2008. december 15.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Még Valami Amerika

7 évvel az első Valami Amerika után itt a folytatás. Ákos, Tamás és András sztorija nem sokkal az előző rész befejezése után folytatódik, kiderül mire költötték a lottónyereményt, és a modernebb környezetben és technikákkal, újabb zenékkel készült moziban Amerika is még közelebb kerül.

Az ominózus lottónyeremény átvétele után körülbelül másfél évvel folytatódik a Várnai testvérek története. A pénzt a Bűnös város leforgatására fordították, Tamás rendezésében, ám a film csúfos bukásra sikeredett. Tamás depresszióba zuhan, emiatt kapcsolata Eszterrel erősen ingadozik. A másik két fiú helyzete sem rózsásabb, Ákos nem találja a helyét Timi távozása óta, ráadásul pénz hiányában András is hozzá költözik. Egy Amerikából érkezett képeslap formájában csillan meg a srácok előtt az utolsó reménysugár: eldöntik, hogy ennek nyomán New York-ba utaznak, felkutatják a nehezen összekuporgatott pénzükkel korábban távozó Alex-et, és kicsikarják belőle zsákmányát. Mindeközben Alexet a Bala (a Balaton ura) becenevű maffiózó szorongatja, aki arra kényszeríti, hogy vászonra vigye a már eleve kínos sikertelenségre ítélt East-West című színdarabot. A felbukkanó fiúk így ismét Alex eszközévé válnak, felhasználja őket a film elkészítésére, ráadásul Timi is feltűnik újra az életükben. Tamás úgy határoz, musical formájában forgatja le az új mozit, a casting kapcsán azonban nem marad sok választása: Bala ragaszkodik hozzá, hogy a főszerepet tapasztalatlan lánya, Vivi alakítsa majd.

A főszereplő színészeken, Pindroch Csabán, Szabó Győzőn, Hujber Ferencen, Ónodi Eszteren, Oroszlán Szonján és Szervét Tiboron jól látszik az összeszokottság, és probléma nélkül helyezkednek vissza korábbi karaktereik bőrébe. Természetesen a Balát alakító Csuja Imre számára sem okozott gondot a beilleszkedés, Tompos Kátya (Vivi) pedig, aki eddig inkább a színházlátogató közönség számára lehetett ismert (előzőleg a József Attila Színházban játszott, most a Nemzeti társulatának tagja), friss és élénk színfoltot hoz a moziba, könnyed játéka és csinos külseje mellett remek énekhangja is mellette szól.

Az első résznél is nagyobb hangsúlyt kap ugyanis a zene a Valami Amerika 2-ben, már csak azért is, mert egy musical forgatásáról szól. A zenei felelős Hrutka Róbert, aki gondoskodott róla, hogy a közízlésnek megfelelő, R’n’B beütésű popdalok csendüljenek fel a filmben, ám a keményebb műfajok kedvelőinek sem kell csalódniuk: feltűnik a moziban a Tankcsapda zenekar, és zenei stílusukat is átültetik a készülő musicalbe (némi átalakítással).

Akik nem látták a Valami Amerikát, nyugodtan beülhetnek a folytatásra, hiszen a korábbi történéseket egy fotóalbum segítségével idézik fel a film elején az alkotók, ez egyébként nem árt azoknak sem, akik ismerik az előzményeket, hiszen a második rész elkészültéig sok idő telt el. Mostanában tanúi lehetünk a magyar kommersz-filmek megújulásának, sorban jelennek meg azok az alkotások, amik mozikba csalogatják a nézőket, legyen szó A nyomozóról, a Kaméleonról vagy Deltáról. A Valami Amerika 2-nek nem kell szégyenkeznie társai mellett, hozza mindazt, amit egy szórakoztató kategóriában készült filmtől elvárunk, a poénok ülnek, a sztori pörög, a zene szól, mi kell még...

***


Szereplők: Szabó Győző (Ákos), Pindroch Csaba (Tamás), Hujber Ferenc (András), Szervét Tibor (Alex), Ónodi Eszter (Eszter), Oroszlán Szonja (Timi), Tompos Kátya (Vivi), Csuja Imre (Bala)
Rendező: Herendi Gábor
Forgatókönyvírók: Divinyi Réka, Herendi Gábor, Harmat Gábor
Zene: Hrutka Róbert
Hossz: 110 perc
Forgalmazó: Budapest Film

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei