretett volna hőssé válni gyermekkorában? Főleg, ha az ominózus hőstett a saját, külön útra lépett szüleink kibékítése lenne? Kondor Lajcsi bevállalja a nehéz feladatot és gyermeki naivitásával összetett tervet eszel ki. Barátainak segítségével önrablást hajt végre.

A gulyáskommunizmus felszabadult éveiben ifjúsági filmek tucatjaival kedveskedett filmiparunk kisdobosainknak és úttörőinknek. Ezek közül jelentette meg most dvd-n a MOKÉP a "Gyerekrablás a palánk utcában" című játékfilmet, a némi krimivel fűszerezett családi vígjátékot.
Az alkotógárdát, közöttük Mihályfi Sándor rendezőt valószínűleg komoly agytornára kényszeríthette 1985-ben, hogy milyen fordulatokkal lehet még újszerűséget kelteni a sokadik nagyvárosi gyerekfilmben. A különböző történetekben többször kerültek már olyan helyzetbe az ifjoncok, hogy magukra vállalták a nyomozás nehéz és esetenként rémisztő tervét, azonban odáig az önrablás még nem fordult elő. Ettől az ötlettől alighanem minden jóérzésű szülő eszeveszetten tépné a haját - vagy csemetéét -, ám ki tudna haragudni kisfiára, aki azért folyamodik efféle trükközéshez, hogy édesapját és édesanyját újra összeboronálja?

Kondor Lajcsi (Léner András) a külvárosi bérház padlásán bujkálva igyekszik kivárni külföldön kamionozó édesapja (Székhelyi József) hazatértét, biztosra véve, hogy eltűnésének hírére országokat átszelve robog kisfiához. Miközben egyre többen keresik az eltűnt Lajcsit, anyukája kegyeit (Bánsági Ildikó) egy mama kedvenceként dédelgetett biztosítási ügynök (Rajhona Ádám) igyekszik megszerezni. Mindezeket bonyolítja a bohém életű Hecseki Boldizsár (Koltai Róbert) felbukkanása, aki alhadnagyi tekintélyét sem féltve öltözik be különféle álruhákba, hogy így folytasson sikeres nyomozást az emberrablási históriában.

Hogy mi történt 1985 óta a "Gyerekrablás a palánk utcában" idősebb főszereplőivel, azt a legtöbb magyar mozi vagy tv néző tudhatja, Bánsági Ildikó, Koltai Róbert, Székhelyi József és Rajhona Ádám azóta is népszerű színművésznek számítanak, akár színpadi, akár filmes előadásról legyen szó. Azonban az akkoriban felkapott Léner András további sorsa már nem annyira közismert. Néhány leforgatott ifjúsági filmet követően elfordult a kameráktól, a szórakoztatóipartól azonban nem: színházi rendezőként több, nagysikerű darab köthető a nevéhez, például a Kaposvári Csiky Gergely Színházban előadott Lila ákác vagy a Budapesti Kamaraszínházban jelenleg is futó Berlin Blues. 2006-ban Vámos László-díjat, 2007-ben a Thália Alapítvány nívó-díját vehette át.

***


Gyerekrablás a palánk utcában
Szereplők: Léner András, Bánsági Ildikó, Koltai Róbert, Székhelyi József, Rajhona Ádám
Rendező: Mihályfy Sándor
Forgalmazza: Mokép Zrt.
Ár: 900 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei