2009. január 4.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Cannes 2009 - Isabelle Huppert vezeti a filmfesztivál zsűrijét

Idén, a 62. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, melyet május 13. és 24. között rendeznek meg, Isabelle Huppert francia színésznő vezeti majd a zsűrit. Liv Ullmann, Jeanne Moreau, Françoise Sagan után ő a negyedik nő, aki a zsűri elnökeként vehet részt a neves eseményen.

A világ legismertebb és az egyik legnagyobb elismeréssel járó filmes eseménye a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál, mely idén május 13. és 24. között kerül megrendezésre. Napjainkban nem csupán a díjkiosztó gála és a díjat kapó személyek miatt tekinthető fontos eseménynek a fesztivál - sokan a megnyitót és a vörös szőnyegen való felvonulást tartják igazi eseménynek. A fesztiválon vetítésre kerülő filmek többek között az Arany Pálmáért, az Arany Kameráért és a zsűri Nagydíjáért szállnak versenybe.

Arany Pálma: a fesztivál fődíja, melyet a nagyjátékfilmek zsűrije ítél oda a legjobb filmnek. A Cinéfondation és rövidfilmek zsűrije szintén Arany Pálmával jutalmazza a legjobbnak ítélt rövidfilm rendezőjét. Érdekessége, hogy eddig mindössze egy alkalommal ítélték oda nőnek: 1993-ban Jane Campion vehette át a Zongoralecke című alkotásért.
2008-ban: A falak között (rendező: Laurent Cantet)

Nagydíj: a fesztivál második legtekintélyesebb díja, melyet a nagyjátékfilmek zsűrije ítél oda a legeredetibb, kiemelkedően tehetséges rendezésű és kísérletező szellemiségű filmnek.
2008-ban: Gomorra (rendező: Matteo Garrone)

Arany Kamera: e díjjal jutalmazzák a fesztivál összes szekciójában bemutatott legjobb első filmet.
2008-ban: Hunger (rendező: Steve McQueen)

Nem csupán az Arany Pálma díjazottjai között számít ritkaságnak a női nem feltűnése, de a zsűri vezetői is általában férfiak. Jeanne Moreau francia színésznő (1975), Françoise Sagan francia írónő (1979) és Liv Ullmann norvég színésznő (2001) után 2009-ben Isabelle Huppert francia színésznő ül a zsűri elnöki székébe. "Nagyon örülök és nagyon büszke vagyok" - mondta az 55 éves színésznő. Huppert és Cannes kapcsolata régre nyúlik vissza és a mai napig tartalmas: kétszer nyerte el a legjobb női alakításnak járó díjat (1978 - Violette Noziére, 2001 - A zongoratanárnő), többször tagja volt a fesztivál zsűrijének és több ott bemutatott filmben láthattuk már.
Huppert a zsűrizésnél elődei, Sean Penn amerikai színész és Stephen Frears angol rendező nyomdokaiba kíván lépni.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei