2008. október 1.Szabados Melinda
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Felon - Az elítélt

Meddig mehetsz el, hogyan védekezhetsz, hogyan védheted meg a családod és jogos tulajdonod, ha támadás ér? Kit véd a jog, kit tekintünk bűnösnek és kit áldozatnak? Érdekes kérdés, de nem ez a fő gondolata, témája Ric Roman Vaugh legújabb filmjének, hanem az elítéltek kiszolgáltatottsága, egyéni harca egymás-, és a rájuk "vigyázók" ellen.

A kaszkadőrből (Tango&Cash, Totall Recall) avanzsált Vaughnak nem ez az első rendezése. Érdekesség, hogy a forgatókönyvet is ő írta, megtörtént események alapján. Az 1990-es években a hírhedt Kaliforniai Állami Börtön tisztviselői több mint 8 éven keresztül tartották rettegésben az őrizeteseket, és közülük többet meg is gyilkoltak. Gladiátorként, fogadásból összeugrasztották őket, gyakran tűzet nyitottak rájuk, azonban a vád alá helyezett őrök mindegyikét felmentették. A Santa Fé mellett, az Új-Mexikói Állami Fegyházban forgatott film, az egyik leghitelesebb a börtönfilmek közül, hiszen a hangsúly nem azon van, hogy ki hogyan ront meg másokat bent, hanem hogy ki az erősebb kutya.

A történet viszonylag egyszerű, idilli képek mutatásával, egy boldog, amerikai család megismertetésével kezdődik, akik egy kölcsön segítségével vállalkozást szeretnének beindítani, esküvőt terveznek, és persze van egy gyerekük is. A főhős Wade Portert (Stephen Dorff) teljesen átlagos, a családjáért élő férfi, aki előtt előrejutási lehetőség áll az életben. Ezt az idillikus képet zavarja meg egy pitiáner tolvaj, aki betörésével felébreszti az alvó családot Dél-Kaliforniai otthonukban. A férfi a betörő után iramodik, és fejbe veri egy ütővel. A rabló meghal, amiért Portert letartóztatják, és börtönbe kerül. Vádalkut köt azzal, hogy elvállalja a nem szándékos emberölést, hogy minél hamarabb szabadulhasson.

Az ítélet 3 év, amit a pár úgy gondol, hogy "hamar" letud és utána boldogan élnek, amíg meg nem halnak. A feleség (Marisol Nichols) gyakran megy látogatóba, még a gyereket is magával viszi, hogy az elítélt láthassa fiát. Amint Wade belép a rendszerbe, bűnének körülményei nem számítanak már. Az őrök bűnözőként tekintenek rá, a többi elítélt vagy szövetségesként, vagy ellenségként. Élete rémálommá válik. Amikor a barátnője meglátogatja, és a fémdetektor becsipog, ugyanúgy le kell vetkőznie, mint bármelyik utcalánynak.

Azonban az igazi csavar most következik, hiszen nem azt mutatja meg a rendező, hogy milyen klikkek vannak a börtönben, ki kivel van, hanem innentől az lesz a lényeg, hogy a férfi hogyan fogja túlélni a börtönparancsnok (Harold Perrineau) szadista, őrült kedvteléseit. Már a börtönbe vezető úton gyilkosság történik, melynek passzív részese lesz Porter, ez taszítja őt még mélyebbre, és ítéli még több börtönévre. A börtön kibogozhatatlan etikai kódexe, faji ellentétei, embertelen erőszakossága mind gát Wade előtt, melyekkel meg kell birkóznia.

Cellatársa John Smithe (Val Kilmer), feltételes szabadlábra helyezés nélküli életfogytiglani fegyházbüntetését tölti, miután megölte azt a két embert, aki meggyilkolta a feleségét és lányát, és az összes családtagjukat, ezáltal akarva kitörölni a családi vérvonalat is. A történet során John és Wade barátsága mélyül, miközben John megismerteti Wade-t a túlélés fortélyaival, útmutatást ad neki a börtönélethez.

A legszomorúbb jelenetek lefestik Wade és Laura kapcsolatának romlását, ahogy éveket adnak hozzá a mondataikban a büntetéshez, és az esélyek egy közelgő boldog családi életre egyre inkább elhalványulnak. Wade nem tudja rávenni magát, hogy leírja a börtönélet rémületeit, Laurának pedig a saját gondjai, pénzügyi nehézségei lesznek a legfontosabbak és a várakozásban édesanyja sem támogatja. Végigkövethetjük, hogy Wade kezdeti hitetlensége, elkeseredettsége hogyan csap át dühbe, kétségbeesésbe, majd megint reménykedésbe a végső megoldásig.

A szereplők szerencsére nem hollywoodi sikerfilmekből ismert tucatarcok, bár egy-két számon tartott arc felfedezhető köztük. Val Kilmer alig ismerhető fel, a tekintélyt parancsoló, idősödő, mackós elítélt szerepében. Hitelesen alakította azt a karaktert, aki egy családot kiirtott, közben pedig tele van keserű életbölcsességgel.

A Santa Fe-i helyszín tökéletesen érezteti a nézővel a bezártságot, szinte őrizetesnek érzi magát az ember a profi beállítások miatt. A film története aktuális Magyarországon is, hiszen nemrégiben egy idős ember védte meg tulajdonát "áramkerítéssel", aminek szintén tragikus vége lett. A két emberben az a közös, hogy a tulajdonukat védték, úgy tettek, ahogy bármelyik apa, aki védi a családját, a tulajdonát, ha fenyegetés éri.

A Felon szó jelentése súlyos bűncselekményt elkövető ember. Az általa elkövetett tett legalább egy évvel börtönnel, de akár halállal is büntethető. Nekünk kell eldönteni, hogy mennyire találjuk őket vétkesnek, és mennyire találjuk arányosnak a büntetést. Az élettől is.

***


Felon (Az elítélt)
Műfaj: Akció/Thriller/Dráma
DVD megjelenés: 2008 július 18.
Rendező: Ric Roman Waugh
Szereplők: Stephen Dorff, Val Kilmer, Sam Shephard, Harold Perrineau, Nick Chinlund, Marisol Nichols, Anne Archer, Nate Parker

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei