2008. december 3.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti mozipremierek: Kaméleon, Mongol, Csereüvegek...

Az európai és ázsiai alkotások teljesen háttérbe szorítják ezen a héten az USA blockbustereit. Jól ismert sztárok és kiszámítható történetek helyett most egy magyar romantikus film, a legendás Dzsingisz kán életútját bemutató mongol-kazah-német dráma, egy elgondolkoztató cseh alkotás, és egy orosz fekete komédia közül választhatnak az újdonságra éhes mozilátogatók.

Kaméleon

Hanna balettáncosnő, egy sérülés után szeretné visszadolgozni magát a színpadra. Egyébbel nem is foglalkozik, a magánéletére sem gondol, amíg be nem toppan az életébe Gábor, aki mindent megtesz azért, hogy elkápráztassa a lányt. Rutinosságából azonban valószínűsíthető, hogy gyakorlott nőcsábász, és a lehengerlő rohamokat nem pusztán a nő vonzereje, váltja ki, hanem ebben vaskos pénztárcája is szerepet játszik.

Most kiderül, sikerül-e újra közönségsikert aratnia a Csak szex és más semmi, és a Szabadság, szerelem rendezőnőjének, Goda Krisztinának. Ebben nagy segítségére lehet a főszereplő Hannát játszó Hámori Gabriella, azon kevés magyar színésznők egyike, aki valódi, a vásznon is átütő kisugárzással rendelkezik. Mivel romantikus filmről beszélünk, amely elsősorban a nőket célozza meg, nem nélkülözheti a film a sármőrt sem, ennek eljátszásához pedig Nagy Ervinnek talán nem is kellett különösebb színészi fortélyokat bevetnie.

Szereplők: Hámori Gabriella (Hanna), Nagy Ervin (Gábor), Trill Zsolt (Tibi), Csányi Sándor (Márk), Kulka János (Dr. Marton)
Rendező: Goda Krisztina
Forgatókönyvírók: Divinyi Réka, Goda Krisztina
Zene: Madarász Gábor
Forgalmazó: Hungaricom

*


Mongol

Temüjin a XII. század közepén született, a mongol uralkodó gyermekeként. Vállát hatalmas felelősség nyomta, mint a kán utódja, ráadásul nagy fába vágta fejszéjét, hiszen célul tűzte ki maga elé a mongol törzsek egyesítését is. Olyan világraszóló hatalmi eszközökhöz folyamodott, és olyan hódolatot ért el, hogy nevét a mai napig a legnagyobb és legrettegettebb uralkodók között tartják számon, ő pedig nem más, mint Dzsingisz kán.

A hírhedt hódító életét német, orosz, mongol és kazahsztáni együttműködésben foglalták össze a film alkotói. A főszerepet a Félre a szavakkal! és a Láthatatlan hullámok színésze, Tadanobu Asano játssza, A kaukázusi fogoly Karlovy Vary-ban és az Európai Filmakadémia által is díjazott rendezőjének irányítása alatt.

Szereplők: Tadanobu Asano (Temüjin), Kulan Chuluun (Börte), Odnyam Odsuren (fiatal Temüjin)
Rendező és forgatókönyvíró: Sergei Bodrov
Zene: Toumas Kantelinen
Forgalmazó: Best Hollywood

*


Csereüvegek

Josef Tkaloun irodalomtanár, ám egyre inkább úgy érzi, hogy nem találja meg a közös hangot a fiatal generációval, ezért visszavonul a tanítástól, és néhány zátonyra futott álláskeresési próbálkozás után végül érdekes módon egy élelmiszerüzlet üvegvisszaváltójában talál ismét önmagára. Élvezi a vásárlók forgatagát, és baráti viszonyt alakít ki kollégáival, valamint az őt látogató vevőkkel. Miközben azonban új munkahelyén megnyílik, úgy tűnik, otthonában, feleségével egyre inkább eltávolodnak egymástól a kommunikáció hiánya miatt.

A film a főszerepet játszó Zdeněk Svěrák alkotása nyomán készült, a forgatókönyvet is ő készítette, a rendezést pedig fiára bízta. A közös családi munka eredményeképpen készült, emberi sorsokat boncolgató mozi hatalmas sikert aratott tavaly hazájában, Csehországban, és nemzetközi szinten is több fesztivál díját zsebelte be a rendezés, a vágás, a forgatókönyv és a színészi alakítások is.

Eredeti cím: Vratné lahve
Szereplők: Zdeněk Svěrák (Josef Tkaloun), Daniela Kolárová (Tkalounné), Tatiana Vilhelmová (Tkaloun lánya)
Rendező: Jan Svěrák
Forgatókönyvíró: Zdeněk Svěrák
Zene: Ondrej Soukup
Forgalmazó: Budapest Film

*


Az áldozatkaszkadőr

A címben szereplő furcsa foglalkozás nem mást takar, mint a rendőrség bűnügyi rekonstrukcióiban szereplő kaszkadőr szerepét, aki az áldozatokat "játssza" el, az esetek sikeres feltárása és megértése végett, minden elképzelhető, súlyos szituációban. Valya rendőri pályára készül, és némi pluszkereset reményében vállalja ezt az állást, de maga sem számít rá, milyen megrázó szituációkba kerül majd általa.

Az áldozatkaszkadőr egy nagy sikerű orosz színházi darab alapján készült, a fekete komédia jegyeinek átemelésével. Habár a szerepekben feltűnő színészek többségét nem ismerjük még Magyarországon, a kritikák szerint sikerült tökéletesen átadniuk magukat az alakításoknak, így a film nagy lehetőség lehet számukra, hogy Európa-szerte bemutassák tehetségüket.

Eredeti cím: Izobrazhaya zhertvu
Szereplők: Yuri Chursin (Valya), Vitali Khayev (Kapitány), Aleksandr Ilyin (Seva), Marina Golub (Valya anyja)
Rendező: Kirill Serebrennikov
Forgatókönyvírók: Oleg és Vladimir Presnyakov
Zene: Alexandr Manozkov
Forgalmazó: Cirko Film

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei