2008. november 24.Bíró Szabolcs
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Elizabeth: Az aranykor

Egészen véletlenül bukkantam rá az Elizabeth: Az aranykor előzetesére az interneten, majd rögtön megnéztem újra és újra, némán, szájtátva. Már az a pár perces kis összeállítás is annyira megragadó volt, hogy másnap már az asztalomon volt a DVD. Amikor pedig végignéztem a filmet, kis híján felüvöltöttem örömömben: végre egy történelmi film!

Hollywoodban elég sokat voltunk kénytelenek csalódni az utóbbi csaknem két évtizedben. Amit történelmi film címszó alatt küldenek hódító útjára, a legtöbb esetben csak egy látványos kalandfilm, szintén látványos, ugyanakkor gyakran hiteltelen jelmezekkel, katonák szájából elhangzó költői beszédekkel, sok-sok monumentális csatajelenettel, és teljesen irreális történettel. Amerikában ez már mindennapos: írjuk át a történelmet, elég, ha meghagyunk egy-két nevet, az ostoba popcornzabálók úgysem veszik észre!

Épp emiatt féltem kicsit az Elizabeth: Az aranykor megtekintésétől, csakhogy ez az alkotás európai, és talán épp ez menti meg a giccsbe borulástól (és sajnos a díjesőtől is). A film ugyanis hat jelölést kapott összesen (két Oscar, három BAFTA és egy Golden Globe), de ezek közül csak egyet kaphatott meg, mégpedig a legjobb jelmeztervezésnek odaítélt Oscart. Sokkal többet érdemelt volna!

A történetről annyit elég tudni, hogy az 1580-as években játszódik, amikor Angliának meg kellett küzdenie a rá nehezedő teherrel, meg kellett védelmeznie magát az elvakult keresztény világtól, és megpróbálni protestánsnak maradni. Ez persze Spanyolországnak egyáltalán nem tetszik, II. Fülöp már magáénak érzi az országot, és elkezdi megépíteni a világ legnagyobb hajóflottáját, az Armadát. Stuart Mária pedig az angolok különös vendégszeretetét kénytelen élvezni, de arról egy percre sem tesz le, hogy királynő legyen.

A színészgárdára sem lehet panasz. Cliwe Owen tökéletesen megállja a helyét a szívtipró kalóz szerepében, Geoffrey Rush pedig a tőle megszokott eleganciával játssza el Sir Walsinghamet, a királynő tanácsadóját és a titkos rendőrség könyörtelen fejét. Cate Blanchett kétségkívül a legelragadóbb jelenség a filmben, játéka frenetikus, egészen egyedülálló. Érdemes eredeti nyelven, felirattal nézni, mert amit a színésznő a hangjával művel, az leírhatatlan! Eddig is a kedvenc színésznőm volt, de az Elizabeth: Az aranykor után már biztos vagyok benne, hogy jelenleg nincs is nála jobb. Bármit eljátszik, hihetetlen! Tényleg meg kéne már kapnia azt az átkozott szobrocskát!

Shekhar Kapur rendező nagyon ügyesen játszott a színekkel, tökéletesen támasztva alá velük az egyes hangulatokat, de a fanatikusan keresztény Spanyolország és a protestáns Anglia közti különbségeket is nagyon jól érzékeltetni tudta. Néha elég a színeket látni ahhoz, hogy tudjuk, hol játszódik az adott jelenet. A kameraállások pedig egészen különösek, a belső tereket sokszor olyan magasról vették fel, hogy a színészek apró, porszemnyi figuráknak hatnak. Az Armadát és a csatajelenetet mindenképp látni kell, arról valóban nehéz mesélni.

Egyetlen dolgot hiányoltam az egészből: Sir Francis Drake, a királynő kalózának bemutatását. Őt sem hagyták ki teljesen, de szerepe elenyészően kevés, szinte csak pár másodperces. Pedig Sir Drake-nek elvitathatatlan érdemei voltak az Armada megsemmisítésében, és épp ezért lett volna jó, ha őt is viszontláthatjuk ebben a nagyszerű filmben. Sebaj, tökéletes, mint tudjuk, nem létezik - Cate Blanchett pedig mindenért kárpótol minket.

***


Elizabeth: Az aranykor
Eredeti cím: Elizabeth: The Golden Age
Rendezte: Shekhar Kapur
Írta: Michael Hirst, William Nicholson
Zene: Craig Armstrong, A. R. Rahman
Szereplők: Cate Blanchett, Clive Owen, Geoffrey Rush, Tom Hollander, Samantha Morton, Rhys Ifans, Jordi Mollá, Abbie Cornish
Hossz: 114 perc
Bemutató: 2007
Forgalmazza: Select Video

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei