2008. október 21.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti mozipremierek: Tekerd vissza, haver!, Ananász expressz, Mázli

A 4 napos hosszú hétvége alkalmából olyannyira elkényeztetnek minket a forgalmazók, hogy még több is jut, mint minden napra egy-egy film. Ráadásul semmi dráma, nincsen szorongás és könnyek, helyette vicces jelmezeket, játékos humort ígér a Tekerd vissza, haver!, lazulást az Ananász expressz, a Mázlival pedig a hazai mezőny is vígjáték kategóriában képviselteti magát.

Tekerd vissza, haver!

Mike egy alacsony forgalmú videotékában tengeti hétköznapjait, barátja, Jerry pedig beugrik néha, hogy feldobja egy kicsit. Egyik nap aztán Mike egészen a plafonig mászik Jerry látogatása miatt, hiszen a bemágneseződött haver letörli az összes videoszalagot. Hogy az üzletet megmentsék, és egyúttal a téka leghűségesebb látogatója, egy idős hölgy kedvében járjanak, néhány klasszikust, köztük a Miss Daisy sofőrjét, és a Szellemirtókat is, saját szájuk íze szerint újraforgatják...

Kitől mástól származhatna ez az elborult filmötlet, ha nem a franciák ideagyáros rendezőjétől, Michel Gondry-tól? Az Egy makulátlan elme örök ragyogása és Az álom tudománya című filmek készítője már nem először bizonyítja, hogy fantáziája mind sztorik, mind a megvalósítás terén végtelen. Ebben partnere lesz most Jack Black, aki a Trópusi vihar és a Kung Fu Panda kapcsán is nagy népszerűségre tett szert az utóbbi időkben, és Mos Def, akinek filmbeli alakításai ugyan eddig nem voltak kiemelkedők (16 utca, Lackawanna Blues), de rabul ejtő pozitív kisugárzása tagadhatatlan, és nem utolsó sorban a hip-hop zene különleges tehetségű művésze ő.

Eredeti cím: Be kind rewind
Szereplők: Mos Def (Mike), Jack Black (Jerry), Mia Farrow (Miss Falewicz), Danny Glover (Elroy Fletcher)
Rendező és forgatókönyvíró: Michel Gondry
Zene: Jean-Michel Bernard
Forgalmazó: Budapest Film

*


Ananász expressz

Dale és Saul haverságának alapja az utazgatás, na persze nem matricás bőrönddel járják a nevezetes városokat, hanem a zöld fűvel borított ösvény felett repkednek. Közös nyelvükben a különböző gyepfajtáknak egzotikus neve van, ezek közül a legzsibbasztóbb és legkevésbé elterjedt újdonság pedig az Ananász Expressz. Dale éppen álló autójában hullámvasutazik a mágikus szer hatása alatt, amikor egy lövöldözés szemtanúja lesz, és hát persze kit hívna segítségül az őt üldözésbe vevő gyilkosok ellen, ha nem Saul-t?

Judd Apatow komédia-producer a jól megszokott bandát trombitálta össze: az öblös hangú -szerencsére a film feliratos- Seth Rogen (Felkoppintva, A 40 éves szűz), aki ez esetben a forgatókönyvet is jegyzi, és James Franco, akit legtöbben a Pókember filmekből ismernek, már kamaszkorukban együtt játszottak a Freaks and Geeks tinisorozatban, azóta sem komolyodtak semmit. Feltűnik viszont mellettük a filmben Rosie Perez, akin hagyott némi nyomot az idő a Zsákolj, ha tudsz és a Sorsjegyesek óta, de dinamikája változatlan.

Eredeti cím: Pineapple express
Szereplők: Seth Rogen (Dale Denton), James Franco (Saul Silver), Rosie Perez (Carol), Danny R. McBride (Red)
Rendező: David Gordon Green
Forgatókönyvírók: Seth Rogen, Evan Goldberg
Zene: Graeme Revell
Forgalmazó: Intercom

*


High School Musical 3 - Végzősök

Búcsút intenek a középiskolának a Vadmacskák, és ezzel lezárul a High School Musical sorozat (nálunk az első két rész Szerelmes hangjegyek címmel jelent meg), hacsak a brancs nem fakad dalra a főiskolán is. Addig is az elválaszthatatlan Gabriella és Troy színpadra viszi a most kezdődő élettel kapcsolatos aggodalmait, és félelmeit, súbápsa-vadda-vaddajippibummdibumm.

Talán sokan nem tudják, hogy a ’90-es évek elején ennek a három részes musicalnak a rendezője, Kenny Ortega készítette a Hókusz Pókusz című boszorkányos vígjátékot, Bette Midler, és az akkoriban (majdnem) felismerhetetlenül fiatal Sarah Jessica Parker szereplésével.
A napokban nagykorúvá vált hűvös tekintetű Zac Efron-t világszerte a tinik bálványává avatta a High School Musical (erre rátett még egy lapáttal a Hajlakkban vállalt szerepével), és a női főszereplő személyében párra is talált. Erre mondják: minden jó, ha a vége jó.

Eredeti cím: High School Musical 3: Senior year
Szereplők: Zac Efron (Troy Bolton), Vanessa Anne Hudgens (Gabriella Montez), Ashley Tisdale (Sharpay Evans)
Rendező: Kenny Ortega
Forgatókönyvíró: Peter Barsocchini
Zene: David Lawrence
Forgalmazó: Fórum Hungary

*


Gengszterek fogadója

4 koppenhágai gengszter nem meghazudtolva a gengszterszabályokat, 4.000.000 koronával lép meg a főnök elől, útirányuk Spanyolország. Amikor arra kényszerülnek, hogy egy romos vidéki házban húzzák meg magukat, mindannyian ráébrednek, hogy belefáradtak már a futásba, és leghőbb vágyuk, hogy az öreg házat felújítva vendéglőként üzemeltessék azt.

A nálunk most bemutatásra kerülő 8 évvel ezelőtti dán-svéd film főszereplői sokunk számára ismerősek lehetnek, még ha a nevük nem is ugrik be egyből: az Ame-t alakító Mads Mikkelsen-t láttuk a Wilbur öngyilkos akar lenni és a Casino Royale című filmekben is. A Peter szerepét játszó Ulrich Thomsen pedig nem kisebb megtiszteltetésben részesült alig több, mint egy éve, mint hogy a XX. század elejének egyik legellentmondásosabb, és egyben legzseniálisabb magyar írója, Csáth Géza (igazi nevén szereplő) alteregójának bőrébe bújhatott az Ópium - Egy elmebeteg nő naplója című filmben.

Eredeti cím: Blinkende lygter
Szereplők: Ulrich Thomsen (Peter), Mads Mikkelsen (Ame), Nikolaj Lie Kaas (Stefan), Soren Pílmark (Torkild)
Rendező és forgatókönyvíró: Anders Thomas Jensen
Zene: Bent Jeppe Kaas, Fabricius-Bjerre
Forgalmazó: Cirko Film

*


Mázli

Egy apró falucska temetője alatt a lakosok (persze nem a temetőé) gázolajat találnak. Halotti szertartásnak álcázva árusítani kezdik a fekete aranyat, a bevételt semmiféle olajtársasággal nem kívánják megosztani. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor a falu lakói egymás alá ígérik az olaj árát, és versenyezni kezdenek az eladásban, ráadásul a falun kívül is szimatot fognak néhányan, és szeretnék a bevételt magukénak tudni.

Keményffy Tamás 4 évvel ezelőtt kísérletezett először rendezéssel a Szerencsés ember című rövidfilm kapcsán, egyébként többnyire operatőrként dolgozik. A Mázli készítésekor a Szerelem utolsó vérig, a Moszkva tér és az Overnight fényképésze, Garas Dániel vette át tőle a kamerát, és olyan tehetséges színészeket láthatunk a főbb szerepekben, mint Lukáts Andor (Vörös rekviem, Sose halunk meg!), Gyuricza István (Taxidermia), vagy Kerekes Vica (Bakkerman, Chicago - színdarab).

Szereplők: Lukáts Andor (Szekeres István), Gyuricza István (Noskó Sándor), Lázár Katalin (Noskó Margit), Kerekes Vica (Szekeres Eszter)
Rendező: Keményffy Tamás
Forgatókönyvíró: Hegedüs Bálint
Zene: Monori András
Forgalmazó: Hungaricom

*


Hol az ördögben van Oszama Bin Laden?

A 4 évvel ezelőtti Super size me című, gyorséttermekről szóló botrányos dokumentumfilm készítője, Morgan Spurlock most azon ügyködik, hogy biztonságosabbá tegye a világot hamarosan megszülető gyermeke számára, gondol egyet, és tovább lép a szelektív hulladékgyűjtésnél és hájnövelő étkek mellőzésénél. Megkeresi a világ egyik legveszélyesebb emberét, a 2001. szeptemberi terrortámadás kieszelőjét és irányítóját, Oszama Bin Laden-t. Ehhez azonban végig kell járnia, meg kell ismernie, és talán egy kicsit meg is kell értenie azt a környezetet és miliőt, azokat a közel-keleti országokat, amelyeken keresztül Oszama útja New York-ba vezetett.

Eredeti cím: Where in the world is Osama Bin Laden?
Rendező és forgatókönyvíró: Morgan Spurlock
Operatőr: Daniel Marracino
Forgalmazó: Budapest Film

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei