2008. október 2.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Sasszem mindent lát

Két egészen hétköznapi figurát, egy másoló-szalonban dolgozó fiút és egy egyedülálló anyát magával sodorja az őket akaratuk ellenére irányító Sasszem, és miközben szélmalom-harcukat vívják, nyomukba ered az Egyesült Államok legtöbb rendvédelmi szerve is.

Jerry Shaw a Copy Cabana fénymásoló szalon pultjáig ambicionálta magát, habár családja és lehetőségei engednék, hogy a tehetséges fiú szép karriert fusson be, ehhez azonban hiányzik belőle a motiváció. Mivel állandó pénzszűkében van, nagy meglepetésként éri, hogy egy napon a bankszámlája több százezer dolláros egyenleget mutat, és még nagyobb, amikor hazatérve hitvány albérletébe hatalmas fegyverarzenált talál otthon. Egy idegen nő hívása figyelmezteti, hogy az FBI a nyomában van, és ideje lenne felhúzni a nyúlcipőt, de még magához térni sincsen ideje, máris egy kihallgatáson találja magát, ahol terrorizmussal vádolják. Akarva-akaratlan szabadul kényszerű helyzetéből, és miközben üldözőbe veszi őt a fél FBI és a terrorizmus-elhárítás, csatlakozik hozzá a szintén meglehetősen zaklatott Rachel, akit ugyanaz a titokzatos hívó kisfia megfenyegetésével tart sakkban és kényszeríti együttműködésre. Innentől a páros nem szabadul az idegentől, aki telefonon és kivetítőkön instruálja ámokfutásukat keresztül a városon és az országon egy nem ismert cél felé.

Az Életeken át és a Disturbia rendezőjének filmje az első felében tartogat néhány izgalmas akciójelenetet, és körülbelül eddig sikerül fenntartani a szorongást a mindent látó és bárhová eljutó Sasszemmel kapcsolatban is. Mivel azonban ezt a kártyát A hálózat csapdájában című filmben már kijátszották, és Orwell Nagy Testvére (1984) óta amúgy sem lehet ez a téma tökéletesen friss és ahhoz méltóan idegborzoló, a film hamarosan teljesen kiszámíthatóvá válik. Így éppen azok a jelenetek, amelyek a sztori csúcspontját jelentenék, a látványon és a technikai megoldásokon kívül nem tartogatnak túl sok meglepetést.

Mindezt sokkal élvezhetőbbé tenné a kiemelkedő színészi játék, ám a főszereplők, Shia LeBeouf (Én, a robot, Transformers) és Michelle Monaghan (A boldogító talán, Durr, durr és csók) tulajdonképpen egy-két arckifejezés használatával csodálkozzák végig az egész filmet, így meglehetősen középszerűek maradnak. Őket ellensúlyozhatná Billy Bob Thornton (Az ember, aki ott se volt, Szörnyek keringője) vagy Rosario Dawson (Halálbiztos, Kölykök, Sin city), ám most mozgásterüket leszűkítő mellékszerep-skatulyákban láthatjuk csak őket.

A film erősségét jelenti a szép operatőri munka és az éppen ízléses mennyiségű, jól kivitelezett számítógépes trükk, valamint néhány eredeti ötlet, például a csomag-szállító csúszdázás a repülőtéren. Mindezzel együtt a Sasszem a Spielberg-féle filmgyár tucat-gyártmánya, megfelel közel két órányi kikapcsolódásra, maradandó hatást azonban nem gyakorol.

*


Sasszem
Eredeti cím: Eagle eye
Szereplők: Shia LeBeouf (Jerry Shaw), Michelle Monaghan (Rachel Holloman), Rosario Dawson (Zoe Perez), Billy Bob Thornton (Thomas Morgan ügynök)
Rendező: D.J. Caruso
Producerek: Steven Spielberg, Pete Chiarelli, Rizelle Mendoza
Forgatókönyvírók: John Glenn, Travis Wright
Zene: Brian Tyler
Forgalmazó: UIP-Duna Film

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei