2009. január 4.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mamma Mia! - szürreális látomás ABBA-slágerekkel tűzdelve

A döbbenet az első néhány percben megérkezik, nem feltétlenül pozitív értelemben. Sőt. A legváratlanabb pillanatokban felhangzó dalok először sokkolnak, aztán az sem segít sokat, hogy a banálisabbnál banálisabb jelenetek egy végtelenül egyszerű történetet rajzolnak, amelynek még egy rendes befejezése sincs.

ABBA dalok, híres színészek, romantikus történet - első látásra tipikus sikersztori, és a mozik bevételei is arról tanúskodnak, hogy valami különleges, valami nagyszerű született a vásznon. Pedig nem. A Mamma Mia! egy összecsapott, szerencsétlen, műteremszagú próbálkozás, amelynek az egyetlen erénye, hogy remek ABBA dalokat hallgathat a kedves néző. Arról persze azért ne beszéljünk, hogy olykor milyen minőségben szólalnak meg ezek, hiszem ugyanis, hogy egy színésznek, csak azért, mert ő mondjuk Pierce Brosnan, nem kell feltétlenül dalra fakadni, főleg, ha nem az erőssége a műfaj. Mert nem az.

A DVD-ben az a csodás, hogy bármikor meg lehet állítani, és mondjuk nem nézni tovább. Ha viszont egy film annyira rossz, hogy az ember mégis meg akarja nézni, csak azért, mert el sem tudja képzelni, mi jöhet még, az már egy másik dimenzió. Nos, a Mamma Mia!-nak sikerül áttörni ebbe a dimenzióba.


Meryl Streep és Pierce Brosnan - Mamma Mia!


Hogy a történet bugyuta - ezt még csak-csak elnézné az ember, hiszen láttunk már olyat, hogy a színészi játék megmenti az amúgy nem túl izgalmas sztorit. Itt azonban a nagy nevek halmozásán túl nem történik semmi kézzelfogható, mindenki beszürkül, ott van a nevük a stáblistán, de az ember észre se veszi, hogy tényleg játszanak a filmben. Nincs egy jelenet, amit ki lehetne emelni a többi közül, képileg a gagyi felé hajlik a mozi, a színészek pedig átlagosak, az egyetlen, ami kiderül, és örülhetünk neki néhány kósza percig, hogy Meryl Streep-nek valóban szép hangja van. Ó, és a Görögországban forgatott jelenetek közül néhány igazán gyönyörű helyszínen játszódik, de egy jó hang, és egy szép vidék nem ment meg egy filmet.

Amanda Seyfried, aki Meryl Streep lányát alakítja, bájával egy-egy rövidke pillanatig élvezhetővé teszi ugyan a filmet, de egy szép mosoly vajmi’ kevés ahhoz, hogy a néző elégedetten álljon fel a végén. Eddig nem játszott olyan filmben, ami meghozta volna számára az áttörést (Bajos csajok, Veronica Mars). Talán a Mamma Mia! lesz az, de ha így is van, az nem kiemelkedő játékának köszönhető. Ez amolyan jókor jó helyen, de ne sajnáljuk tőle, talán élni tud a felkínálkozó lehetőséggel. Már ha valóban felkínálkozik.

A három apát játszó színészek mindnyájan sokat próbált "öregek" a szakmában, de egyikük sem tudja lenyomni a másikat: Pierce Brosnan hawaii ingben és rövidnadrágban is csak pocakos James Bond; Colin Firth, akit a nagyközönség a Bidget Jones Darcyjaként ismert meg, most exhippi bankárként marad középszerű; Stellan Skarsgard pedig nyomába sem tud érni 1997-es, Good Will Huntigos önmagának. Ami nagyon furcsa, hogy nincs köztük konfliktus sem, hiányzik minden életszerű dolog a filmből, hiszen három férfitől, akik tulajdonképpen riválisok, és ugyanahhoz a nőhöz érkeznek, nem azt várjuk, hogy bratyizva vállon veregessék egymást, és olykor közösen énekeljenek egy nagyot.

Az egyetlen kérdésre, ami már-már idegesítően végigfut a filmen (hogy ugyanis ki az apa?!), végül nem kapunk választ, ami köré az egész mozit felépítették, jelentőségét veszti - és ezt a teljességgel értelmetlen, bosszantó végkifejletet egy tökéletesen logikamentes egymásra találás tetőzi.

Vígjátéknak indul, de egy-egy kínlódó mosolyon túl nem sok mindent vált ki a nézőből, végig lehet ugyan dudorászni, aki a mozi helyett a DVD-t választja, az akár hangosan is énekelgethet otthon, de erre az is tökéletesen alkalmas, ha felteszünk egy ABBA CD-t.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Rencsoki 2009-12-26 17:34:59
Pierce Brosnannak jó hangja van, és nem pocakos James Bond, nem kéne szidni
nem
regisztrált
supercar 2009-05-22 21:15:15
Aki még nem látta a filmet akkor gyorsan nézze meg.Aki pedig nem érti mi is a lényege azzal nem lehet mit tenni.Végre egy olyan film amiben nem csak szétroncsolt kocsik,halottak hevernek mindenhol.Kár h nem olyan életunk van mint a filmben bemutatott környezet....akkor talán nem itt tartana az emberiség--ebből a filmből sok mindent tanulhatnak az emberek-rájuk fér!!!Hiába h egyszerű film,de még igy is fölülmulja a magyar filmeket,amik még ezt a szintet sem tudják elérni!!!
nem
regisztrált
Zsóka 2009-05-09 19:26:47
Egyetlen kritikát nem találtok, ahol dicsérnék ezt a filmet. Miért gondolja bárki, hogy az itt író nem az igazat írta, illetve azt, amit gondol erről a produkcióról.
Pierce Brosnan még az Arany Málna díjat is besöpörte érte:-)
nem
regisztrált
kóti dorina 2009-05-09 13:47:25
nagyon jó a mama mia
nem
regisztrált
kóti dorina 2009-05-09 13:46:28
nagyonszeretnélek titeket megismerni dorina puszi irjvisza
nem
regisztrált
dorina 2009-02-17 19:14:14
A világ legjob film szerintem a Mama Mia! minden nap azt nézem a
legjob szereplők a Amanda seyfried azaz Szofi és Mery Streep azaz donna
nem
regisztrált
grozsa11 2009-02-10 22:03:57
Nem veszitek észre, hogy ez a cikk csak viccből szidja a filmet? Annyira nyilvánvaló, hogy csak a vak nem látja, hogy minden szavát pont fordítva értelmezve jön ki a valós tartalom. Jópofa megoldás egy film dícséretére!
nem
regisztrált
Anna 2009-01-25 21:14:40
Teljes mértékben egyetértek a kritikával. Hamár ABBA, akkor inkább eredetiben nézem őket. Én Meryl Streep helyében nem vállaltam volna el ezt a szerepet, nem méltó egy Oscar díjas színésznőhöz. Énekeljen, táncoljon, de ne egy ilyen primitív szerepben. Nem ragozom tovább, köszönöm a kritikusnak az írást.
nem
regisztrált
Renáta 2009-01-24 09:03:55
Én szerintem nagyon jó ez a film imádom.....
nem
regisztrált
grozsa11 2009-01-20 02:07:15
A Mamma Mia! megjelent rovás-feliratozással is. A thepiratebay.org-on rákeresve a "rovás" szóra megtalálható. Rovás feliraton kívül magyar és angol felirat (valamint magyar és angol szöveg). Javaslom angol (vagy magyar) felirattal végig angolul nézni. Az angol feliratban szépen követhető számos szóvicc - kiváló!!!
Vagy lehet végig magyarul nézni rovás felirattal. Ha történetesen egy csak székely-rovásul olvasó (süket) ismerősöddel akarsz filmet nézni, akkor azt hiszem ez az egyetlen ilyen film eddig!!!
nem
regisztrált
grozsa11 2009-01-20 02:03:27
Egyszerűen szuper a Mamma Mia film! Szenzációs, ahogyan az amúgy sem semmi ABBA dalokat élettel tölti meg egyrészt a történet írója, másrészt a csodásan kiváló színészek. A fenti "kritikus" nyilván úgy van vele, hogy ha égtelenül lehord valamit, akkor két dolog lehet: Vagy "bejön" a tippje és a kritikája sikertörténet lesz, vagy pedig nem, és akkor ír egy másikat. Nincsen veszteni valója (Sajnos). De ami ebből nyilvánvaló: Nem ért a filmekhez. Ezt a filmet profik írták, forgatták, játszották (énekelték) el. Hogy éppen nem énekes-profik? Hát ettől emberibb lett csupán.
Gratulálok a filmhez a készítőknek!!!
nem
regisztrált
Anna 2009-01-18 15:25:57
Szisztók!Nagyon jó a Mamma Miás Film én már láttam a moziban és nagyon jó!!És azt kívánnóm hogy folytatás a Mamma Miás Filmet? Nekem nagyon teccet a Film!!Küldi:Horváth Anna!!!
nem
regisztrált
gyöngyi 2009-01-13 14:10:32
Kedves Tibor ,
fogadd el a másik ember véleményét ,győzködj ilyen kitartóan!
nem
regisztrált
Gyöngyi 2009-01-13 14:05:11
Hát ennyit az okos kritikusokról! Ezek után kíváncsi vagyok és megnézem a filmet !

Csatlakozott:

2008-10-29

Írt kommentek:

20 db

Tibor 2009-01-12 10:37:41
Kedves Reni! Talán a magyar nyelvkönyvet kellene 100-szor forgatnod,akkor nem írnál ilyen hibásan.Hibáid:Imád rövid i, megjelenne egybe és két n-el, és a végére az igazi gyöngyszem.Az agyák ki,ezt így írd helyesen adják ki.Úgy érzem tényleg jobb ha csak táncolsz Üdv:Tibor
nem
regisztrált
Donci 2009-01-10 21:48:56
Nekem is nagyon tetszett, nem kell tőle olyan "hajjdesokat" várni, de kikapcsolódásként tökéletesen megfelel:):D...a kritikusokat meg utálom, kit érdekel a vélemények, finnyáskodók, ennyi erővel én is megélhetnék abból, hogy mindent leugatok, na ennyit róluk:S://
nem
regisztrált
ÁGI 2009-01-09 16:50:17
MINDENT BELE
nem
regisztrált
Reni 2009-01-09 16:48:24
Ímádom a filmet ezt kaptam születés napomra kb:100szor néztem meg és az összes ABBA zenére táncoltam hogyha a másik cd meg jelene a tévébe agyák ki. Szoval ííííímádom a filmet.CSAK ÍGY TOVÁBB!...
nem
regisztrált
Tóth Renáta 2009-01-09 16:38:32
Nekem nagyon tetszet a film. Fölleg a zenék imádom a filmet
nem
regisztrált
Gréti 2009-01-08 18:05:56
Nekem nagyon tetszett ez a film. Karácsonyra is ezt kaptam és kb:50szer és még megnéztem és még mindig annyira érdekel annyit nevetek rajta mint hogyha most látnám 1. Szerintem nagyon jól sikerült. Gratulálok!

Csatlakozott:

2008-09-24

Írt kommentek:

37 db

katika 2009-01-05 13:37:40
Akárki akármit mond,nekem nagyon tetszett a film.
Nem vártam mélyen szántó dolgokat tőle ,csak szórakoztatást.
Ezt meg is kaptam.Kicsit visszamentem kamaszkoromba.
Az sem zavart,hogy Pierce Brosnan nem tud énekelni.Na és? Én sem tudok,mégis végig énekeltem az egész filmet.
nem
regisztrált
zuzu 2009-01-04 23:55:52
A film nézése közben másfél órára egy emberi, szeretetteljes környezetbe csöppentem ebből az embertelen rideg világból.Kikapcsoltam, szórakoztam, nevettem.A statisztika a legjobb kritika,nem ez az okoskodó iromány!!!

Csatlakozott:

2008-10-29

Írt kommentek:

20 db

Tibor 2009-01-04 20:21:44
Kedves Hoborc!Én csak saját véleményemet írtam le,nem akartam senkit lebeszélni a filmről.Mindenkinek szuverén joga,hogy életéből mire áldoz másfél órát.Tudnék neked tanácsot adni,de nyilván nem vagy ráutalva.Persze hallgasd az ABBA zenéjét /ha tudod inkább eredetiben/,de egy bugyuta filmre ne vesztegesd sem idődet ,sem pénzedet.Üdvözöl:Tibor
nem
regisztrált
gekkócska 2009-01-04 20:05:27
Nekem tetszett. Krisztinám, ( egy-egy kínlódó mosolyon túl nem sok mindent vált ki a nézőből ) ha én is néző vagyok, akkor szomorúan jelzem, hogy a nevemben beszélsz oktalanságokat. Ettől a továbbiakban tartózkodj.
nem
regisztrált
ekés 2009-01-04 20:03:45
a film könnyed, nézhető, a zene örökké sláger marad, a kritikus meg féltékeny minderre, sajnálom őt
nem
regisztrált
Hoborc 2009-01-04 18:48:42
Kedves Tibor !

Az Abba mellett lehet a Pink Floyd-ot is szeretni.... Szerintem semmi köze a filmnek az általad említett népbutításhoz, én másfél órát kikapcsolódtam és ez ma nem kevés.
nem
regisztrált
Gabi 2009-01-04 17:07:55
Nagyon jól szórakoztam, mindent elfelejtettem, élveztem a film nagyszerű hangulatát, na és, ha bugyuta, na és, ha Brosnannak nincs operába illő hangja. Egyszerűen jól érzi magát az ember.

Csatlakozott:

2008-10-29

Írt kommentek:

20 db

Tibor 2009-01-04 16:58:27
A film remek folytatása a "győzike-show" illetve a "szenyorita szöszi" féle népbutításnak.Nagyon meglepett,hogy "neves" színészek adták nevüket e gagyihoz.Persze gondolom van az a pénz,amiért megéri eladni a művészetet,minőséget.Hát akinek ez tetszett az nyilván a valóságsók lelkes rajongója is.A zenéről sincs sokkal jobb véleményem,hallgassatok meg egy Pink Floyd,Led Zeppelin vagy ha magyar előadót akartok egy Ákos,Hobo vagy Presser lemezt.AZ ZENE!
nem
regisztrált
Viktor 2009-01-04 15:57:06
Szerintem aki művész v. idióta lövöldözős,v. drámai filmet akar az ne nézze meg a Mamma Mia-t.Ez a film egy zenés vígjáték ami szerintem ennek a célnak kiválóan megfelel.
nem
regisztrált
odre 2009-01-04 15:06:09
véleményem szerint középszerűnél valamivel gyengébb film... az alapszituáció elcsépelt, mondanivaló semmi, a színészi játék sem mérhető a nagy nevekhez... embere válogatja...
persze lehet mondani, hogy kikpacsolódásnak jó, de akkor már inkább egy könyv vagy egy ABBA cd...
filmtől többet várnék... nem, nem erőszakot... van az mindenhol... de aki nem veszi észre azt a sok filmet, ami nem az erőszakről szól, az vagy vak, vagy nagyon tájékozatlan...
másrészről viszont jogos, hogy az emberek dőltek a moziba (moziünnepen teltházas előadások voltak itt győrben), és a dvd is jól fogy... kérdés, hogy ez a film vagy az ABBA dícsérete... valószínű nem az előbbié...
nem
regisztrált
miszlay 2009-01-04 14:02:45
Kedves művészetbarát honfitársak! Én ugyan nem vagyok kritikus, és a barátaim sem azok, de a cikk szerzőjével egyetértek: ez a film végtelenül ostoba. Van olyan ismerősöm, aki húsz perc után egyszerűen kikapcsolta a tv-t, annyira rossznak találta, ezért nem a kritikusokat kell szidni, hiszen ők is elsősorban nézők. Én szilveszter napján jóhiszeműen betettem a lejátszóba a lemezt - bár ne tettem volna, hiszen tényleg elég lett volna egy ABBA cd-t meghallgatni. Vagyunk egy pár milliárdan a földön, ezért holmi eladási számok nem tükrözhetik az emberek véleményét, és ha nem szerepelne ebben az "alkotásban" az ABBA zenéje, nos itt sem kardoskodnának az emberek egy ilyen musicalnek álcázott celluloid-csapás miatt.
nem
regisztrált
EUROPA 2009-01-04 13:59:43
Csatlakoznék az előttem lévők véleményéhez. Ez nem egy művészfilm hanem egy könnyű laza zenés film , aminek a célja nem
a mély mondani való hanem a kikapcsolódás. Szerintem ezt a film
hozta is. Valóban egy két színész nem az élete szerepét játszotta el.
Igen voltak hibák,de ezzel együtt hozta azt amit az alkotok vártak
a filmtől.Az teljesen természetes,hogy a kritikus illetve a néző más
szempontok alapján dönt,hogy jó vagy rossz alkotás nagyon ritkán
találkozik a kettő.Mivel ebben az évtizedben nem voltunk elengedve zenés filmekkel ,ez jókor jött . Kicsit unalmas már a
sok erőszakos film. Szóval én jó szórakoztam rajta és nem
érdekeltek a hibák,mivel nem nagyítóval néztem a filmet.
nem
regisztrált
Medgyesi Béla 2009-01-04 13:39:17
Kedves Horváth Krisztina ! Ön szerint az az 5 millió eladott DVD Angliában,nálunk nem ismerem a nézettség az mind tévedés. A bugyuta történet ellenére csak adott valamit a nézőknek a film.Az a baj önökkel kritikusokkal ,hogy nem egyesszám első személyben kezdik írásaikat.Gondolom a DVD kiadói nem az ön kritikájára alapozva határozták meg az eladható példányszámot.Gondolkozzon el ezen kedves hölgyem.Sok sikert és Boldog Új Évet kívánok minden művészet barát honfitársamnak.
nem
regisztrált
malacka 2009-01-04 13:23:37
én határozottan nem értek egyet a cikkíróval
aki erre a filmre elment, az nem egy hatalmas mély filmre vágyott s a szegény népnek csak tetszett ha ennyien megnézték
a környezetemben, függetlenül a nemtől és tanultságtól, mindenki remekül szórakozott a filmen
sajnálom az írót, aki nem képes a gyönyörű tájat, a vicces jeleneteket értékelni
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei