2008. november 10.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A legjobb mesék kicsiknek és felnőtteknek

A Madagaszkár 2. megjelenése aktualitást nyújt, hogy összegyűjtsük azokat a rajz- és animációs filmeket, amik a gyerekek mellett a felnőttek részére is felhőtlen kikapcsolódást nyújtanak bármikor, ötletes karaktereket vonultatnak fel, és humoros, vagy elgondolkoztató szövegeik sokáig emlékezetesek maradnak minden korosztály számára.

Hely hiányában a lista nem lehet teljes, de a kommentekben örömmel várjuk a kiegészítést.

Dumbó (Dumbo)

Természetesen nem véletlen, hogy a sort egy Disney-produkció nyitja, hiszen ez a stúdió fektette le a rajzfilm-készítés alapjait, hatásuk máig megkerülhetetlen. Számtalan hatalmas sikerű művük közül A dzsungel könyvétől kezdve A kis hableányon keresztül Hamupipőkéig szinte bármelyiket kiemelhetnénk, ám mivel ezek alaptörténete híres írók (Kipling, Andersen, Grimm testvérek) művein alapult, a sztorit a filmek megjelenésekor már sokan ismerték. Nem így az első egész estés rajzfilmjük (Hófehérke és a hét törpe) után 4 évvel, 1941-ben bemutatásra került Dumbó esetében, amelyet Helen Aberson története alapján vitt vászonra Walt mester. A film egy népes cirkuszi állatsereglet legújabb szülöttének, a hatalmas fülű kiselefántnak kalandjait dolgozza fel, akit hamar elszakítanak a mamájától, így egyedül kell szembenéznie a furcsa kinézete miatti állandó csúfolódással. Amikor összebarátkozik Timothy-val, a kisegér segítségével felismeri, hogy vitorlányi fülei segítségével akár különlegessé is válhat, és a legközelebbi találkozáskor már a cirkusz sztárjaként teszi büszkévé édesanyját.

Bemutatás éve: 1941
Hossza: 62 perc
Rendező: Ben Sharpstein
Producer: Walt Disney
Zene: Frank Churchill, Oliver Wallace

*


Micimackó kalandjai (The many adventures of Winnie the Pooh)

A ’70-es évek óta nem készült olyan rajzfilm, melynek szereplői (és nem csak a címszereplő mackó, hanem Malacka, Nyuszi, Tigris, Füles, Zsebibaba, Kanga, Bagoly és persze Róbert Gida is) ilyen hatalmas és töretlen népszerűségnek örvendenének gyerekek és a mesén nevelkedett felnőttek körében egyaránt. Mindenkinek megvan a kedvenc figurája, és a szerte a világban nincsen életkorbeli limitje a szereplőkkel díszített emléktárgyak és ruhadarabok vásárlóközönségének. Azóta számtalan feldolgozás és folytatás született, ám az igazi mégis az Alan Alexander Milne világhírű könyvén alapuló Micimackó kalandjai című rajzfilm, amelyből kiderül, hogy Micimackó szereti a mézet, hogy milyen következményei lehetnek egy esős és szeles napnak, és hogyan kell Tigrist nevelni.

Bemutatás éve: 1977
Hossza: 71 perc
Rendező: John Lounsbery, Wolfgang Reitherman
Producer: Wolfgang Reitherman
Zene: Richard M. és Robert B. Sherman

*


Szaffi

Szerencsére mese-gyártás terén a magyar iparnak sincs mit szégyellnie, hely hiányában nem is kerülhetett fel a listára az összes meghatározó egész estés rajzfilmünk, nem beszélve a mesesorozatokról, mint a Vízipók csodapók, a Frakk, a macskák réme, a Ho-ho-ho horgász, a Pom-pom meséi, amelyek külön cikket érdemelnének. A hazai rajzfilm-készítés egyik legismertebb alakja Dargay Attila (Vuk, Gusztáv filmek, La Fontaine mesefeldolgozások, Lúdas Matyi, Az erdő kapitánya), az ő keze alól került ki a ’80-as évek első felében a Szaffi is. A Jókai Mór Cigánybáró című kisregénye alapján készített mese a cigányok között nevelkedett, elszegényedett nemes fiú, Botsinkay Jónás, és egy török származású lány, Szaffi egymásra találását mutatja be. Az elképesztő ötletek (például a kormányzó gőzkieresztő fej-szelepe) és a vicces párbeszédek mellett az olyan színészek, mint Gobbi Hilda, Pogány Judit, Hernádi Judit, Kern András, Gálvölgyi János és Bárdy György kiemelkedő szinkronhangjai teszik emlékezetessé a mesét. Az eredeti Jókai-műből egyébként Johann Strauss világszerte népszerű operettet készített, melynek dallamai a rajzfilmben is felcsendülnek.

Bemutatás éve: 1984
Hossza: 76 perc
Rendező: Dargay Attila
Producer: Ács Karola
Zene: Bárdos Daróci Tamás

*


Macskafogó

A tavalyi folytatás kapcsán az utóbbi időkben újra terítékre került a Macskafogó, számtalan összehasonlítás született, ám azt egyik sem kérdőjelezte meg, hogy a magyar filmkészítés egyik legkiemelkedőbb alkotását tisztelhetjük az 1986-ban bemutatott Nepp József és Ternovszky Béla által jegyzett műben. Aktualitását nem vesztette el az elmúlt több mint 20 évben, hiszen folyamatosan készülnek azok az akciófilmek, amelyek alapsémáját az egerek és macskák között dúló véres és kalandos harc is követi. Ráadásul a rajzfilm olyan sok utalást és poént tartalmaz, hogy sokadik megtekintésre is fel lehet fedezni benne valami újdonságot, amit eddig nem vettünk észre. Emellett a remekül megírt párbeszédek, hétköznapokban beidézhető mondatok ("Mehetünk vissza a balettbe ugrálni", "Na jó, csak úgy mondtam", "Ricardo, keblemre"), vicces névválasztások (Mr. Teufel - németül ördögöt jelent, Maxipocak, Fushimisi professzor, Csino szan), és felejthetetlen karakterek, mint Safranek, von (!) Schwarz, vagy a sombreros vérszívók garantálják, hogy a Macskafogó a következő generáció kedvencévé is válhasson.

Bemutatás éve: 1986
Hossza: 96 perc
Rendező: Ternovszky Béla
Producer: Roman Kunz
Zene: Deák Tamás

*


Őslények országa (The Land before time)

Több rajzfilmben előfordul, hogy a főszereplő elveszíti szüleit, ám talán a legmeghatóbban itt, az Őslények országában került ez ábrázolásra. A cirka 65 millió évvel ezelőtt játszódó mesében Tappancs, a kis brontoszaurusz sorsát egy földrengés pecsételi meg. Ezután társaival, Kistülökkel, Tüskéssel, Kacsacsőrrel és Repcsivel együtt elindulnak, hogy felkeressék a Virágzó Völgyet, ahol békességben és bőséges élelemforrás közelében élhetnek majd vidám életet, ám a ragadozó T-Rex mindent megtesz, hogy megakadályozza ebben őket. A meséből 12 televízióban is megtekinthető folytatás készült, a legutolsó tavaly, ám ezek sikere meg sem közelítette az eredeti produkcióét. A rajzfilm egyébként előre vetítette Steven Spielberg dinoszauruszok iránti érdeklődését, hiszen a Jurassic Park rendezője George Lucas-szal karöltve végezte az Őslények országának produceri teendőit.

Bemutatás éve: 1988
Hossza: 69 perc
Rendező: Don Bluth
Producerek: Steven Spielberg, George Lucas
Zene: James Horner

*


Az oroszlánkirály (The Lion King)

Habár rengeteg próbálkozás történt az elmúlt 14 évben, nem sikerül letaszítani a trónról, még mindig Az oroszlánkirály birtokolja a leggrandiózusabb állatmese címét. A történetben nem kisebb a tét, mint az afrikai állatbirodalom trónja, és az élet természetes körforgásának fenntartása, melyért a jogos trónörökös Szimba, és elvetemült nagybátyja vív harcot. A nagyszabású, hatalmas állatcsordákat ábrázoló jeleneteket is tartalmazó filmet egy akkoriban még újdonságnak számító 3D-s számítógépes program segítségével vitték vászonra. A csodálatos látványvilág mellett számos szeretnivaló karakter és fülbemászó betétdal (Sir Elton John szerzeményei, amelyek kapcsán a film több Oscar-díjat nyert) is közrejátszott abban, hogy ez a mese ilyen közkedveltségnek örvendhet napjainkig.

Bemutatás éve: 1994
Hossza: 89 perc
Rendező: Roger Allers, Rob Minkoff
Producer: Don Hahn
Zene: Sir Elton John, Hans Zimmer, Tim Rice

*


Shrek

Minden idők legnépszerűbb animációs filmje egy tündérmese adaptációja, amely néhol a klasszikus meséket, esetenként Disney rajzfilmeket parodizál. A nagydarab zöld ogre nyugalmas mocsári lakóhelyét mesebeli lények zavarják meg, és Farquaad a későbbi békés magány ígéretével veszi rá, hogy fogságából kiszabadítsa, és elkísérje hozzá Fiona királylányt, akit a nagyúr ezután feleségül venne. Senki nem sejti, hogy Shrek éppen ennek az akciónak köszönhetően nem lesz többé egyedül otthonában. Az immár két folytatást is megért Oscar- és BAFTA-díjas alkotás eredetijét olyan népszerű színészek szinkronizálták, mint Mike Myers, Cameron Diaz és Eddie Murphy, ám a magyar változat hangjait is remekül sikerült eltalálni Gesztesi Károly, Für Anikó, Végvári Tamás és Kerekes József közreműködésével. A Shrek magában hordozza mindazt, ami szükséges, hogy minden korosztály által kedvelt mesét készítsen valaki: imádnivaló karakterek, humoros szövegek, egyedülálló látvány és persze a happy end.

Bemutatás éve: 2001
Hossza: 94 perc
Rendező: Vicky Jenson, Andrew Adamson
Producerek: Aron Warner, Jeffrey Katzenberg, John H. Williams
Zene: Henry Gregson-Williams, John Powell

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
micimaci 2008-12-19 21:30:41
remek kis összeállítás, tetszett!
nem
regisztrált
Mandorla 2008-12-16 16:15:08
A Macskafogó és a Shrek nem gyerkeknek készült, ellenben ajánlanám a Vili a verebet, a Mese Rocckalt, a Szomszédom Totorót és a Pinocchiót.

Csatlakozott:

2008-10-03

Írt kommentek:

29 db

Fyfike 2008-11-11 05:49:15
Mosolyogva olvastam a cikket. Ezek a mesék nálunk is igen népszerűek voltak. Úgy rémlik, a Szaffi örvendett kiemelt népszerűségnek. Felnőttként bevallom, a Dumbót nagyon szerettem, de az Oroszlánkirályt is szívesen megnézném még most is. Bár lehet, hogy mindet jó lenne megnézni ismét.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei