2008. december 8.Oroszlán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Tarolt a Gomorra című olasz maffiafilm az Európai Filmdíj-átadón

A Gomorra című olasz maffiafilm öt fontos díjat is begyűjtött a 21. Európai Filmdíj-átadón Koppenhágában - jelentette az AFP francia hírügynökség vasárnap. Az azonos című könyv szerzőjét a mű miatt korábban halálosan megfenyegette a nápolyi maffia.

A Gomorra elnyerte a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb színész (Toni Servillo), a legjobb forgatókönyv és a legjobb fényképezés (Marco Onorato) díját is. A forgatókönyvírók között a megfenyegetett szerzőt, Roberto Savianót is díjazták. A film rendezője, Matteo Garrone azt mondta, a díjat a nápolyi embereknek ajánlja, akik veszélyben élnek.

A legjobb színésznő a brit Kristin Scott Thomas lett, az Il y a longtemps que je t'aime (Már régóta szeretlek) című francia filmben nyújtott alakításáért.

Judi Dench brit színésznőt életműdíjjal tüntették ki. Steve McQueen rendező pedig az IRA 1981-es éhségsztrájkját vezető Bobby Sandsről készült, Hunger (Éhség) című életrajzi filmjéért vehetett át elismerést.

A közönségdíjat a Harry Potter és a Főnix Rendje című filmért David Yates brit rendező vette át.

A dán Dogma-filmek megalapítói különdíjat kaptak az alapokhoz visszatérő filmtechnikákat alkalmazó mozgalmukért. Lars Von Triert, Thomas Vinterberget, Kristian Levringet és Soren Kragh-Jacobsent állva tapsolta a díjátadó közönsége.

Az Európai Filmdíjakat az Európai Filmakadémia 1850 tagja ítélte oda már 21. alkalommal. A következő díjátadó ünnepséget a németországi Essen városában rendezik majd.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei