2008. november 5.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti mozipremierek: Szerelem határai, Jules és Jim, Madagaszkár 2

November 6-án két szerelmi háromszöget feldolgozó film is várja a moziba látogatókat, az egyik Dylan Thomas életének egy részletét mutatja be, a másik a francia újhullám kiemelkedő alkotása. Nem fog senkit jókedvre deríteni a II. világháborús témájú A csíkos pizsamás fiú, és az Anna bekattanva sem, erre ezen a héten egyedül a Madagaszkár folytatása vállalkozik.

Szerelem határai

Dylan Thomas a XX. század egyik legelismertebb angol (wales-i) költője, újság- és prózaírója volt. A Szerelem határai a II. világháború alatti életszakaszát dolgozza fel, amikor a nős Thomas egy londoni bárban hosszú idő elteltével ismét találkozott tinédzserkori szerelmével, a szintén házas Vera Philips énekesnővel, és egyikük sem tagadhatta le a köztük ismét kialakuló vibrálást. A költő felesége, Caitlin, akit amúgy sem ért nagy meglepetésként férje fellángolása, barátságosan állt az énekesnőhöz, hiszen vonzalmuk tárgya összekötötte őket. Nem úgy Philips katonatiszt férje, aki a frontról hazatérve választás elé állította az asszonyt.

A gyorsuló idő nyomában című angol dokumentumfilm rendezőjének életrajzi drámájában a központi női szerepet, mint ahogy azt mostanában megszokhattuk, Keira Knightley alakítja, vetélytársnője és barátnője pedig Sienna Miller, aki általában emlékezetesebb szerepet nyújt a bulvárlapok hasábjain, mint filmekben. Az ellentmondásos férfi főhőst, Dylan Thomas-t Matthew Rhys formálja meg, akit korábban a Szétcsúszva főszerepében, illetve a Szerelem és egyéb katasztrófák című romantikus vígjátékban láthattunk.

Eredeti cím: The edge of love
Szereplők: Matthew Rhys (Dylan Thomas), Keira Knightley (Vera Philips), Sienna Miller (Caitlin MacNamara), Cillian Murphy (William Killick)
Rendező: John Maybury
Forgatókönyvíró: Sharman MacDonald
Zene: Angelo Badalamenti
Forgalmazó: Budapest Film

*


A csíkos pizsamás fiú

A második világháborút ezúttal egy 8 éves kisfiú szemszögéből látjuk, akinek náci katonatiszt apját egy koncentrációs táborban helyezik szolgálatba. Bruno a szigorú tiltás ellenére a tábor környékén próbálja unalmát elűzni, és így találkozik a drótkerítés túloldalán élő Shmuellel, aki a szabadon élő kisfiú számára érthetetlen módon folyton egy kopott, csíkos "pizsamát" nyű. Barátságuk kialakulásakor egyikük sincsen tisztában sem saját maga, sem a másik helyzetével, ám éppen kapcsolatuk az, ami ráébreszti őket a keserű valóságra.

A filmet John Boyne azonos című regénye alapján Mike Hermann adaptálta, akit a Nő előttem, nő utánam és a Szezonbérlet rendezőjeként és forgatókönyvírójaként ismerhetünk. Mivel a kelet-európai országok közül Lengyelország után Magyarország a legérintettebb a II. világháborús téma kapcsán, nem meglepő, hogy A csíkos pizsamás fiú elkészítésében is szép számmal vettek részt magyarok kisebb szerepekben és a stáb részeként, sőt Budapest is helyszínéül szolgált néhány jelenet forgatásának.

Eredeti cím: The boy in the striped pyjamas
Szereplők: Asa Butterfield (Bruno), Jack Scanlon (Shmuel), David Thewlis (apa), Vera Farmiga (anya)
Rendező és forgatókönyvíró: Mike Herman
Zene: James Horner
Forgalmazó: Fórum Hungary

*


Anna bekattanva

A fiatal festőnövendék Anna lehetőséget kap, hogy apjától függetlenné válva, gyakorolja és tanulja leendő mesterségét, miközben Madridban, különböző művészeti-ágakban jeleskedő fiatalok között élhet. Itt esik először szerelembe egy Said nevű fiúval, akivel első szexuális élményét is megtapasztalja. A szakítás után kezdődnek Anna reinkarnációval kapcsolatos látomásai.

Julio Medem hazájában és világszerte a nemzetközi fesztiválokon sikeresen képviselte a spanyol filmgyártást igényes alkotásaival az elmúlt több, mint 30 évben, a rendezés mellett forgatókönyvírásban és a vágási munkálatokban is jeleskedik. Emlékezetes lehet művei közül például A szex és Lucia, vagy Az Északi-sarkkör szerelmesei. A nálunk most bemutatásra kerülő tavalyi alkotásban szerepet kapott többek között a Robinson Crusoe 2003-as francia adaptációjában bubifrizurás Pénteket alakító Nicolas Cazalé, és A galamb szárnyaiban Helena Bonham Carter szigorú nagynénjét megformáló Charlotte Rampling.

Eredeti cím: Caótica Ana
Szereplők: Manuela Vellés (Anna), Charlotte Rampling (Justine), Nicolas Cazalé (Said), Asier Newman (Anglo)
Rendező, forgatókönyvíró és vágó: Julio Medem
Zene: Jocelyn Pook
Forgalmazó: Odeon Video Kft.

*


Jules és Jim

Az osztrák Jules és a francia Jim barátsága a XX. század elején kezdődik, és az sem árnyékolja be, mikor találkoznak a mágikusan vonzó Catherine-nel, és mindketten beleszeretnek. A nő Jules-t választja, házasságot kötnek, és hosszú éveket töltenek egymás mellett. Amikor később Jim meglátogatja a párt, az asszony viszonyt kezd vele, a férj pedig annyira szereti mindkettőjüket, hogy nem áll a kapcsolatuk útjába.

A filmtörténelem eme gyöngyszeme 1962-ben került először bemutatásra, rendezője és írója a legendás és rendkívül sokoldalú François Truffaut (A mennyasszony feketében volt, Kifulladásig, 400 csapás). Egyetlen budapesti mozi tűzi most műsorra a francia újhullám rajongóit megcélozva ezt az egyedi hangulatú drámát, három ember időt és büszkeséget átívelő szeretetéről.

Eredeti cím: Jules et Jim
Szereplők: Oskar Werner (Jules), Henri Serre (Jim), Jeanne Moreau (Catherine)
Rendező és forgatókönyvíró: François Truffaut
Zene: Georges Delerue
Forgalmazó: Cirko Film

*


Madagaszkár 2

A Central Park-beli állatkert Madagaszkárig jutott csapata egy kiszuperált vén repülőgépen kíván hazatérni, ám egy apró hiba folytán nem jutnak messzire. Afrika partjain érnek földet, ahol Maurice, az oroszlán, Melman, a zsiráf, Marty, a zebra és Gloria, a víziló, pingvin társaik kíséretében felfedezik a szavannát, majd megismerkednek Maurice sosem látott rokonaival, és belekóstolnak szabadon született társaik szokásaiba.

Az első rész hatalmas sikerén felbuzdulva Eric Darnell és Tom McGrath (előbbi a Z., a hangya, utóbbi a Harmadik Shrek készítésében is részt vett) eldöntötték, hogy megpróbálják felturbózni a már bevált poénokat, és kiaknázzák a szédületesen laza karakterek lehetőségeit, most kiderül, sikerül-e a folytatásban is megütni a mércét.
A magyar forgalmazó egy becsületesen összerakott honlappal kedveskedik a film rajongóinak itt: http://www.madagaszkar2.hu, ahol a szereplők bemutatásán kívül megtekinthető egy előzetes, és a rövid történet is olvasható.

Eredeti cím: Madagascar: Escape 2 Africa
Rendezők: Tom McGrath, Eric Darnell
Zene: Hans Zimmer
Forgalmazó: UIP-Duna Film

*


Márió, a varázsló

Egy álmaiból kiábrándult, unalmas életet élő háziasszony kivirágzásáról szól a történet, aki az apró faluba települő cipőgyárban vállal munkát némi vívódás után. Ez idővel kirángatja a nőt szürke hétköznapjaiból, ráadásul a cipőkonszern Olaszországból érkező főnöke, Márió a szárnyai alá veszi, elismeri teljesítményét, ez pedig az asszony külső-belső megújulásához vezet. Rácsodálkozik az élet apró örömeire, mitöbb, maga generálja azokat, és férjét is megpróbálja új életre ébreszteni, neki azonban van némi kifogása az asszonyban végbement változásokkal szemben...

A főszerepben a Friss levegő és a Workshop színésznőjét, Nyakó Júliát láthatjuk majd, partnere a hazai filmekben immár igen otthonosan mozgó Franco Nero (Keoma, Honfoglalás), akinek legújabb magyar vonatkozású projektje, a szlovák-cseh koprodukcióban készült, nagy visszhangot kiváltott Báthory című film, ebben Mátyás királyt alakítja.

Szereplők: Nyakó Júlia (Vera), Franco Nero (Márió), Egyed Attila (Gyula), Fehér Anna (Magdi)
Rendező: Almási Tamás
Forgatókönyvírók: Halász Margit, Almási Tamás
Zene: Dés László
Forgalmazza: Budapest Film, Cinema Film

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei