2008. október 17.Kígyós Adrienn
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Az Oscar-díj bemutatása

Minden kétséget kizáróan az Oscar a legrangosabb filmes díj, ami valaha létezett. Közel háromezer kiosztott díj, 81 éves múlt és a legtehetségesebb színészek, rendezők, operatőrök neve kapcsolódik a ceremóniához. Lássuk, hogyan nőtte ki magát ilyen hatalmas rendezvénnyé és milyen emlékezetes pillanatokat őriz a múlt.

Az Akadémia

Az Oscar-díjat, amit létrejöttekor az Akadémia Díjának neveztek, az "Academy of Motion Picture Arts and Sciences" nevű intézmény hozta létre. Az Akadémiát 36 taggal, 1927-ben alapították meg, mára azonban közel 6000 taggal büszkélkedhet. A rendezőkből, színészekből, operatőrökből és más filmes szakemberekből álló társulatba való bekerülésnek több kritériuma is van, ám ezek közül talán a legfontosabb, hogy a személy legalább egy Oscar-jelöléssel rendelkezzen.

Helyszín

Több évtizedes fennállása óta nem meglepő módon, rengeteg helyszín adott otthont a ceremóniának. A kezdetekkor egy szerény vacsora keretein belül osztották ki a trófeákat. (Az 1929-es első ünnepséget a Hollywood-i Roosevelt Hotelben tartották, 250 meghívott vendéggel és 5 dolláros belépővel.) 1942-ig megmaradt a vacsora hagyománya, azonban a rendezvény annyira kinőtte magát, hogy színházról színházra kellett vándorolniuk, míg végül 2002-ben megépült a Kodak Theatre Los Angeles szívében, mely azóta is minden évben kényelmes helyet biztosít a hatezer meghívottnak.Szavazás, jelölés

Az Akadémia minden tagja jogosult arra, hogy a saját szakterületéhez kapcsolódó kategóriában szavazhasson. Ez alól csak egy kivétel van: a Legjobb Film kategória, melyben minden tag hangot adhat véleményének. Az induló filmeknek minden év decemberéig a mozikba kell kerülnie, ez az egyik feltétel.

Ugyanúgy, ahogy régen, napjainkban is megpróbálják a legnagyobb diszkrécióval kezelni a nyertesek listáját, így a jelöltek valóban a kamerák előtt élik át a felemelkedés vagy a bukás érzését. A közvetítők már évek óta minden jelöltet egyszerre mutatnak, megosztva a képernyőt, hogy tényleg semmiről ne maradjon le a kedves néző.A szobor

A filmes szakmában legtöbben ezután a 35 cm-es, 24 karátos aranybevonattal ellátott, kardját maga előtt tartó keresztes lovag után vágynak. A trófeát Cedric Gibbons tervezte, 1928-ban.

Statisztikák, érdekességek

- Máig nem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy miként lett az Akadémia Díja elnevezésből Oscar-díj. A legnépszerűbb elmélet szerint Margaret Herrick, az Akadémia könyvtárosa azzal viccelődött, hogy a szobor nagyon hasonlít Oscar nevű nagybácsikájára. A szóbeszéd egyre terjedt, míg végül Sidney Skolsky újságíró 1934-ben azt írta, hogy Katherine Hapburn Oscar-díjat vehetett át alakításáért cserébe. Az emberek hamar megszokták az elnevezést, az Akadémia pedig 1939-ben hivatalosan is felvette a nevet.
- Mint mindenki akkoriban, az Akadémia költségvetése is megsínylette a II. Világháborút. 1939-től 1945-ig műanyag másolatokat kaptak a díjazottak, csak a háború lezárta után vehették a kezükbe a valódi, aranyozott szobrot.
- Néhány film, amik óriási hatással bírtak a szakmára, de soha nem nyerték el a trófeát: Hobson’s Choice (Hobson választása, 1954), Dirty Harry (Piszkos Harry, 1971), The 39 Steps (39 lépcsőfok, 1935), The Searchers (Az üldözők, 1956), King Kong (1933).
- Néhány szerep, melyek a hírnevet ugyan meghozták a színészeknek, az Oscar-díj azonban elmaradt: Al Jolson - Jazz Singer (A dzsesszénekes, 1927), Humprey Bogart - Casablanca (1944), Gene Kelly - Singing in the rain (Ének az esőben, 1952), Henry Fonda - 12 Angry Men (Tizenkét dühös ember, 1957).
- Alfred Hitchcock, a horror műfajának megteremtője öt jelölésből egyet sem váltott szoborra. Végül 1968-ban életműdíjjal jutalmazta az Akadémia.
- Ugyanígy nem volt szerencséje az Oscar-díjjal Martin Scorsese-nek sem, akit hatszor jelöltek a "Legjobb rendező" kategóriában, eredménytelenül. 1991-ben megtört a jég: Nagymenők c. világhírű filmje elnyerte a jól megérdemelt jutalmát.
- Legtöbb jelölés: Walt Disney - 64 jelöléssel, őt követi John Williams, aki még jelenleg is életben van és eddig 39 jelölést kapott, zenei kategóriákban.- Legtöbbet jelölt színész: Katherine Hapburn és Meryl Streep fej-fej mellett, 12 jelöléssel.
- Legtöbb Oscar-díj: Walt Disney 26 darab szobrocskát tudhatott magáénak.
- Legtöbb Oscar-díjat nyert film: Ben Hur, Titanic, Gyűrűk Ura: A király visszatér, 11-11-11 szobor az övék.
- "A műsor soha nem állhat meg" - vallják a szervezők. 2003-ban voltak próbálkozások, melyek szerint el kellett volna törölni az akkori díjátadót. Az ok az Iraki Háború volt. Nem meglepő módon a ceremóniát megtartották, habár sokan a sztárok közül a sötét színű ruhákat részesítették előnyben a gálán. Azért nem volt meglepő a döntés, mert sem a II. Világháború alatt, sem a Vietnámi Háború alatt nem törölték a ceremóniát.
- Pár esetben azonban elnapolták az ünnepséget: 1938-ban, a Los Angeles-i árvíz miatt; 1968-ban Martin Luther King halála miatt; 1981-ben pedig a Ronald Reagan ellen elkövetett támadás miatt 24 órával eltolták a gála kezdetének időpontját.

Kategóriák:

Legjobb Film, Legjobb rendező, Legjobb Férfi Főszereplő, Legjobb Női Főszereplő, Legjobb Férfi Mellékszereplő, Legjobb Női Mellékszereplő, Legjobb Eredeti Forgatókönyv, Legjobb Adaptált Forgatókönyv, Legjobb Idegen Nyelvű Film, Legjobb Operatőri Munka, Legjobb Vizuális Hatás, Legjobb Vágás (hang), Legjobb Vágás (kép), Legjobb Hang, Legjobb Zene. (Eredeti Filmzene), Legjobb Zene (Eredeti Dal), Legjobb Művészeti Vezetés (látványtervezés), Legjobb Jelmeztervezés, Legjobb Smink, Legjobb Animációs Film, Legjobb Rövid Animációs Film, Legjobb Dokumentumfilm, Legjobb Rövid Dokumentumfilm.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei