2008. december 24.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti mozipremierek: A törvény gyilkosa, Ausztrália, Cincin lovag

Mit kívánjon egy mozirajongó Karácsonyra, Al Pacino vagy Robert de Niro filmet? Évtizedek óta egyre nehezebb a választás, amelyet azonban most nem kell megszenvednünk, hiszen a két nagyágyú közös filmjét mutatják majd be a mozik december 25-én. Ha nagyon megerőltetem a fantáziámat, olyan embert is el tudok képzelni, aki egyiküket sem kedveli, nos, marad azért további választási lehetőség.

A törvény gyilkosa

Egy lezártnak hitt ügy újra terítékre kerül, amikor, bár a gyilkosnak hitt bűnöző évek óta rács mögött csücsül, valaki kísértetiesen hasonló bűntettet követ el. Rooster és Turk, a két nyugdíjazás előtt álló szuperdetektív beleveti magát az ügybe, remélik, hogy karrierjük lezárásaképpen pontot tehetnek a különleges sorozatgyilkossági eset végére, és megtalálják a valószínűleg szoros rendőrségi kapcsolatokkal rendelkező tettest, aki a törvény végrehajtójának képzeli magát, és felmentett bűnözőket öl.

A rendező, Jon Avnet (Sült zöld paradicsom, Vörös sarok) a két főszereplő közül Al Pacino-val dolgozott már együtt korábban, a 88 perc című film elkészítésekor, most kiderül, hogy koordinál két ilyen nagy volumenű színészt. Jó hír, hogy a két hekus kollégáját a kegyetlenképű mini-macsó, John Leguizamo (A háború áldozatai, Moulin Rouge) alakítja, az pedig biztos, hogy 50 Cent öreg napjaiban is emlegeti majd: valaha Pacino és De Niro oldalán játszhatott. Remélhetőleg a hagyományos thriller-sztori tartalmaz majd néhány csavart, és alkalmas lesz, hogy a benne szereplő színészek kvalitásait kihasználja.

Eredeti cím: Righteous kill
Szereplők: Al Pacino (Rooster), Robert De Niro (Turk), John Leguizamo (Perez detektív), 50 Cent/Curtis Jackson (Spider), Carla Gugino (Karen Corelli)
Rendező: Jon Avnet
Forgatókönyvíró: Russel Gewirtz
Zene: Ed Shearmur
Forgalmazó: Best Hollywood

*


Ausztrália

Ritka eset, hogy a II. világháborút Ausztrália szemszögéből láthatjuk, ebben a filmben pedig így történik. Az országba érkező angol arisztokrata nő kénytelen átvenni férjétől egy hatalmas marha-csorda irányítását, és az állatokat keresztülterelni az országon. Ebben segítségére lesz egy tapasztalt cowboy, Drower, akivel együtt vészelik át az Ausztrália elleni japán támadást, a veszélyes körülmények és a magány, amin osztoznak, pedig lehetőséget nyújt az összemelegedésre.

A film a romantikus történet mellett Ausztrália vadregényes tájait hivatott bemutatni, ehhez pedig az ország két nagy ismertségnek örvendő színésze, Nicole Kidman és Hugh Jackman biztosítja a keretet. Az előzetes és a kritikák alapján erőteljes szentimentalitás lesz a film legfőbb jellemzője, de ez így az Ünnepekkor talán megbocsátható.

Eredeti cím: Australia
Szereplők: Nicole Kidman (Lady Sarah Ashley), Hugh Jackman (Drover), Bryan Brown (Carney), Arthur Dignam (Benedict atya)
Rendező: Baz Luhrman
Forgatókönyvírók: Stuart Beattie, Baz Luhrman
Zene: David Hirschfelder
Forgalmazó: Intercom

*


Esti mesék

Skeeter Bronson-t testvére megbízza némi gyerekfelvigyázással, ám a férfi unokahúga és öccse finoman szólva nincsen elájulva a gyakorlatlan nagybácsitól. A helyzetet mentendő Skeeter színes történetek mesélésébe kezd a gyerekeknek. Az élénk fantáziával rendelkező fickó azonban maga is értetlenül áll az események előtt, amikor az általa előadott történetek egyik pillanatról a másikra valósággá válnak.

Adam Sandler-t már láthattuk az Apafejben bébiszitter-szerepben, az Esti mesék kicsit más szempontból közelíti meg ezt a témát. Partnernője a Jóbarátok egyik legsikeresebben "kiugrott" színésznője, Courtney Cox, aki Sandler testvérét alakítja majd.

Eredeti cím: Bedtime stories
Szereplők: Adam Sandler (Skeeter), Courtney Cox (Wendy), Jonathan Pryce (Marty Bronson), Keri Russel (Jill)
Rendező: Adam Shankman
Forgatókönyvírók: Tim Herlihy, Matt Lopez
Zene: Rupert Gregson-Williams
Forgalmazó: Fórum Hungary

*


Mexikói képeslap

A kamasz Juan elcsaklizza a családi autót, ám elég hamar egy villanyoszlopra felcsavarodva találja magát. Szerencsére a fiúnak nem esik baja, de az autót meg kell javítani, hogy újra használható legyen. Így Juan nekiindul, hogy szerelőt és alkatrészeket keressen, útján pedig a vidék legszínesebb és legbolondosabb figuráival hozza össze a sors.

A mexikói mozi-ipar egyre nagyobb teret követel magának a nemzetközi filmgyártásban, persze ez nem véletlen, az országban készült alkotások színvonala egyre magasabb, mindegyik gyönyörű tájakat, változatos karaktereket vonultat fel, érdekes párbeszédekkel és csavaros történetekkel fűszerezve. Valószínűleg nem lesz kivétel a Kacsaszezon rendezőjének, Fernando Eimbecke-nek legújabb filmje sem, hiszen az idei Berlini Filmfesztivál zsűrijét két kategóriában is meghódította.

Eredeti cím: ¿Te acuerdas de Lake Tahoe?
Szereplők: Diego Cataňo (Juan), Hector Herrera (Don Heber), Daniela Valentine (Lucia), Juan Carlos Lara II (David)
Rendező: Fernando Eimbecke
Forgatókönyvírók: Fernando Eimbecke, Paula Markovitch
Forgalmazó: Cirko Film

*


Nói albínói

A 17 éves Nói kimagaslóan intelligens, ám képességeit nem tudja kihasználni, hiszen egy aprócska, jég által eltorlaszolt izlandi faluban tengeti mindennapjait. A fiú ráadásul albínó, furcsa külseje miatt pedig kirekesztik az emberek, egyedül szobájába elvonulva érezheti magát felszabadultnak. Gyakori elvonulásai alkalmával arról ábrándozik, hogy az egyik városbeli lánnyal, Iris-szel együtt megszökhetnek egyszer ebből a jégbörtönből.

Dagur Kári különleges témához nyúlt a Nói albínói elkészítésekor, és káprázatos környezetben készítette filmjét. A mű egyébként még 5 évvel ezelőtt megjelent, így már-már le kellett mondanunk a reményről, hogy megnézhessük ezt a különlegességet, amely Denvertől Edinburgh-n keresztül Brüsszelig végigtarolt rengeteg filmfesztivált, most is egy budapesti moziban lesz csak rá lehetőség.

Szereplők: Tómas Lemarquis (Nói), Elín Hansdóttir (Iris), Anna Friðriksdóttir (Lína), Hjalti Rögnvaldsson (Óskar)
Rendező és forgatókönyvíró: Dagur Kári
Zene: Orri Jonsson, Dagur Kári
Forgalmazó: Szuez Film Kft.

*


Vexille

Vexille és Leon a Sword nevű titkosszolgálat ügynökei, a XXI. század második felében. Feladatuk, hogy behatoljanak az ENSZ-ből kilépett Japánba, és felkutassák, milyen fegyver fejlesztésén dolgozik a technikai nagyhatalom.

Sori Fumihiko, a Ping Pong című film készítője, a CG-technika segítségével álmodta vászonra ezt az animációs utópiát, melynek zenéjéről Paul Oakenfold gondoskodott.

Eredeti cím: Bekushiru: 2077 Nihon sakoku
Szereplők: Meisa Kuroki (Vexille hangja), Shosuke Tanihara (Leon hangja), Yasuko Matsuyuki (Maria hangja)
Rendező: Sori Fumihiko
Forgatókönyv: Haruka Handa, Sori Fumihiko
Zene: Paul Oakenfold
Forgalmazó: Budapest Film

*


Cincin lovag

A hatalmas fülű kisegér, Cincin példaképei a lovagregények hősei, és gyerekkorától kalandos életről, kitűnésről ábrándozik. Hamar útra is kel, és várva várt kalandjai során különböző érdekes figurákkal találkozik: barátja lesz egy fajtája miatt szégyenkező, és viszonzatlan szerelemtől gyötrődő patkány, és találkozik egy királynői babérokra áhítozó szolgálólánnyal is.

A tündéri főszereplő alakja telitalálat, Cincin eredeti hangját egyébként Matthew Broderick (Meglesni és megszeretni, Godzilla) biztosítja, de a szinkronmunka során úgy látszik tülekedtek Hollywood legnagyobb sztárjai, hogy részt vehessenek a produkcióban, végül Sigourney Weaver, Dustin Hoffman, Stanley Tucci, William H. Macy és Kevin Kline kölcsönözték hangjukat a különböző karaktereknek.

Eredeti cím: The Tale of Despereaux
Rendezők: Robert Stevenhagen, Sam Fell
Forgatókönyvírók: Will McRobb, Chris Viscardi, Gary Ross
Zene: William Ross
Forgalmazó: UIP-Duna Film

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei