2008. november 10.Papp Csaba Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Európa Filmdíjért versenyez a Delta látványtervezője

Szombat este a sevillai filmfesztiválon felfedték a 2008-as Európa Filmdíjak jelöltjeinek listáját. Az Európai Filmakadémia (EFA) jelöltjei között magyar versenyzőt is köszönthetünk: ott szerepel ugyanis a Delta című Mundruczó-film látványtervezője, Ágh Márton.

Az 1800 Európai Filmakadémia-tag szavazatának értelmében 8 kategóriában hozták nyilvánosságra a tekintélyes szakmai elismerés jelöltjeit. A 2008-as év kiemelkedő filmművészeti alkotásainak listáján van Mundruczó Kornél Delta című filmje. Elsőrangú művészi teljesítményért Ágh Márton látványtervezőt az EFA-tagok a "Prix d’Excellence" Európa Filmdíjra jelölték.

Az 1972-ben született Ágh Márton Magdalena Biedrzycka, a Katyn című Wajda-film díszlettervezőjével, Laurence Briaud, az Un conte de noel című Arnaud Desplechin rendezte francia vígjáték vágójával és Petter Fladeby, a norvég Bent Hamer által rendezett O’Horten című alkotás sound designerével versenyez.

Ágh Márton 1996-ban szerzett diplomát a Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervezői szakán. A mozgókép-látványtervezés mellett színházi és reklámfilm díszleteket, valamint kiállításokat tervez. 2000-től a Krétakör Színház állandó díszlettervezője. Munkái a Bárka Színház, a Csiky Gergely Színház, a Radnóti Miklós Színház és a Nemzeti Színház előadásain láthatók.

A sevillai bejelentés előtt is tudtuk már, hogy az Európa Filmdíjakért folyó versenyben van Nemes Jeles László első 35 mm-re forgatott rövidfilmje. Nemes Jeles László Türelem című rendezése a görögországi Dramában szeptemberben elnyert UIP-rövidfilm díjnak (United International Pictures) köszönhetően került egyenesen a jelöltek listájára. (A játék- és dokumentumfilmek nevezési procedúrájával ellentétben a rövidfilmeket illetően 14 európai filmfesztivállal együttműködve választja ki a jelölteket az EFA.)

Az Európa Filmdíjakat december 6-án Koppenhágában adják át.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei