2008. november 10.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Árvaház - Juan Antonio Bayona filmje gyerekekről, nem gyerekeknek

November 13-tól tekintheti meg a nagyérdemű Juan Antonio Bayona és Guillermo del Toro első (de nem utolsó) közös filmét, az Árvaházat. A legújabb spanyol horror vérpezsdítő színészi játékot biztosít elhagyatott és elátkozott szellemkastéllyal, gyerekekkel, félelemmel és oda nem illő befejezéssel.

Guillermo del Toro neve biztosíték lehet a horror kedvelőinek, hiszen már több alkalommal bebizonyította: van helye a spanyol horror világában. Nevéhez köthető a Mimic - A júdás faj, a Penge 2, A Faun labirintusa és a Hellboy II is. November 13-án Magyarországra is megérkezik az Árvaház című legújabb spanyol horror, melyet nem Guillermo del Toro rendezett, de producerként jelen volt a film készítésekor. A producer évek óta figyelte Juan Antonio Bayona munkásságát. Ő rendezte a My Holidays és a The Sponge Man című rövidfilmeket, és számtalan zenei klip hátterében is Bayona áll. Első közös munkájuk világszerte nagy sikert aratott, így nem is csoda, hogy a közeljövőben ismét együtt fognak dolgozni. A Hater című thrillert a bevált felállásban készítik majd el: Del Toro produceri irányítása alatt rendezi meg Bayona a váratlanul sorozatgyilkossá vált emberekről szóló filmet.

Az Árvaház főszereplője Belén Rueda, akit A belső tenger című filmdrámában ismerhettünk meg. Laura alakja nagyszerű alakítás a színésznőtől - ha kell, gyönyörű nő, ha kell, megtört és aggódó anya. A forgatókönyv nyújtotta lehetőségeket minden mennyiségben kiaknázta. Szerepe szerint egy árvaházban nevelkedett lány, aki harminc év után családjával visszatér a boldog gyermekkor helyszínére, az árvaházba. Laura célja az, hogy felújítsa és fogyatékos gyermekek számára újra megnyissa a rég elhagyatottan álló házat. Kísértetkastély - valószínűleg ez jut először eszébe annak, aki megpillantja minden későbbi borzalmak helyszínét. Egy ember van, aki kezdettől fél a házban, Laura örökbefogadott, beteg kisfia, Simon (Roger Príncep).

Minden gyerek szeret játszani, ha nincs kivel, akkor is feltalálják magukat. Simon nem sokáig unatkozik. Vannak, akik keresik a társaságát, de szülei nem hisznek neki. Simon megjelenésével nem elkezdődik, hanem folytatódik a harminc éve megkezdett, végtelennek tűnő halálos játék, melybe Laura is beszáll - kénytelen, ha meg akarja találni a megnyitó napján eltűnt fiát. Szilárd meggyőződése, hogy Simont a szellemek rabolták el, ezért a kutatáshoz a rendőrség mellett egy médium (Geraldine Chaplin) segítségét is kéri. Egyetlen, nem túl meglepő megoldása van a történetnek, ha Laura szembenéz múltjával, és felidézi az elfeledett eseményeket. A film nem a rémisztő vagy vérfagyasztó kategóriába sorolható, inkább nyomasztó, melynek oka a lassú kameramozgás, homályos fények, szuszogás, rejtélyes körülmények között meghalt gyerekek szellemei, múltidézés és megdöbbentő, kissé felháborító, értetlenséget kiváltó feloldása a történetnek. A moziból kilépve sok kérdésünk lehet, melyekre a logikus végiggondolás sem ad választ. Nem történik félrevezetés, csupán néhány összeférhetetlen elem kényszeríti a nézőt a történet átgondolására. Annak ellenére, hogy szellemes filmekből már van éppen elég, az Árvaház még tud újat mutatni - ezt bizonyítják a díjak és a világsiker is. Juan Antonio Bayona nevéről minden valószínűség szerint fogunk még hallani.

***


Árvaház (El Orfanato)
Szereplők: Belén Rueda (Laura), Fernando Cayo (Carlos), Roger Príncep (Simon), Mabel Ribera (Pilar), Montserrat Carulla (Benigna), Geraldine Chaplin (Aurora)
Rendező: Juan Antonio Bayona
Forgatókönyvíró: Sergio G. Sánchez
Zene: Fernando Velázquez
Producer: Guillermo del Toro
Operatőr: Óscar Faura
Hossz: 105 perc
Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2008. november 13.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei