2008. november 12.Korpás Árpád
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Díjjal jutalmazzák Szabó István rendezőt a Pozsonyi Filmfesztiválon

A világ kinematográfiájában elért egyedülálló művészi teljesítményéért vehet át díjat a november 28-án kezdődő 10. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztiválon Szabó István Oscar-díjas magyar rendező. Erről a fesztivál médiaügyekért felelős koordinátora, Markéta Plichtová adott tájékoztatást szerdán.

A korábbi évfolyamok vendégei - Roger Corman, Franco Nero, Vanesse Redgrave, Julie Delpy, Krzysztof Zanussi és mások - után az idei jubileumi, december 5-ig tartó rendezvénysorozatnak a világhírű magyar rendező lesz a díszvendége. A díjátadási ünnepséget a két nagy barátról és legendás rendezőről, Szabó Istvánról és Jiří Menzelről készült magyar dokumentumfilmmel vezetik fel, amelyben az idén 70 éves két alkotó emlékezik pályafutására. "A dokumentumfilmben például kifejezik hozzáállásukat az Osztrák-Magyar Monarchiához, valamint budapesti és prágai sétával emlékeznek filmjeikre és azok forgatási helyszíneire" - áll a szervezők által kiadott közleményben.

A pozsonyi Aupark plázában lévő Palace Cinemas öt vetítőtermében 36 ország, 220 friss alkotását tekinthetik meg a nézők. Magyar alkotások is szerepelnek a szemlén: az első- és másodfilmeseknek helyet adó fő szekcióban Gigor Attila A nyomozó című játékfilmje szerepel. Vendégként részt vesz a fesztiválon Mundruczó Kornél is, akinek műve, a Delta, az Árral szemben című szekció "ékessége" lesz - ahogyan a szervezők fogalmaznak.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei