2009. január 5.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

40. Magyar Filmszemle

A 2009. január 27. és február 3. között zajló szemle alkalmával kerül kiosztásra a magyar filmipar egyik legrangosabb díja. A különböző műfajokban már bizonyított rendezőkből, forgatókönyvírókból, és más filmes személyiségekből álló szakmai előzsűri már meghozta döntését, mely alapján 5 kategóriában összesen 103 film versenyez majd idén a fontos elismerésért.

Játékfilmes kategóriában 18 film vesz részt a végleges mustrán, nem meglepetés, hogy ezek közé bekerült a mozikban is nagy sikert aratott Kaméleon és a Valami Amerika 2 is. A programban szerepelnek azonban olyan kevésbé ismert, de figyelmet érdemlő alkotások is, mint a 4 szálon futó, párkapcsolati kálváriákat bemutató Intim fejlövés, vagy az utóbbi években reklámiparban tevékenykedő Keményffy Tamás által jegyzett Mázli, amiben egy kis falu álmodozó lakosai olajat találnak a földjük alatt, és azt hiszik, most megfogták az isten lábát. A szerelmi komédiákat a Fenyő Iván főszereplésével készült 9 és ½ randi képviseli majd, ami Valentin-napi bemutatásakor rögtön több mint 14.000 nézőt vonzott a mozikba.

A szemle programját 30 kisjátékfilm színesíti, többek között a Napszúrás című diplomafilm (Horváth Lili), ami két, nevelőintézetben találkozó nő kapcsolatát boncolgatja (egyiküket a népszerű énekesnő, Péterfy Bori alakítja), valamint a nemzetközi szinten is sikert aratott Türelem készítőjének, Nemes Jeles Lászlónak legújabb alkotása, The Counterpart címmel. Szintén ebben a kategóriában jelölt Spáh Dávid Fordítva című reklámfilmje, ami többek között Csákányi Eszter, Pelsőczy Réka és a szintén ex-Familía Kft-s Kárász Zénó szereplésével, a mozgáskorlátozottak kirekesztésére hívja fel a figyelmet.

Dokumentumfilmek közül a legismertebb rajtoló A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció, ami már címválasztásával is hatalmas port kavart, és több mozi is elutasította a politikai nézetek miatti megosztottságot bemutató filmet. Szintén versenyez Siklósi Szilveszter "...öreganyám, nagyvilág, jól megjegyezd a nevemet!" című alkotása, melynek elkészítésével a rendező az Abigél, a Tündér Lala és a Fanni hagyományainak 2007-ben elhunyt írónőjéről, Szabó Magdáról emlékezett meg. A tudományos-ismeretterjesztő filmek kategóriájában kerül elbírálásra például Mosonyi Szabolcs Pannon sivatagja, valamint a buddhizmusról és a filmben megjelenő digitális valóságról készült alkotásokat is zsűriznek majd.

Televíziós filmek kategóriában olyan kevés nevezés érkezett, hogy itt nem volt szükség előzsűrizésre, mind a 11 jelentkezett alkotás versenyezhet. Többek között a Puskás Hungary, aminek bemutatását eredetileg a világhírű focista 80. születésnapjára tervezték az alkotók (ez 2007. április 1-én lett volna), s amely elkészültében a sztárról íródott életrajzi könyv alkotója is nagy segítséget nyújtott.

A 40. Magyar Filmszemle vetítéseire 2009. január 27-től kezdődően 4 helyszínen, a Palace MOM Park mozijában, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Bem moziban és a Budapesti Kongresszusi Központban kerül majd sor.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei