2008. december 9.Papp Csaba Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Rangos díjakat nyert A nyomozó című film

A Törökországban megrendezett bursai Selyemút filmfesztivál fődíját nyerte el Gigor Attila első játékfilmje, A nyomozó. A díjat a rendező személyesen vette át. A magyar mozi címszereplőjét, Anger Zsoltot a pozsonyi mozgókép seregszemlén a legjobb színész díjával méltatták szombat este.

A tavalyi Filmszemle nagy meglepetése, A nyomozó rangos külföldi elismerésekben részesült az elmúlt napokban a törökországi Bursában és a szomszédos Pozsonyban megrendezett nemzetközi seregszemléken.

Pozsonyban a 10. születésnapját ünneplő filmfesztivál egy héttel ezelőtti megnyitóján a fesztivál rendezőbizottsága Szabó István, "a világ filmművészetének megkerülhetetlen egyénisége" előtt különdíjjal tisztelgett, melyet az Oscar-díjas Mephisto rendezője személyesen vett át Pozsonyban.

Gigor Attila első játékfilmje, A nyomozó a bursai Selyemút filmfesztivál legjobb külföldi filmjét illető Arany Karagöz díjat nyerte el Törökországban. A Kelet és Nyugat párbeszédét jelképező Selyemút városában, Bursában, mely ma Törökország jelentős kulturális központja, a fiatal magyar rendező személyesen vette át a rangos elismerést a december 4-én tartott záróünnepségen.

A nyomozó a bursai seregszemlével párhuzamosan a pozsonyi nemzetközi filmfesztivál versenyfilmjei között is látható volt. A pozsonyi filmünnep díjkiosztó gáláján A nyomozó címszereplőjét, Anger Zsoltot "a minimális színészi eszközökkel erős és érzelmes karakter megformálásért" a legjobb színész díjával méltatták. A trófeát a magyar színész személyesen vette át szombat este Pozsonyban.

Törökország és Szlovákia után Grúzia rangos nemzetközi filmfesztiválján látható A nyomozó. December 9-én kezdődik Tbilisziben, 9. alkalommal a mozgókép szemle, mely a nagyvilág kortárs filmgyártásból mutat be válogatást. A nyomozó a grúz fővárosban a fesztivál legjobb filmjének járó Arany Prométheusz díjért kel versenyre, a bemutatón Gigor Attila személyesen vesz részt.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei