2009. január 1.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti mozipremierek: Spíler, Melegkonyha, [Rec], Libanoni keringő

A szilveszteri buli megrázkódtatásainak kiheverésére remek helyszínt biztosíthat egy megnyugtatóan sötét moziterem az új év első napján, Guy Ritchie legújabb akciófilmje, Nicolas Cage bangkoki kiruccanása, egy jó kis spanyol horror, egy ötletes animációs film, vagy egy könnyed vígjáték pedig a fejfájásról is eltereli a figyelmünket.

Spíler

Az orosz maffia egyik kétes ingatlanügyéből származó néhány millió euró gazdáját veszti a londoni alvilágban. A tapasztalt gengszterek és a nagyravágyó újfiúk persze rögtön a pénz után vetik magukat, a hajszához pedig csatlakozik egy csinos könyvelő, mitöbb, egy halottnak hitt rocksztár is.

Guy Ritchie legújabb akciófilmje az előzetes alapján tartalmazza mindazt, ami miatt a rendezőt korábban megkedveltük: furcsa figurák, poénos párbeszédek, pörgős cselekmény. Mindezt a 300-ból és Beowulf-ból már jól ismert Gerard Butler, Thandie Newton (Az utolsó belövés, Ütközések) és a rapper Ludacris játéka fűszerezi.

Eredeti cím: Rocknrolla
Szereplők: Gerard Butler (One-Two), Thandie Newton (Stella), Jeremy Piven (Roman), Tom Wilkinson (Lenny Cole), Ludacris (Mickey)
Rendező és forgatókönyvíró: Guy Ritchie
Zene: Steve Isles
Forgalmazó: Intercom

*


Veszélyes Bangkok

Egy profi bérgyilkos érkezik Bangkokba, hogy 4 ember megölésével elvégezze a megbízójától kapott feladatot. Munkáját azonban megzavarja, hogy a Joe mellé csapódó fiatal utcakölyök általa szeretne alapos bepillantást nyerni a bérgyilkos-szakma rejtelmeibe, a férfi ráadásul szerelmes is lesz egy süket lányba. Mindeközben Joe megbízója a szigorú tiltás ellenére elkezdi kutatni a bérgyilkos pontos kilétét.

A hong-kong-i testvérpár saját 9 évvel ezelőtti, azonos címmel készült akciófilmjét remakelte a Veszélyes Bangkok elkészítésével, ehhez pedig segítséget nyújtott Nicolas Cage, mind főszereplői, mind produceri minőségben.

Eredeti cím: Bangkok dangerous
Szereplők: Nicolas Cage (Joe), Shahkrit Yamnarm (Kong), Charlie Yeung (Fon), James With (Chicago)
Rendezők: Oxide Pang Chun, Danny Pang
Forgatókönyvíró: Jason Richman
Zene: Brian Tyler
Forgalmazó: Fórum Hungary

*


Melegkonyha

Maxi tökéletesen megkomponált kényelmes élete, melyet mesterszakácsként, és egy felkapott étterem tulajdonosaként tölt Madrid főleg melegek által lakott negyedében, felborulni látszik, mikor a férfi egykori hetero-kitérőjéből származó fiai beköltöznek hozzá. Ha mindez az újdonság nem lenne elég, a szomszédba érkezik egy csinos, argentin származású, valaha-híres focijátékos, aki mágnesként vonzza Maxit.

A főszerepben játszó Javier Cámara a Beszélj hozzá! című Almodóvar filmben már bizonyította, hogy remek színész, 2 évvel később a Rossz nevelésben pedig azt is, hogy meleg karakterek eljátszását is nyugodtan rá lehet bízni. Partnernője lesz a Melegkonyhában az a Lola Dueňas, akit korábban a Volver-ben és A belső tenger című, csodálatos filmben láthattunk.

Eredeti cím: Fuera de carta
Szereplők: Javier Cámara (Maxi), Lola Dueňas (Alex), Fernando Tejero (Ramiro), Benjamín Vicuňa (Horacio)
Rendező: Nacho G. Velilla
Forgatókönyvírók: Nacho G. Velilla, Oriol Capel, Antonio és David Sánchez
Zene: Juanjo Javierre
Forgalmazó: Cirko Film

*


[Rec]

A spanyol tévé késő esti műsorának riporternője, Ángela Vidal, és operatőre, Pablo a tűzoltók egyik bevetését készülnek nyomon követni, ezért velük együtt kiszállnak egy házában rekedt idős nőhöz. Amikor az épülethez érnek, félelmetes sikolyokat hallanak, és lassan kiderül, semmi sem úgy van igazán, ahogy a bejelentésben szerepelt. Attól a pillanattól, hogy a kétszemélyes forgatócsoport átlépi a küszöböt, a kamera felejthetetlen éjszakát rögzít.

A Hideg csontok és a Darkness - A rettegés háza című filmek rendezőjének alkotása nagy sikert aratott az Európai Filmakadémia idei szemléjén, a sztorival kapcsolatban pedig talán nem árulok el túl sokat azzal, hogy még 2009-ben megjelenik a folytatás is.

Szereplők: Manuela Velasco (Ángela Vidal), Pablo Rosso (Pablo), Ferran Terraza (Manu)
Rendezők: Jaume Balagueró, Paco Plaza
Forgatókönyvírók: Jaume Balagueró, Paco Plaza, Luis Berdejo
Operatőr: Pablo Rosso
Forgalmazó: Cirko Film

*


Libanoni keringő

A libanoni inváziót megjárt két jóbarát egyikük álmát fejtegeti, aminek valószínűleg köze van az izraeli hadseregben eltöltött időszakhoz. Másikuk, Ari azonban semmire nem emlékszik a '80-as évek ezen szakaszából, pedig nem általános, hogy a katonák elfelejtsék tetteiket. Ari felkeresi régi ismerőseit, hogy segítsenek összerakni a múlt darabkáit.

Az izraeli, német és francia együttműködés eredményeképpen készült Libanoni keringő története hasonlóságot mutat az 1964-ben és 40 évvel később ismét elkészített A mandzsúriai jelölt című filmmel, csak a megvalósítás formája teljesen eltérő, és persze a végkifejlett is lehet még valami egészen más...

Eredeti cím: Waltz with Bashir
Szereplők: Ari Folman, Ron Ben-Yishai, Ronny Dayag
Rendező és forgatókönyvíró: Ari Folman
Zene: Max Richter
Forgalmazó: Szuez Film Kft.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei