2008. december 17.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti mozipremierek: Négy Karácsony, Valami Amerika 2, Szikraváros

Most már valóban kitört a karácsonyi láz a magyar mozikban is, hiszen az eheti 4 bemutatóból kettő témája kapcsolódik az ünnephez. Vince Vaughn legújabb vígjátékával és Mózes bibliai történetével a Valami Amerika folytatása és egy Bill Murray főszereplésével készült kalandfilm veszi fel a versenyt a nézők kegyeiért.

Négy Karácsony

Kate és Brad évek óta minden Karácsonykor egy egzotikus utazással menekül a családi csillagszórógyújtás hagyományától, idén azonban az időjárás miatt nem utazhatnak, így kénytelenek alávetni magukat a családlátogatás szokásának. Ráadásul, mivel mindkettőjük szülei elváltak és új családot alapítottak, a párnak egymás után négyszer kell átesnie az ünnepi ceremónián, amit a hátuk közepére sem kívánnak.

Vince Vaughn vígjáték-színészi képességeit senki nem vonta kétségbe korábban sem, és Reese Witherspoon-nak sem kell szégyenkeznie ezen a téren, hiszen a khm… bugyutácska sztorira alapuló Doktor Szöszi kizárólag az ő személyének köszönhetően ért meg újrázást és sikert. Kettőjükhöz csatlakozott a Négy Karácsony készítése során Robert Duvall és Jon Voight, akik nem komikusi vénájukról voltak eddig a legismertebbek, de kvalitásaikat tekintve nem kétséges, hogy ezen a téren is kiválóan teljesítenek majd.

Eredeti cím: Four Christmases
Szereplők: Reese Witherspoon (Kate), Vince Vaughn (Brad), Robert Duvall (Howard), Jon Voight (Creighton), Sissy Spacek (Paula)
Rendező: Seth Gordon
Forgatókönyvírók: Caleb Wilson, Matt Allen
Zene: Alex Wurman
Forgalmazó: Intercom

*


Valami Amerika 2

Körülbelül másfél évvel a lottónyeremény átvétele után a Várnai fiúknak már egy vas sem csörög a zsebében. A hatalmas összeget ugyanis Tamás víziójának, a Bűnös városnak elkészítésére szánták, ami sajnos mind a mozikban, mind dvd-n menthetetlenül bukott, rendezőjét depresszióba sodorva, a producereket pedig finoman szólva szerényebb életvitelre kényszerítve. Utolsó reményük, ha sikerrel viszik színpadra az East-West musical-t. Ebben az amúgy Tamástól lassacskán elhidegülő Eszter, és a new york-i stripclubban is színésznői babérokról álmodozó Timi is segítségükre lesz, vannak azonban olyanok is, akiknek nem érdeke a happy end.

Az első rész gárdája nagyjából hiánytalanul tért vissza a folytatás elkészítéséhez, és új arcok is feltűnnek az újrában: Csuja Imre egy veszélyes maffiózót, Tompos Kátya pedig az ő eleinte félénk leánykáját alakítja. Herendi Gábor rendező tapasztalt valamicskét a 7 évvel ezelőtt készült Valami Amerika óta (nyert például a tavalyi Magyar Filmszemlén a Lorával), így van mit kamatoztatnia a második részben, amelynek megírásában egyébként Harmat Gábor mellett a Kaméleon, a Szabadság szerelem és a Csak szex és más semmi forgatókönyvírója, Divinyi Réka is segítségére volt. A film részletes kritikája itt olvasható.

Szereplők: Pindroch Csaba (Tamás), Szabó Győző (Ákos), Hujber Ferenc (András), Ónodi Eszter (Eszter), Oroszlán Szonja (Timi), Csuja Imre (Bala), Tompos Kátya (Vivi), Szervét Tibor (Alex)
Rendező: Herendi Gábor
Forgatókönyvírók: Divinyi Réka, Harmat Gábor, Herendi Gábor
Zene: Hrutka Róbert
Forgalmazó: Budapest Film

*


Szikraváros

Generációk óta létezik egy varázslatos, fluoreszkáló világ a föld alatt: Szikraváros. A fényeket biztosító hatalmas lámpákat generátorok működtetik, amikor azonban az egyik gépezet meghibásodik, a fények pislákolni kezdenek, és a kihunyás veszélye fenyegeti a várost. Két vállalkozó kedvű kamasz indul útnak, hogy feltérképezze a fények pontos működését, és kijavítsa a hibát.

Gil Kenan (korábban a Rém Rom című filmet rendezte) legújabb, Jeanne Duprau könyvéből készült mozijában Bill Murray (Az ember, aki túl keveset tudott, Idétlen időkig, Elveszett jelentés) játssza a főszerepet, partnere az idén 50 éves Tim Robbins, valamint az a Saoirse Ronan, aki emlékezetes alakítást nyújtott a Vágy és vezeklés legfiatalabb Briony-jaként, melyért Oscar-díjra is jelölték legjobb női mellékszereplő kategóriában az idei díjkiosztón.

Eredeti cím: City of ember
Szereplők: Bill Murray (Cole polgármester), Tim Robbins (Loris Harrow), Saoirse Ronan (Lina Mayfleet)
Rendező: Gil Kenan
Forgatókönyvíró: Caroline Thompson
Zene: Andrew Lockington
Forgalmazó: Fórum Hungary

*


A Tízparancsolat

A történet Mózes életét követi nyomon a Biblia alapján, a próféta születésétől az egyiptomi fáraó udvarában töltött gyermekkorán és az országból való kiűzetésén keresztül, egészen addig, míg a monda szerint Isten kiválasztottja lesz, és a zsidó nép vezetőjévé válik.

A Tízparancsolat különlegessége, hogy a bibliai történet ezúttal animációs formában elevenedik meg. Az eredeti amerikai verzióban a szereplőknek olyan neves színészek kölcsönzik hangjukat, mint Christian Slater, Alfred Molina vagy Ben Kingsley, nálunk viszont szinkronos verzióban kerül levetítésre a film, többek között Végvári Tamás, Kőszegi Ákos és Kassai Károly hangjával.

Eredeti cím: The ten commandments
Rendezők: John Stronach, Bill Boyce
Forgatókönyvíró: Ed Naha
Zene: Reg Powell
Forgalmazó: Budapest Film

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei