2008. november 16.Szabados Melinda
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

80 éves Mickey egér - Boldog születésnapot!

1928-ban (80 éve) készült el az első szinkronizált rajzfilm, a Walt Disney Steamboat Willie című filmje, melynek főszereplője Miki egér volt. Valószínűleg ő az egyik leghíresebb a Disney rajzfilmek karakterei közül, majdnem olyan híres szimbóluma az USA-nak, mint az amerikai zászló. A világon szinte minden gyermek és felnőtt ismeri.

Miki egér első színrelépése a Steamboat Willieben volt a new yorki Colony Színházban megtartott vetítésen, 1928. november 18-án . Az évtizedek alatt körülbelül százhúsz más rajzfilm követte, melynek mind ő volt a csillaga. Az 50-es évektől a nevével fémjelezett Miki Egér Klub televízió show házigazdája lett.

Kezdetben Miki egér kicsit gonoszabb, csintalanabb volt, vékony pálcikákból álló figura, aki nagyon nem szerette a macskákat és a nőket. Alakját Ub Iwerks álmodta meg, mely az 1939-es évekre kikerekedett. Kör lett a feje, a teste, a füle is. A kezdetekben kisebb nagyobb változtatásokat még eszközöltek Mikin, például megnövelték a szemét, hogy kifejezőbb legyen a tekintete. Ahogy változott Miki személyisége, úgy változott megjelenése is. Bár az egér nem öregedett, a rajzolók változtattak rajta a kor igényeinek megfelelően. Megfigyelhető, hogy az évek elteltével szeme és feje nagyobb lett, melyek a gyermeki lét sajátosságai. Az évtizedek alatt a dühös, szemtelen Mikiből (Steamboat Willie), aki ellátta a körülötte lévők baját, gyermeki, csendes, ártalmatlan figura lett (The Simple Things). Testét is megváltoztatták azzal, hogy vékony lábait befedték hosszabb nadrággal, végtagjait megvastagították.

Miki hangját eredetileg Walt Disney adta (1928-1947), később azonban meg kellett válnia ettől a szereptől, kötelezettségei miatt. Tőle Jim Macdonald (1947-1977), majd Wayne Allwine (1977-napjainkig) vette át a stafétabotot.

Az egér figuráját tulajdonképpen kényszerből szülte Disney, mert elveszette első karakterének, Oswaldnak, a Szerencsés nyuszinak jogait. Charles Mintz-cel (Universal Stúdió) történt vitája és szétválásuk után, Disney elhatározta, hogy újrakezdi az egész eddigi munkáját és megalapította az új Disney stúdiót. Utána biztos meggyőződött arról, hogy vajon ténylegesen ő birtokolja-e karakterei jogait.

1928 tavaszán elkezdték a munkát, amiből először felejthető kutyák, macskák, békák születtek, majd Disneynek eszébe jutott régi kedvenc egere. Előkereste az állatka fényképét, ami megihlette Iwerkset. Így született meg Miki egér, aki először a Mortimer nevet kapta, de ez nem tetszett Disney feleségének, végül Mickey Rooney-é lett a megtisztelő keresztapaság szerepe.

Bár a Steamboat Willie igazából Miki egér harmadik filmje, azért számítják ezt az elsőnek, mert ekkorra teremtődtek meg a rajzfilm forgalmazásának feltételei. A filmben változtattak már Miki megjelenésén, amely megalapozta a későbbi filmek stílusát is.

Bár az 1920-as évektől kezdődően már jelentek meg hangosfilmek a mozikban, azokban a hang és mozgás köszönő viszonyban sem voltak egymással. Disney ebben a rajzfilmen pontosan kimérte a tevékenységek hosszát és ahhoz igazította a zenét. Az, hogy ki volt a zeneszerző máig vitatott. Wilfred Jackson, Carl Stalling vagy Bert Lewis? Csak az biztos, hogy ebben a filmben Miki és Minnie hangját is Disney adta.

Mikit ötvenedik születésnapján hatalmas megtiszteltetés érte. Ő lett a filmtörténet első rajzfilmfigurája, aki csillagot kapott a hollywoodi "Hírességek sétányán".

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Niki 2017-11-06 20:52:18
hat nagyon érdekes és nagyon jo rajzfilm nagyon szeretem
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei