2008. december 30.Pákozdi Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Indy-től a Vasemberig - a bakikirály sikerfilmek 2008-as listája

Bármennyire is körültekintő gondoskodással készülnek a mozifilmek, valahogy elkerülhetetlen, hogy egy-két, vagy akár jóval több hiba benne maradjon az alkotásban, amit persze az éles szemű filmrajongók igyekeznek is észrevenni. A most következő listát egy bakikra szakosodott filmes weboldal szerkesztői állították össze.

19 évvel a legutolsó Indy-film után, 2008 májusában, hónapokig tartó promotálás és forgatási sztorik csöpögtetése után nagy csinnadrattával mutatták be Cannes-ban a kalandos életű régészprofesszor legújabb történetét, az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című mozit. Ám hiába a mintegy 33 milliárd forint összköltségvetés, a hatalmas alkotógárda és maga a világhírű rendező, Steven Spielberg, mégis rengeteg folytonossági és egyéb hiba sorakozik a filmben, köszönhetően az emberi figyelmetlenségnek.

A tévéfilmes és mozis bakikra specializálódott MovieMistakes.com weboldal szerkesztői évek óta vizsgálják a filmeket eme különös nézőpontból, és felfedezéseik alapján össze is állítják éves listájukat. A 2006-os toplista legtetején például A Karib tenger kalózai 2: Holtak kincse áll, 172 bakival, míg a tavalyi aranyérmes a Pókember 3 lett, melyben 147 különböző hibát leltek a szemfülesek.

Úgy látszik, a folytatásokra az alkotók hajlamosak kevésbé ügyelni, 2008-ban ugyanis ismét egy kasszasiker többedik része érdemelte ki a kétes dicsőséget - a már említett Indiana Jones-folytatással kapcsolatban 67 különféle jelenetet sorolnak fel, ahol szerintük valami nem stimmel. Például előfordul, hogy Harrison Ford Indy-jének egyik pillanatban be van tűrve az inge, a másikban meg már kilóg a nadrágjából, holott senki nem nyúlt a ruházatához. De megemlítik egyebek között azt is, hogy a háttérben lebegő amerikai zászlón nem az 1957-es viszonyoknak - a cselekmény idejének - megfelelő mennyiségű csillag szerepel, vagy hogy az egyik karakter egy igencsak mai Harley Davidsonon furikázik.

Ám nemcsak az örökifjú kalandor sztorijába csúsztak tévedések és következetlenségek, más mozikban ugyanúgy fellelhetők bakik: az idei rangsor ezüstérmese lett a máris kultikussá vált Batman-adaptáció, a Heath Ledger és Christian Bale főszereplésével készült A sötét lovag, 46 hibával, míg az év másik nagy várakozással kísért mozija, a Mamma Mia! 45 bakijával a harmadik helyen trónol, holtversenyben az Alkonyattal.

A legtöbb bakitól hemzsegő népszerű idei filmek tízes listája:
1. Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (67 hiba)
2. A sötét lovag (46 hiba)
3-4. Alkonyat (Twilight), illetve Mamma Mia! (45 hiba)
5. High School Musical 3: Végzősök (41 hiba)
6. Utazás a Föld középpontja felé (31 hiba)
7. Tesó-tusa (24 hiba)
8-9 A Quantum csendje, illetve Zsenikém - az ügynök haláli (mindkettőben 23 hiba)
10. A Vasember (21 hiba)

Természetesen a listán feltüntetett számok nem véglegesek, hiszen a fanatikusok képesek akár századszor is - kockáról kockára - végignézni egy filmet, hogy aztán újabb bakikkal bővítsék a sort.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2009-01-04

Írt kommentek:

9 db

Dalilácska 2009-01-06 01:10:36
Vagy a híres Egri csillagokban a török karórája. De szerintem nem is legetséges tökéletes filmet csinálni egyetlen hiba nélkül. Ha minden rendező erre törekedne, sosem látnánk új filmeket. Egyszeri nézésre pedig ezek nem nagyon tűnnek fel. A normális ember pedig nem ül nagyítóval a tv/monitor/filmvászon előtt :)

Csatlakozott:

2008-09-26

Írt kommentek:

35 db

karolyi 2009-01-05 19:04:56
van magyar megfelelő is.Példa rá a Honfoglalás c.opus,amiben "szerepel" a Tisza cipő. :))
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei