2008. december 3.Mogyorósi
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Kutya éji dala, a Kis Valentinó és a Trabantománia az 59. Berlinalén

A februári, berlini Nemzetközi Filmfesztiválon külön szekcióban mutatják be azokat a régebbi, közép- és keleteurópai alkotásokat, köztük magyar produkciókat, melyek a politikai változások előhírnökei voltak - közölte kedden a Berlinale sajtóosztálya.

A berlini fal ledőlésének 20. évfordulója alkalmából Németország legrangosabb filmfesztiválján, a 2009 február 5 és 15 között megrendezésre kerülő 59. Berlinalén több egykori szocialista állam moziterméséből kapnak válogatást a nézők.


Kutya éji dala


A "Viszlát tél - a változások filmes előhírnökei" szekcióban összesen 15 egészestés produkciót vetítenek. Magyarországot többek közt Jeles András Kis Valentinó-ja képviseli, melyet éppen három évtizeddel elkészülte (1979) után mutatnak majd be a német fővárosban. Vetős János Trabantománia című alkotása 1982-be röpíti vissza a filmbarátokat. Bódy Gábor negyedszázada (1983) forgatott Kutya éji dala című munkáját is beválogatta a berlini zsűri a jövő februári fesztivál retrospektív programjába, ahol szovjet, csehszlovák, lengyel, román, bolgár és kelet-német filmek társaságában prezentálják a 3 magyar produkciót.


Kis Valnetinó


Egyes alkotásokat első ízben láthat a Berlinale publikuma, így a régi - részben tiltólistára került - művek premierje különös hangulatúvá varázsolhatja a falomlás és a politikai fordulat két évtizedes jubileumát a 2009-es fesztiválon.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei