2008. december 1.Bíró Szabolcs
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Katyń - Andrzej Wajda sokkoló remekműve

A huszadik századnál talán még nem volt sötétebb, erőszakosabb, ostobább korszaka Földünknek. Két világháború, népirtások, elnyomó diktatúrák, istenített tömeggyilkosok - ennyivel lehetne talán legegyszerűbben összefoglalni. A Harmadik Birodalmat felváltotta a Szovjetunió, felszabadítást ígérve, de a rideg valóság az, hogy a kettő közt szinte semmi különbség nem volt.

Andrzej Wajda legújabb, Katyń című filmje részben a második világháború alatt, részben a háború utáni Lengyelországban játszódik, és azt a borzalmas, évtizedekig titkolt eseményt dolgozza fel, amikor 1940-ben az oroszok körülbelül tizenötezer lengyel tisztet és civilt mészároltak le a Szmolenszk melletti, katyńi erdőben.

A film több szempontból is különleges alkotás. Andrzej Wajdának nincs szüksége hatásvadász, hangos, drámai zenére ahhoz, hogy fojtogató hangulatot teremtsen: megteszi ezt sivár képekkel, fakó színekkel és lassú, fagyos jelenetekkel, miközben majdnem végig csend van. A Katyń másik különlegessége, hogy sok háborús drámával ellentétben itt nem csak a katonák sorsát, szenvedését követhetjük végig. A családtagok, rokonok, barátok ugyanolyan fontos szerepet kapnak, mint a lemészárolt áldozatok. Ők voltak azok, akik évekig nem kaptak hírt hozzátartozójukról, nem tudták, él-e még egyáltalán, és csupán a remény halvány fonalába kapaszkodhattak, semmi másba.

A németek 1943-ban bukkantak rá a borzalmas tömegsírra, és azon nyomban propagandafilmet forgattak róla, bemutatva a bolsevik terror eszközeit. 1945 után viszont már a másik oldal kezébe került a hatalom, és az oroszok Lengyelország-szerte sugározták saját filmjüket, melyben ugyanazt a tömegsírt mutatták be, de már azt állítva, hogy az egész ’41 után történt, és a németek tehetnek róla. Az igazságot persze mindenki tudta. Az igazságot, melyet ha bárki ki mert mondani, elvitték, és az illető soha többé nem került elő.

A katyńi mészárlásról negyven éven át tilos volt beszélni Lengyelországban. Sokan ma is csak a németeket tartják bűnösöknek, a kommunisták még napjainkban is felszabadítókként élnek rengeteg ember emlékezetében. Sokak szemében Sztálin egy hős volt. Sokak visszasírják a rendszerváltás előtti időszakot, mert hogy akkor "mindenkinek volt munkája". Elsősorban nekik ajánlom a film megtekintését. Ideje lenne már másképp gondolkodnunk, és ennyi idő után nyíltan kimondani a gyilkosok nevét. A film zárójelenete, ahogy tizenötezer ártatlan embert egymás után, gépiesen, szisztematikusan tarkón lőnek, arccal a sárba, majd rájuk dózerolják a földet, a többségnek talán felnyitja a szemét.

***


Katyń
Eredeti cím: Katyń
Rendezte: Andrzej Wajda
Írta: Andrzej Mularczyk
Zene: Krzysztof Penderecki
Operatőr: Pawel Edelman
Szereplők: Artur Zmijewski, Maja Ostaszewska, Andrzej Chyra, Danuta Stenka, Jan Englert, Magdalena Cielecka
Hossz: 117 perc
Forgalmazza: Mokép-Pannónia Kft.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei