2008. december 11.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti mozipremierek: Érzékeny pont, Nők, A zsaruk becsülete, Good

Középpontban lesznek ezen a héten a nők a mozikban: láthatunk egy filmet a nővé válás, és a feleségek problémáiról is. A férfiaknak egy Keanu Reeves főszereplésével készült sci-fivel, valamint egy rendőri korrupcióval foglalkozó krimivel igyekeznek kedvében járni a forgalmazók. A Good a II. világháborúba, a Fados pedig a zene világába kalauzolja az érdeklődőket.

Érzékeny pont

A 13 éves Jasira elköltözik anyjától, amikor annak élettársa szemet vet rá, és Amerikában élő, libanoni származású apjánál próbál otthonra találni. Az új környezet azonban nehezen fogadja be a lányt, aki éppen bontogatja szárnyait. Ráadásul az iskola mellett otthon is rasszizmussal szembesül, hiszen amúgy is szigorú nevelési elveket valló apja nem kívánja elfogadni a lány fekete barátját, pedig ő végre némi biztonságot nyújtott a lánynak. Így Jasira utolsó mentsvára a szomszédjuk, Mr. Vuoso marad, akivel egyre bizalmasabbá válik a viszonya.

Az Amerikai szépség és a Sírhant művek írójának filmje a szexualitás felfedezéséről, és az idegen környezetben való boldogulásról szól. A kétes szándékú Vuoso-t Aaron Eckhart (Kétarc a Sötét lovagban, és a Thank you for smoking című film Nick Naylor-ja) alakítja.

Eredeti cím: Towelhead (Nothing is private)
Szereplők: Summer Bishill (Jasira Maroun), Aaron Eckhart (Travis Vouso), Toni Colette (Melina Hines), Maria Bello (Gail Monahan)
Rendező, forgatókönyvíró és producer: Alan Ball
Zene: Thomas Newman
Forgalmazó: Budapest Film

*


Amikor megállt a Föld

Klaatu a környezetére veszélyes emberi faj elpusztításának, és a természet megreformálásának tervével érkezik a Földre. A Central Park-ban landol űrhajójával, és kihirdeti célját, ekkor azonban találkozik Helen-nel és kisfiával, akik megmutatják neki az emberi faj pozitív oldalát, így eredeti tervével kapcsolatban hamarosan kételyek merülnek fel az idegenben.

Scott Derrickson (Hellraiser: A pokol démonjai, Ördögűzés Emily Rose üdvéért) az 1951-es, azonos című sci-fi klasszikust vitte ismét vászonra a műfaj rajongó elkötelezettjének, Keanu Reeves-nek a főszereplésével. A legújabb technikai eszközök, és a mindig lenyűgöző Jennifer Connelly bevetése mellett a remake igyekszik történetében hű maradni az eredetijéhez. A kérdés csupán az, hogy az 57 éve még korszakalkotó témához, amelyet azóta alaposan lecincáltak a filmkészítők, a látványbeli újdonságok mellett mi többet lesz képes hozzátenni az alkotás?

Eredeti cím: The day the Earth stood still
Szereplők: Keanu Reeves (Klaatu), Jennifer Connelly (Helen Benson), Jaden Smith (Jacob Benson), John Cleese (Barnhardt professzor)
Rendező: Scott Derrickson
Forgatókönyvírók: David Scarpa, Edmund H. North
Zene: Tyler Bates
Forgalmazó: Intercom

*


Nők

Egy felső-középosztálybeli baráti kör nőtagjai vásárlással és szépségszalonokban való fecsegéssel ütik agyon idejüket. Különösen szaftos csámcsogásra ad okot, amikor egyikük házassága veszélybe kerül egy vonzó, fiatal eladónő miatt, de ahogy a magabiztos hölgyek felülvizsgálják saját kapcsolataikat, egyre több csontváz borul ki a csinos ruhákkal és változatos szépítő- és öregedés-gátló szerekkel tömött szekrényekből.

Az 1939-es George Czukor által (Joan Crawford főszereplésével) készített eredeti feldolgozása egyértelműen annak a mozira éhes női célcsoportnak az étvágyát hívatott kielégíteni, amelyik a Szex és New York és a Mamma mia! bemutatása kapcsán bizonyította véglegesen létezését. A Mick Jagger produceri bábáskodása mellett született mozi számos ismert és tehetséges színésznőt, Annette Bening-et (Amerikai szépség, Csodálatos Júlia), Meg Ryan-t (Francia csók, Angyalok városa), Eva Mendes-t (Kiképzés, A randiguru), Jada Pinkett-Smith-t (A nagy dobás, Ali), vonultat fel, akiknek tehetsége garantálja, hogy megfelelően sikerül majd annak a bizonyos sokat szidott new-york-i rétegnek a kifigurázása. Ha esetleg nem ez lett volna a cél, akkor is.

Eredeti cím: The women
Szereplők: Meg Ryan (Mary Hines), Annette Bening (Sylvia Fowler), Eva Mendes (Crystal Allen), Jada Pinkett-Smith (Alex Fisher), Bette Midler (Leah Miller)
Rendező és forgatókönyvíró: Diane English
Zene: Mark Isham
Forgalmazó: Fórum Hungary

*


A zsaruk becsülete

A Tierney családban két fő szabály működik már generációk óta: 1. A család tagjai mindig kiállnak egymásért. 2. A család férfijai rendőri karriert választanak, és hivatásukat elkötelezetten végzik. A Ray Tierney életét eddig körvonalazó két alapszabály azonban ellentmondásba kerül, amikor a korrupt kollégák utáni nyomozás során saját családtagjai is gyanúba keverednek.

A rendőri korrupció világát a Serpico-tól kezdve, a Téglán át, a tavalyi Amerikai gengszterig több film feltárta már előttünk, a Jóleső kábultság és A rejtélyek házának készítője, Gavin O’Connor azonban most a lelkiismereti válság új dimenzióit mutatja be nekünk. Ebben segítségére lesz a főszerepekben Edward Norton, Colin Farrell, Ms. Jolie papája, Jon Voight, és Noah Emmerich, akit korábban a Tűzforró Alabamában és a Truman show-ban láthattunk.

Eredeti cím: Pride and glory
Szereplők: Edward Norton (Ray Tierney), Colin Farrell (Jimmy Egan), Jon Voight (idősebb Francis Tierney), Noah Emmerich (ifjabb Francis Tierney)
Rendező: Gavin O’Connor
Forgatókönyvírók: Gavin O’Connor, Joe Carnahan
Zene: Mark Isham
Forgalmazó: Intercom

*


Good

John Halder példás családapa, és tanárként becsülésre méltó, ám nem kirívó karriert tudhat a magáénak. Szabadidejét írással tölti, könyvének központi témája az euthanázia létjogosultsága. A megjelent mű a kormány propagandájának részévé válik, és ennek köszönhetően váratlanul hatalmas sikert ér el. Habár Halder nem ilyen céllal írta a könyvet, nincs ellenére az elismertség, ám lassan magával ragadják az események, és végül olyasmiben működik együtt, amire az előzmények nélkül talán nem adta volna a fejét.

A német-angol együttműködés eredményeképpen készült mozi az átlagemberek választásairól, felelősségvállalásáról szól, és bemutatja, hogyan válik egy hétköznapi férfiból az Endlösung egyik tanácsadója pusztán annak köszönhetően, hogy hagyja, hadd sodorja magával az események spirálja. Az első filmes osztrák rendező filmjében Viggo Mortensen (Fejjel a falnak, A Gyűrűk ura, Eastern promises - Gyilkos ígéretek) alakítja a főszerepet, mellette pedig több magyar színész, Görög László, Haumann Máté, Simon Kornél és Cseh Annamária is feltűnik majd egy-egy apróbb szerepben.

Szereplők: Viggo Mortensen (John Halder), Jason Isaacs (Maurice), Steven Mackintosh (Freddie)
Rendező: Vicente Amorim
Forgatókönyvíró: John Wrathal
Zene: Simon Lacey

*


Fados

Az arab és afrikai elemeket ötvöző, Portugáliából származó zenei műfaj tulajdonképpen balladák előadását takarja gitárkísérettel, némi melankóliával fűszerezve. Az alkotás, melynek címe fado dalok csokrát jelenti, a stílus kialakulását kíséri figyelemmel születésétől kezdve egészen napjainkig. Több előadó között szerepel benne a Salma Hayek főszereplésével készült Frida című film emlékezetes zenéjét jegyző Lila Downs is.

Szereplők: Chico Buarque de Hollanda, Camané, Carlos do Carmo, Lila Downs, Cesária Évora
Rendező: Carlos Saura
Forgatókönyvírók: Ivan Dias, Carlos Saura
Forgalmazó: Anjou Lafayette

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei