2008. október 28.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti mozipremierek: Éjjel a parton, Elégia, A hazugság szabályai

Színes felhozatal várja ezen a héten a mozikba látogatókat: egy spanyol-amerikai és egy cseh dráma mellett nyomon követhetjük egy magyar és egy orosz bevándorló boldogulását a nagy Amerikában, és egy szerepcserés dán romantikus film is bemutatásra kerül majd. Nem maradnak el az ismert színészek sem, Richard Gere, Diane Lane, Mark Wahlberg és Penelopé Cruz filmjei közül válogathatunk.

Éjjel a parton

Adrienne Willis elrontott házassága és kamaszlányával megromlott kapcsolata elől menekülve elvállalja egy barátja észak-kaliforniai moteljének vezetését, remélve, hogy kaotikus életét végiggondolva lassan rendet teremthet maga körül. A szálloda egyetlen vendége egy középkorú orvos, Paul Flanner, aki a motelben ragad egy közelgő vihar miatt. A két ember a kettesben töltött hétvége folyamán szépen lassan egymásra hangolódik.

Diane Lane és Richard Gere már nem először alakít egy párt a vásznon, hasonló felállásban játszottak A hűtlenben és a Gengszterek klubjában is, így volt alkalom kikísérletezni, hogy a kettőjük párosa remekül működik, Lane pedig sosem marad mellékszereplő Gere mellett. Ha az asszony lányát alakító Mae Whitman ismerősnek tűnik, az nem véletlen, ő még gyerekként szerepelt korábban a Szép kis napban, ahol George Clooney lányát alakította, a Ha a férfi igazán szeret című filmben pedig Meg Ryan volt az anyukája. A nők fiatalabb korosztályát ebben a filmben Olivier Martinez helyett James Franco csalogatja a mozikba.

Eredeti cím: Nights in Rodanthe
Szereplők: Diane Lane (Adrienne Willis), Richard Gere (Paul Flanner), Mae Whitman (Amanda Willis), James Franco (Mark Flanner)
Rendező: George C. Wolfe
Forgatókönyvírók: Anne Peacock, John Romano
Zene: Jeanine Tesori
Forgalmazó: Intercom

*


Max Payne - Egyszemélyes háború

Max Payne családját kiírtja egy új, titokzatos drog hatása alatt álló banda, ennek hatására az ex-zsaru bármit vállalna, hogy a droghálózatot feltérképezze és megszűntesse. A cél érdekében beépül a dealerek közé, ám ezután régi környezete bizalmát elveszítni, az újét pedig nem egykönnyen nyeri el, így egyedül kell felvennie a kesztyűt.

A Mark Wahlberg főszereplésével készült akciófilm kritikai visszhangja enyhén szólva negatív volt hazájában, ez mégsem tántorította el a közönséget, és hamarosan a bevételi listák élén landolt az új mozi. Abban mindenesetre egyet értek az USA-beli kritikusokkal, hogy szívesen látnám ex-Marky Mark-ot ismét színészi alakítást igénylő szerepben, mint amilyet az Egy kosaras naplójában, vagy a Boogie nights-ban játszott, a 2006-os Ómen rendezőjének legújabb filmjében inkább töméntelen akcióra, és néhány zenész-híresség feltűnésére (Ludacris, Nelly Furtado) számíthatunk.

Eredeti cím: Max Payne
Szereplők: Mark Wahlberg (Max Payne), Ludacris (Jim Bravura), Chris O’Donell (Jason Colvin)
Rendező: John Moore
Forgatókönyvírók: Shawn Ryan, Beau Thorne
Zene: Marco Beltrani
Forgalmazó: Intercom

*


Elégia

Az ünnepelt, és tanítványai szemében piedesztálon álló David Kepesh professzort elcsábítja egyik diákja, Consuela, és szenvedélyes kapcsolatuk hatására a tanár teljesen elveszíti józan ítélőképességét. Az önmagában bizonytalanná váló professzor vonzalmához idővel féltékenység társul, ami megmételyezi a kapcsolatot.

Isabel Coixet spanyol rendezőnő eddigi munkásságán végigtekintve (ha például Az élet nélkülemre, vagy A szavak titkos életére gondolunk), nem alaptalan a remény, hogy ismét egy érzékeny, kidolgozott karaktereket felvonultató drámában lehet része mindazoknak, akik az Elégiát megnézik majd. Erre garancia a két főszereplő, Ben Kingsley és Penelopé Cruz neve is, de a mellékszereplők is figyelemre méltóak, hiszen játszik a filmben, többek között Dennis Hopper (Szelíd motorosok, Filmszakadás), Peter Sarsgaard (Good Will Hunting, Goya kísértetei) és a Blondie felejthetetlen énekesnője, Debbie Harry is. A forgatókönyvet ezúttal nem Coixet, hanem (többek között a Szégyenfolt és Sommersby írója) Nicholas Meyer készítette, a Pulitzer-díjas Philip Roths novellája nyomán.

Eredeti cím: Elegy
Szereplők: Ben Kingsley (David Kepesh), Penelopé Cruz (Consuela Castillo), Patricia Clarkson (Carolyn), Dennis Hopper (George O’Hearn), Deborah Harry (Amy O’Hearn)
Rendező: Isabel Coixet
Forgatókönyvíró: Nicholas Meyer
Zene: Isabel Coixet
Forgalmazó: Fórum Hungary

*


Immigrants - Jóska menni Amerika

Jóska és az orosz Vlad közösen próbálja elérni az "Amerikai álmot", a sikert és gazdagságot az Újvilágban, ám eközben változatosabbnál változatosabb kalandokba keverednek. Találkoznak a legtöbb előfeltételezéssel, bonyodalommal és ajánlattal, ami egy európait az USA-ban érhet, megtörhetetlen barátságuknak és nem utolsó sorban remek humoruknak köszönhetően azonban zökkenőmentesen veszik az akadályokat.

Csupó Gábor, aki többek között a Fecsegő tipegők és a Híd Terabithia földjére című filmeknek köszönhetően, már széles nemzetközi rajongótábort tudhat magáénak, legújabb mozijában régi ismerőseit, a Simpson család készítőit hívta segítségül az animációhoz, így a magyar és orosz bevándorlók vicces megpróbáltatásait igazi amerikai köntösbe öltöztette. A magyar nyelvű verzióban az itthoni színházi és tévés világ legismertebb alakjai (például Fábry Sándor, Gesztesi Károly, Hernádi Judit, Szabó Győző, Reviczky Gábor) kölcsönözték a figurák hangjait, ám az amerikai szinkron is olyan nevekkel büszkélkedhet, mint Eric McCormack (Will és Grace, A három nővér), vagy Freddy Rodriguez (Terror bolygó, Sírhant művek).

Eredeti cím: Immigrants - L.A. Dolce Vita
Rendező: Csupó Gábor
Forgatókönyvírók: Billiam Coronel, Josh Lieb
Zene: Csupó Gábor, Gregory Hinde, Drew Neumann
Forgalmazó: Hungaricom

*


A hazugság szabályai

Roman és 11 társa nem hétköznapi módon próbálja feladni drog-addikcióját. A csoportterápiákra az elzárt hegyekben, egy izolált közösség létrehozása után kerül sor, ahol a leszokni vágyók egyedül kénytelenek szembenézni saját gyengeségükkel, hazugságaikkal, eddigi életükkel, és a kínok közt, bizonytalanságban hányódó társakkal - egymással és önmagukkal.

Robert Sedlácek alkotásaival eddig még nem találkozhattak a mozikedvelők, ám a cseh rendező első játékfilmje (korábban egy dokumentumfilmet készített csak) máris hatalmas sikert aratott a Karlovy Vary Filmfesztiválon, mind a közönség, mind a kritikusok szívébe belopta magát.

Eredeti cím: Pravidla lzi
Szereplők: Martin Stránský, Klára Issová
Rendező és forgatókönyvíró: Robert Sedlácek
Zene: Tomáš Kimpl
Forgalmazó: Új Budapest Filmstúdió

*


Csak egy szerelmesfilm

Jonas elégedetten él feleségével és kisgyermekeivel, míg életébe egy autóbaleset következtében be nem robban Julia, aki sérülései miatt először kómába esik, majd magához térve teljesen elveszti emlékezetét. Amikor a férfi meglátogatja őt a kórházban, Julia és családja a lány barátjának hiszi őt, akinek visszatérését külföldről már régóta várták. Jonas-nak nincsen ellenére az új szerep, így különösebb ellenkezés nélkül bújik Julia élete szerelmének bőrébe.

Gyakrabban találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy amerikai filmrendezők kevéssé ismert európai vagy távol-keleti alkotásokat dolgoznak fel, most mégis fordítva történik mindez, a film alaptörténete kísértetiesen hasonlít a Sandra Bullock és Bill Pullman főszereplésével 13 éve készült Aludj csak, én álmodom című mozira.

A filmet az idei Titanic Filmfesztivál látogatói már megnézhették, a mozikba azonban csak most kerül hazánkban.

Eredeti cím: Kaerlighed pa film
Szereplők: Anders W. Berthelsen (Jonas), Rebecka Hemse (Julia), Nikolaj Lie Kaas (Sebastian)
Rendező és forgatókönyvíró: Ole Bornedal
Zene: Joachim Holbeck
Forgalmazó: Cirko Film

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei