2008. november 3.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A szerelem határai - középpontban Dylan Thomas, a walesi költő

Háború, szerelem, költészet és mindent elsöprő érzelmek - erre számíthatnak azok, akik megnézik A szerelem határai című angol életrajzi drámát. Keira Knightley, Matthew Rhys, Sienna Miller és Cillian Murphy megmutatják, hogyan tudta átvészelni a II. világháborút négy fiatal, köztük Dylan Thomas, az egyik legjelentősebb és legismertebb angol költő és prózaíró.

Szerelem és a vele járó bonyodalmak - elmaradhatatlan elemei egy költő életének. Dylan Marlais Thomas (1914-1953) walesi költő és prózaíró életét több tényező is viharossá tette: már életében híressé, vagy inkább hírhedté vált bohémságáról, szerette a nőket és az alkoholt sem vetette meg. Versei többségét a költészet és az élet legnagyobb témái jellemezték: születés, halál, szerelem és mindezek összefonódása. Rövid életét beárnyékolta a II. világháború, mely alatt a BBC-nél dolgozott. A szerelem határai című film Dylan Thomas életének azt a néhány háborúban eltöltött évét mutatja be, amikor a költő életében két nő és egy férfi meghatározó szerepet játszottak.

A szerelem határai - a cím sokat elárul a filmről, de szerencsére a néző nem pont és nem csak azt kapja, amire számít. A szerelmi sokszög mindig fokozott lelkiállapotot eredményez, főleg háború idején, amikor az érzelmekre és az egymás társaságára, szeretetére való igény megnő. Ilyen helyzetbe került Dylan Thomas (Matthew Rhys) költő. Minden ember életében meghatározó szerepet játszik az első szerelem, de az esetek többségében csak egy szép, vagy legalábbis tanulságos emlékként marad meg. A walesi költő a II. világháború idején találkozik újra kamaszkori szerelmével, Vera Phillips-szel (Keira Knightley), aki éjszakánként mint sanzonénekes lép fel. Találkozásuk mindkettőjükben felébreszti a régi, de el nem feledett érzelmeket.

Verát váratlanul éri, amikor a költő bemutatja feleségét, a szabadszellemű, táncos múlttal rendelkező Caitlin Macnamarat (Sienna Miller). Caitlin nem lepődik meg, hiszen hozzászokott férje nőügyeihez, de Verában mégis riválisra talál. A rivalizálás ellenére, vagy pont ennek hatására a két nő között mély barátság alakul ki. Nem tudnak, de nem is akarnak elszakadni sem Dylan-től, sem egymástól. A szerelmi háromszögek esetében, hasonlóan a hármas barátságokhoz, mindig jelen van az a bizonyos "harmadik" - szerepe lehet a másik kettő összekötése, de olykor zavaró elemként is definiálható. Dylan, Caitlin és Vera hármasában mindig más tölti be a "harmadik" szerepét.

Hármuk története folyamatosan bonyolódik: Verának kitartóan udvarol William Killick (Cillian Murphy) katonatiszt, akihez a lány feleségül is megy. Tartható-e az immár szerelmi négyszöggé bővült állapot? Ha igen, meddig, és ha nem, ki az, aki véget tud vetni neki? Az említett négy szereplő közül Vera személye bontakozik ki leginkább a nézők előtt - a film a lány életének meghatározó döntéseit és érett nővé válásának folyamatát mutatja be. Főszerepben nem Dylan Thomas vagy Vera Phillips áll, hanem az érzelmek és az emberi kapcsolatok. A szerelem határai nem két, egymástól független szerelmi történetről szól, hanem az első és az utolsó szerelemről, mert "Az első szerelem jó, ameddig tart. Az utolsó, engem az érdekel."

"Noha lemerülnek a tenger alá, majd a felszínre bukkannak ismét;
Noha a szerelmesek elveszítik egymást, a szerelem marad.
A halálnak nincs hatalma felette."

(Dylan Thomas)


***


A szerelem határai (The Edge of Love)
Szereplők: Matthew Rhys (Dylan Thomas), Keira Knightley (Vera Phillips), Sienna Miller (Caitlin Macnamara), Cillian Murphy (William Killick)
Rendező: John Maybury
Forgatókönyvíró: Sharman MacDonald
Zene: Angelo Badalamenti
Producer: Rebekah Gilbertson, Sarah Radclyffe
Operatőr: Jonathan Freeman
Hossz: 110 perc
Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2008. november 6.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei