2008. december 29.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Szilveszter - a tévéfotelből

Habár a Szilveszter többeknek féktelen bulizásra ad alkalmat, bizonyára sokan vannak, akik otthon, családjuk körében szeretnék eltölteni az év utolsó estéjét. Szerencsére a tévécsatornák változatos filmkínálata lehetőséget nyújt, hogy ne sokadrangú celeb-személyiségek erőltetett humorú tévéshowja biztosítsa mindehhez a hátteret.

Íme egy csokor azokból a filmekből, amik kellemes kikapcsolódást nyújthatnak koccintás előtt és után.

Álom luxuskivitelben


Blake Edwards 1961-ben készült romantikus filmje élete egyik legtesthezállóbb szerepét biztosította a törékeny Audrey Hepburn számára. A gazdag élet után áhítozó fiatal lány, és az őt védő szegényes életmódú író szerelemi története Truman Capote azonos című műve alapján készült, és bár nem követi teljes mértékig az író eredeti történetét, sem a báj, sem a könnyedség, sem a tanulság nem veszett ki belőle.

Vetíti: m2

*


Vaklárma

Az idén 75 évesGene Wilder és Richard Pryor (aki 3 évvel ezelőtt sajnos távozott közülünk) legnépszerűbb közös filmje a Vaklárma (a Dutyi dili, a Száguldás gyilkosságokkal és a Folt a zsákját című mozikat csinálták még együtt). Most a süket Dave és a világtalan Wally kálváriáját követhetjük nyomon, akik akaratlanul szem- és fültanúivá válnak egy gyilkosságnak, ám az eseményről fogyatékosságuk miatt egyikük sem tud pontosan beszámolni, így éppen ők válnak gyanúsítottá. Ráadásul a gyilkosság elkövetői nem lehetnek biztosak benne, mennyit tud pontosan a páros, így ők is üldözőbe veszik a szerencsétleneket. A lendületes vígjáték humora nem kopott el a nyolcvanas évek óta, a térdcsapkodós nevetés most is garantált.

Vetíti: AXN

*


Ocean’s thirteen - A játszma folytatódik

Danny Ocean harmadszorra is összetrombitálja bandáját, hogy bosszút álljanak azon a kaszinótulajdonoson, aki tönkretette egyik társukat. Csatlakozik hozzájuk korábbi ellenfelük, Terry Benedict is, ugyanis neki is van elszámolnivalója az utálatos Banks-szel. A közös terv elsődleges célja tehát a bosszú, de persze ehhez némi pénzre is szükség lesz. A korábban is illusztris, Vincent Cassel-t, Brad Pitt-et, George Clooney-t, Matt Damon-t, Andy Garciá-t felvonultató szereplőgárdához ezúttal Al Pacino is csatlakozik, aki egymagában valóságos vérátömlesztést biztosít a sztorinak, legalábbis az előző részhez képest.

Vetíti: HBO

*


Alkonyattól pirkadatig

Ez egy George Clooney-szilveszter, úgy látszik. Robert Rodriguez elvetemült kultfilmjében a titokzatos találkára igyekvő, ütődött Gecko-testvérek, a túszul ejtett Fuller család és a Twitty Twister Bár vérszomjas közönségének összecsapását követhetjük nyomon. A Tarantino-s elemekkel tarkított akciófilm az alkonyat leszálltakor szereplőihez hasonlóan teljesen kivetkőzik magából, és a trashfilmek eszközeivel dolgozó vérfröccsenős horrorként fejeződik be. Ráadásul ez a mozi tartalmazza a filmtörténet egyik legdögösebb táncjelenetét, amit Salma Hayek ad elő, de a többi szereplőre sem lehet panasz, Clooney sosem volt annak előtte (és azóta sem) ilyen vagány, Juliette Lewis és Harvey Keitel mindig jó, Tarantino meg változatlanul beteg, de benne ezt szeretjük.

Vetíti: RTL Klub

*


Hollywoodland

Családja és rajongói értetlenül állnak George Reeves tévésztár halála előtt, ám az ügyet a rendőrség sikertelen nyomozás után öngyilkosságként könyveli el. A színész anyja azonban nem hajlandó szemet hunyni a gyanús körülmények felett, ezért magánnyomozót bérel, akitől azt reméli, tisztázza majd az esetet. A detektív hamar kideríti, hogy Reeves viszonya az egyik stúdiófőnök feleségével valószínűleg nem vált a férfi javára, ám miközben Simo egyre mélyebbre merül Hollywood mocsarában, ráébred, hogy személyes érintettsége is lehet az ügyben. A csodálatos képi világú, korhű elemekkel dolgozó alkotásban remek alakítást nyújtanak a szereplők: Adrien Brody, Ben Affleck és Diane Lane is.

Vetíti: HBO2

*


Rocky Horror Picture Show

Egy frissen eljegyzett fiatal pár autója lerobban az erdőben, ahol ráadásul vihar tör ki, így kénytelenek a közeli épületben menedéket kérni. Janet és Brad ezután szédületes éjszakát tölt a rejtélyes falak mögött, ám ezt nem egymásnak, sokkal inkább vendéglátójuknak, Dr. Frank-N-Furter-nek, az ő kreációjának, Rocky Horrornak, és egy veszett transszilvániai party-nak köszönhetik. A horror-musical-ek etalonját Jim Sharman készítette, aki Andrew Lloyd Webber elleni bosszúból (a rendező tehetségtelennek tartotta őt) határozta el a Rocky Horror Picture Show színpadra és vászonra vitelét. Sharman olyan sikeresen belenyúlt a tutiba, hogy a különleges műfajelegy immár 33 éve töretlen sikernek örvend, legalább egyszer mindenkinek látnia kell.

Vetíti: m1

*


Sin city - A bűn városa

Frank Miller képregényíró nem engedte el Robert Rodriguez rendező kezét a Sin city készítése közben, így biztosítva, hogy alkotásainak csodálatos és egyedi látványvilágát minél hatásosabban sikerüljön átemelni a vászonra. A három szálon futó sztori szereplőinek mindegyike nagyon is helyén van Sin City-ben, ám a történetek kibontása során kiderül, a bűn fokozatai indíték alapján megkülönböztethetők, és a bűnösök között is létezik szeretet és ragaszkodás, persze mindennek megvan az ára. A szépség és a mocsok hihetetlenül látványos ábrázolása, és a magával ragadó hangulat biztosítja, hogy azokat is beszippantsa a bűn városa, akik egyébként nem rajonganak a képregényekért.

Vetíti: film+

*


2001 - Űrodüsszeia

A Holdon egy különös tárgyat találnak, melynek hatását feltétlenül szükséges kideríteni, hiszen nagyon valószínű, hogy ez a fekete hasáb már korábban is szerepet játszott az emberiség sorsának alakításában. A hasáb üzenetének felkutatására expedíció indul az űrbe, ami már-már meghiúsulni látszik, amikor az űrhajó legénységének egyik tagja a visszatérés reményét feladva elhatározza a küldetés teljesítését. Stanley Kubrick 1968-as alkotása azóta is a sci-fi műfaj egyik meghatározó darabja, mind jelképei, mind látványvilága miatt.

Vetíti: TCM

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei