2008. szeptember 30.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti mozipremierek - Hogy nyomoz egy boncmester?

Erre a kérdésre is választ kaphatunk 2008. október 2-tól a mozikban, de lesz még utolsó lehetőségébe kapaszkodó reménybeli rocksztár, német pszicho-dráma tanáruknak kényszeresen engedelmeskedő diákokról, Steven Spielberg csapata pedig újragondolja az Orwell féle Nagy Testvér paranoiát.

A meztelen dobos

Fish a Vesuvius rockbanda egykori dobosa, elhivatottságánál csak csalódása volt nagyobb, amikor a csapat tagjai megváltak tőle, és rögtön ezután hatalmas sikert arattak. A hoppon maradt dobos 20 évvel később úgy érzi, a második nagy esély köszönt be életébe, és mindenképpen bizonyítani akar, mikor unokaöccse középiskolai zenekarába ugrik be egy fellépés erejéig.
Az Alul semmi rendezőjének legújabb vígjátékában az Office című sorozat egyik szereplője, Rainn Wilson alakítja a bandájához képest cseppet túlkoros zenemániákust, partnernője Christina Applegate, a Rém rendes család szöszke Kelly Bundy-ja.

Eredeti cím: The rocker
Szereplők: Rainn Wilson (Robert Fishman), Christina Applegate (Kim), Teddy Geiger (Curtis)
Rendező: Peter Cattaneo
Forgatókönyvírók: Maya Forbes, Wallace Wolodarsky
Zene: Chad Fisher
Forgalmazó: Intercom

***


A nyomozó

A címmel ellentétben a film főszereplője nem rendőr, hanem kórboncnok, aki otthonosan mozog munkahelyén, a halottak között, azonban annál esetlenebb élő embertársai világában. Haldokló édesanyja megmentésében reménykedik, amikor maga is elvállal egy "hullagyártást", később azonban már visszafordítaná az eseményeket, persze ez lehetetlen. Így nyomozásba kezd, hogy kiderítse ki és miért bérelte fel a gyilkosságra.
Gigor Attila első mozifilmje üdítő színfolt az idei palettán, hiszen a hazai filmgyártásban szokatlan módon a morbid humor és az abszurdum rögös mezsgyéjére kalauzol minket. Az eddigi kritikák szerint sikeresen, a fiatal rendező próbálkozását mind az idei Magyar Filmszemlén, mind a neves Karlovy Vary Filmfesztiválon számos díjjal jutalmazták.

Szereplők: Anger Zsolt (Malkáv Tibor), Kerekes Éva (Noszfer Ágnes), Tóth Ildikó (Szirmainé), Czene Csaba (Köpcös)
Rendező és forgatókönyvíró: Gigor Attila
Zene: Melis László
Forgalmazó: Budapest Film

***


Sasszem

Jerry egy fénymásoló szalonban dolgozó fiatal srác, Rachel pedig kizárólag gyermekének élő nő, mindketten viszonylagos elégedettségben tengetik teljesen átlagos hétköznapjaikat, amíg egy titokzatos telefonhívás fel nem borítja eddig egymástól független életüket. Innentől kezdve azonban kénytelenek összefogni, és szembeszállni a teljes amerikai rendőrséggel és Nemzetbiztonsági Hivatallal, maguk sem tudják, hová üldözi őket a női hang a telefonban, azonban nincs megállás: az idegen életüket és családjukat veszélyezteti, ha nem hajtják végre a küldetést.
A szintén idén bemutatott A boldogító talán című romantikus vígjáték főszereplőnőjét, Michelle Monaghan-t és a legújabb amerikai tinibálványt, Shia LeBeouf-t (Transformers, Disturbia) D.J. Caruso rendező vezényli ebben a látványos elemekkel tarkított akciófilmben.

Eredeti cím: Eagle eye
Szereplők: Shia LeBeouf (Jerry), Michelle Monaghan (Rachel), Billy Bob Thornton (Thomas Morgan), Rosario Dawson (Zoe Perez)
Rendező: D.J. Caruso
Producer: Steven Spielberg
Forgatókönyvírók: John Glenn, Travis Wright
Zene: Brian Tyler
Forgalmazó: UIP-Duna Film

***


A hullám

Wenger tanár úr empirikus módon, tapasztalás útján kívánja megtanítani diákjainak az autokrácia modelljét, ennek érdekében kísérletbe vonja osztályát. A diákok megalapítják A hullám nevű csoportot, és feltétel nélkül engedelmeskednek az önkényuralmat gyakorló tanárnak, aki csak későn veszi észre, hogy a kísérlet kicsúszik a kezei közül, és A hullám már uralkodó bázisként tekint önmagára, egyúttal szeretné hatalmát kiterjeszteni.
Dennis Gansel (Csajok a csúcson, Napola - A Führer elit csapata) rendező iróniával fűszerezett drámája az emberek függési kényszerét és pszichikai reakcióit ábrázolja, rámutatva a teljes alkalmazkodás és a gondolkodás nélküli engedelmesség veszélyeire.

Eredeti cím: Die Welle
Szereplők: Jürgen Vogel (Rainer Wenger), Frederick Lau (Tim), Max Riemelt (Marco)
Rendező és forgatókönyvíró: Dennis Gansel
Zene: Heiko Maile
Forgalmazó: SPI

***


Modellek, Kánikula, Tervezett veszteség, Kebelbarát

A MoziÜnnep során újonnan megnyílt Kino Mozi folytatva múlt heti sorozatát, ezen a héten további 4 film bemutatásával tiszteleg Ulrich Seidl osztrák rendező nálunk még kevésbé ismert munkássága előtt. Ezek közül kettő egész estés játékfilm, a Modellek című dráma 3 fiatal szőke boldogulását mutatja be a bécsi manöken-világban, a Kánikula pedig 6 egymásba fonódó sorsot követ nyomon, amelyek a hőségben növekvő feszültség nélkül talán sosem találkoznának. A Kebelbarát és a Tervezett veszteség dokumentumfilmek, amelyek egy-egy magányosságtól frusztrált ember különböző társkeresési próbálkozásait követik figyelemmel.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei