2008. december 24.Kisfaludi Csilla
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Karácsony filmeken - Ha unjuk már a TV-csatornák kínálatát

A karácsony az az időszak, amikor a televízió csatornák minél több karácsony-témájú filmet tuszkolnak be műsorpalettájukba, de ezek közül alig akad nézésre érdemes. Egy karácsonyra szánt film legyen megható, elbűvölő, keltsen "ezért megérte leülni a TV elé karácsonykor" érzést bennünk. Hogy melyek lennének ezek a filmek? Lássuk!

Az élet csodaszép

Ez az a film, ami minden karácsonykor kitüntetett szerepet kap valamelyik amerikai tv-csatorna műsorán, hiszen Az élet csodaszép nélkül nem teljes egy amerikai karácsony sem. Nem is tévednek akkorát tengerentúli pajtásaink, hiszen ez a film garantáltan karácsonyi hangulatot varázsol a szívekbe. A főszereplő, George Bailey és nagybátyja egy takarékpénztárat vezetnek egy kisvárosban. Az üzlet egy ideig tökéletesen működik, mígnem a nagybácsi elveszíti a takarékpénztár pénzét, a csőd szélére sodorva ezzel a bizniszt. Bailey kétségbeesik és az öngyilkosság gondolata is megfogalmazódik fejében. Egy angyal igyekszik segítségére, aki megmutatja, hogy mi történt volna a várossal az ő munkája nélkül. Mivel karácsonyi film, a végére garantált a happy end, a hiányzó pénzt sikerül összegyűjteni, és Bailey is visszanyeri lelkibékéjét.

Kisasszonyok

A Louisa May Alcott regényéből készült filmnek rengeteg változata van, de csak egy olyan, ami magával hozhatja a karácsony szellemét. Ez az egy pedig egy 1949-ben forgatott adaptáció, amely megható történetével könnyet csal az érzékenyebb lelkű tv-nézők szemébe. A cselekmény négy lánytestvér mindennapi életét és a szegénységgel való küzdelmük viszontagságait mutatja be. Jo, Meg, Beth és Amy különböző személyiségekkel vannak felruházva, ami sokszor konfliktusokhoz vezet, de a testvéri szeretet ereje felülkerekedik a viszályokon.

Igazából szerelem

Romantikusan megható, meghatóan romantikus...na és persze nevetésre sarkalló. A történet középpontjában a szerelem áll, történjen az első látásra, legyen az viszonzatlan vagy épp kort nem ismerő, érjen minket filmforgatáson vagy akár a tengerentúlon. És mikor máskor lehetne igazán szerelemre lobbanni, mint a szeretet ünnepén, karácsonykor. A szereposztás parádés: Hugh Grant az agglegény miniszterelnök szerepében tetszeleg és hamisítatlan angol film lévén a szereposztásból nem hiányozhat a sármos Colin Firth sem. A karácsonyi hangulat garantált, de ha elfelejtenénk, hogy milyen ünnepet ülünk éppen, a Wet Wet Wet együttes karácsonyra átírt örökzöldje habozás nélkül visszahajít minket a mézeskalács-illatú Szentestébe.

Karácsonyi ének

Dickens klasszikusa a karácsony lényegére hívja fel a figyelmet egy fösvény öregember, Scrooge történetén keresztül. Scrooge az anti-karácsony megtestesítője, gyűlöl mindent, ami a vidámsághoz és szeretethez kapcsolódik és ha rajta múlna még Szenteste is dolgoztatná alkalmazottait. Ezen az ünnepen azonban különleges látogatói akadnak, a múlt, a jelen és a jövő karácsonyainak szellemei térnek be hozzá és külső szemlélőként figyelheti életét. Az öregembert elrettenti mindaz, amit lát, kész a változásra, jó emberré szeretne válni. Dickens regényének számos adaptációja létezik,az egyik legjobb feldolgozás 1984-ben készült, amelyben Scrooge szerepét George C. Scott játssza.

A Grincs

Ismét egy Karácsony-ellenes figura, ezúttal egy zöld manó, a Grincs személyében. A zöld szőrmók tökéletes ellentétét képezi Kifalva lakóinak, akik számára a karácsony a legszentebb ünnep, éppen ezért a Szentestére való készülődés is lázasan folyik a kis faluban. A gonosz Grincs egyáltalán nem nézi jó szemmel a nagy felhajtást és kieszeli, hogy ellopja a karácsonyt. És hogy sikerül-e neki? Kiderül a filmből, amiben az undok, ellenszenves, gonoszan gonosz és kicsit sem piszén pisze Grincset Jim Carrey kelti életre.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
aisz0811 2010-03-14 20:47:18
Az Igazából szerelem brit :)
nem
regisztrált
kftkft 2009-12-25 17:37:13
nem hiszem el, hogy csak USA gyártású karásonyi filmek léteznek
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei