2008. november 13.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti filmpremierek: Quantum csendje, Film noir, Árvaház, Fövenyóra

Megérkezik hozzánk a héten a legújabb Bond-film, változatlanul Daniel Craig-gel a főszerepben, partnernője a durcás ukrán szépség, Olga Kurylenko. Aki akció helyett borzongásra vágyik, érdemes megnéznie az Árvaházat, vagy A rejtekhelyet, a zenekedvelőknek pedig a Mester-Ganxsta-Tóth-Papp négyes filmje kedvez.

Quantum csendje

Az új Bond-epizód egyenes folytatása a Casino Royale-nak, így annak ismerete, ha nem is feltétlenül szükséges, de mindenképpen hasznos a sztori kibogozásához. A 007-es továbbra is halott szerelme megbosszulásáért küzd. Eközben az ügynököt behálózza, és saját vendettájához használja fel a vonzó Camille, aki a "Quantum" nevű bűnszervezet fejéhez, Dominic Greene-hez vezeti.

Az eredeti címen Quantum of Solace (angol szójáték, egyrészt utal az ügynök által feltérképezendő maffiaszervezet nevére, másrészt "cseppnyi vigasz"-t jelent, ami inkább a szerelmi bosszú kapcsán nyerhet értelmezést) még egy lehetőséget jelent a kőarcú és rideg tekintetű Daniel Craig-nek, hogy elnyerje a Bond sorozat rajongóinak tetszését, mint a megszokott eleganciájából és stílusából kivetkőzött, immár kegyetlen és bosszúszomjas 007-es ügynök. Hogy ez mennyire fog sikerülni, az nagyban múlik Marc Forster rendezőn is, aki eddig inkább drámák (Szörnyek keringője, Maradj!) készítésében jeleskedett.

Eredeti cím: Quantum of solace
Szereplők: Daniel Craig (James Bond), Olga Kurylenko (Camille), Mathieu Amalric (Dominic Greene)
Rendező: Marc Forster
Forgatókönyvírók: Paul Haggis, Neil Purvis
Zene: David Arnold
Forgalmazó: Intercom

*


Film noir

Sam Rubens Los Angeles emblematikus Hollywood feliratának tövében tér magához, kezében füstölgő pisztoly, mellette pedig egy halott ember fekszik. Mivel a férfinak amnéziája van, nem emlékszik rá, hogy került ebbe a helyzetbe, és miért üldözi és akarja megölni mindenki.

A számítógépes technikának köszönhetően reneszánszát élő film noir stílus animációs formában tárulkozik elénk ebben az alkotásban. A film szerb és amerikai együttműködés eredménye, érdekesség, hogy a rendezői széket is megosztotta a két ország egy-egy művésze, Risto Topaloski és D. Jud Jones, akik mindketten a Film noir-ral mutatkoznak be a magyar mozikban.

Eredeti cím: Film noir
Rendezők: Risto Topaloski, D. Jud Jones
Forgatókönyvíró: D. Jud Jones
Zene: Mark Keller
Forgalmazó: Best Hollywood

*


A rejtekhely

Egy olasz asszony, Lei 15 év rehabilitáció után épült fel a férje elvesztése által okozott tragédiából. Új életet szeretne kezdeni, ezért Davenport-ba költözik, és egy házat bérel, ahol vendéglőt készül nyitni. Lassan fény derül rá azonban, hogy a kiszemelt házban 30 évvel Lei beköltözése előtt rejtélyes hármasgyilkosság történt, és a megölt asszonyok látomásként kísértik a nőt.

Az olasz thriller a Diplomaosztó és A második nászéjszaka című filmek Velencében díjazott rendezőjének, Pupi Avati-nak a munkája, akinek jellegzetes melankolikus védjegye tökéletesen passzol az idegösszeomlásból éppen felépült, rendkívül érzékeny asszony drámájához. A főszerepben Laura Morante-t láthatjuk majd, aki a ’80-as évek elején mutatkozott be a filmvásznon az Egy nevetséges ember tragédiája című alkotásban, majd a ’90-es évek folyamán szüneteltette munkáját, ám az utóbbi években ismét aktív. Partnere Treat Williams, aki több remek filmben próbálta bizonyítani sokoldalúságát (Volt egyszer egy Amerika, Leszámolás Denverben), ám mégis mindenki a Hair-ből emlékszik rá, mint Berger.

Eredeti cím: Il Nascondiglio
Szereplők: Laura Morante (Lei), Rita Tushingham (Paula Hardyn), Treat Williams (Amy apja)
Rendező: Pupi Avati
Forgatókönyvírók: Pupi Avati, Francesco Marcucci
Zene: Riz Ortolani
Forgalmazó: Best Hollywood

*


Árvaház

Laura árvaházban nevelkedett, felnőve pedig maga is adoptál egy HIV-pozitív kisfiút, Simón-t, akit férjével közösen boldogságban nevelnek. Az asszony egy napon elhatározza, hogy nevelkedése helyszínét fogyatékos gyermekek otthonává varázsolja. A család együtt költözik a régi árvaházba, Simón pedig furcsa történeteket oszt meg anyjával néhány képzeletbeli barátról. Amikor Laura megbizonyosodik róla, hogy a Simón által elmesélt víziók nem pusztán a fantázia szülöttei, hiszen maga a kisfiú is a látomások áldozatává válik, para-pszichológusokat hív segítségül, hogy az ódon árvaház titkát felderítsék.

Mexikói horror az Árvaház, nem is akármilyen, hiszen a közép-amerikai ország egyik legnépszerűbb "exportcikke", Guillermo Del Toro készítette (producerként), akinek neve garancia, hogy a film pontos mennyiségben méri a szorongást, az izgalmakat és a csodálatos (ez esetben halálra rémisztő) látványvilágot. A főszereplő anyát Belén Rueda alakítja, akit Magyarországon csupán egy filmben láthattunk, ez pedig az egyik leggyönyörűbb spanyol dráma, A belső tenger című műremek volt, amelyben Rueda Javier Bardem partnereként játszott.

Eredeti cím: El Orfanato
Szereplők: Belén Rueda (Laura), Roger Princep (Simón), Fernando Cayo (Carlos)
Rendező: Juan Antonio Bayona
Forgatókönyvíró: Sergio G. Sánchez
Zene: Fernando Velázquez
Forgalmazó: Paradigma és Budapest Film

*


Fövenyóra

Egy fiatal író, Andreas Sam apja eltűnésének körülményeit szeretné felkutatni, akinek a II. világháború során veszett nyoma. Ahogy Andreas visszafelé hajtja a történelem időkerekét, úgy érzi, hiába vár választ kérdéseire, ehelyett a hétköznapi közép-európai emberek elmúlt 60 éves történelmével találja szembe magát. Talán a válaszok megtalálásához éppen ezen évek valós meséinek feldolgozása vezet.

A Fövenyóra magyar és szerb filmkészítők közös munkája, maga a téma is olyan, amit leginkább az ebből a régióból származó emberek tudnak átérezni, hogy megmutatni mennyire, az most kiderül majd. A főbb szerepekben többnyire szerb színészeket láthatunk, a Sam családot (Andreas-t, az apját, anyját) is szerbek alakítják. Magyarok közül feltűnik majd a filmben Lázár Kati egy nagynéni szerepében, Rajhona Ádám és Nagy Mari egy házaspárt alakítanak, Derzsi János pedig a Kohn nevű szereplő bőrébe bújik Tolnai Szabolcs (Arccal a földnek, Nyári mozi) vezénylete alatt.

Szereplők: Nebojsa Dugalic (Andreas Sam), Slobodan Custic (Eduard Sam), Jasna Zalica (Marija Sam), David Vojnic (Andi Sam)
Rendező: Tolnai Szabolcs
Forgatókönyvíró: Danilo Kis
Zene: Szőke Szabolcs
Forgalmazó: Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetsége

*


Jack Jack - Az igazi rocksztár az első próbán meghal

Néhány hónappal ezelőtt a televízióban és más médiumokban is említésre került Mester Tamás, Papp Szabolcs, Tóth Tibor és Ganxsta Zolee közös projekt-je, miszerint hét hétre összeköltöznek, ezen idő alatt elkészítenek egy lemezt, és próbálnak addig, amíg produkciójuk színpadi előadásként is megállja a helyét. A Jack Jack - Az igazi rocksztár az első próbán meghal című film ebből a kísérletből született, hiszen a felvételeket készítő stáb, ha nem is követte minden mozdulatát a magyar könnyűzene ismert alakjainak, de a munkálatok legjelentősebb mozzanatainál ott volt, és megörökítette azokat. A rendezés elkövetéséért Galler András, ismertebb nevén Indián felel, aki számos magyar videoklip készítőjeként (Hooligans dalok, Tyson, Majka, Náksi vs. Brunner videók, stb.) szerzett alapos gyakorlatot, de október óta színészként is a közönség kegyeit keresi a Vígszínházban.

Szereplők: Papp Szabolcs, Mester Tamás, Tóth Tibor, Ganxsta Zolee
Rendező: Galler András (Indián)
Zene: a szereplőkből álló Jack Jack elnevezésű zenekar biztosítja
Forgalmazó: Budapest Film

*


A Fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció

A figyelemfelkeltő című dokumentumfilm Hajdú Eszter és Gát Balázs alkotása, amely a rendszerváltás óta kialakult politikai légkör hatásait tanulmányozza két konkrét eseten keresztül. Az egyik történet Sebes Gábor zsidó származású Fideszes képviselő és Székely Gábor, a Szerencsejáték Zrt. vezetőjének barátságával, illetve annak politikai nézetkülönbségek okozta széthullásával foglalkozik, valamint azzal, hogyan tud (vagy nem tud) egy jobboldali gondolkozású ember beilleszkedni ma Magyarországon a zsidó közösségbe. A film második fele egy családot mutat be, ahol az anya baloldali liberális, az apa pedig jobboldali konzervatív nézeteket vall, és ez a különbség végül kapcsolatuk felbomlásához, szétköltözéshez vezetett. A film egyik célja, hogy kamera előtti mediáció, vagyis kibeszélés és megvitatás segítségével közelítse a szereplő felek álláspontjait, akik így talán megoldást találhatnak a köztük fellépő konfliktusokra, a másik pedig az, hogy minél realisztikusabban és emberközeli látásmódból érzékeltesse a jelenlegi politikai élet megosztottságát, és ennek tagadhatatlan hatását a hétköznapi emberek életében.

Rendező: Hajdú Eszter
Forgatókönyvíró: Gát Balázs
Zene: Mester Sándor

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei