2009. január 6.Kristóf Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A harmadik ember

Carol Reed klasszikus krimije ma is képes annyi izgalmat nyújtani a nézőnek, mint ötven évvel ezelőtt, amikor A harmadik ember meghódította a mozit, és néhány díjat is begyűjtött a nemzetközi filmipar szakmai elismeréseként. Fekete-fehéren izzó képkockák, szokatlan zenei aláfestéssel és remek színészekkel: ez a film motorja, noir-szerű beütésekkel.

Nem remekműről van szó, de izgalmas és merőben szokatlan megoldások teszik felejthetetlenné az alkotást, melynek középpontjában egy férfi áll, aki a második világháború utáni Bécsbe utazik, hogy megkeresse egy barátját, aki munkát ajánlott neki. A háború utáni Bécs lebombázott házai, a törmelékhegyek az utak szélén hitelesen adják vissza azt a fajta légkört, mely megrázta Európát, és az egész emberiséget. Holly Martins (Joseph Cotten) egy olyan Bécsbe érkezik, amit négy győztes hatalom felosztott egymás között, és a zavarodottság jellemző mindenre, igaz, a film nem helyez nagy hangsúlyt a társadalom összetételének bemutatására, de itt nem is ez volt az elsődleges szempont - csupán megjegyzendő a lebombázott Bécs naturalista ábrázolása.

Reed filmjének történetén ugyan érezni lehet a noir hangulatának bizonyos jegyeit, de inkább a divatos, de nem sablonba fulladt krimi műfaját lehetne rácímkézni, érdekes kamerakezeléssel, amiért Robert Krasker operatőr Oscar-díjat kapott. A jelenetek feszültségkeltésében az enyhén megdőlt kameraállás, és a fénnyel való játék érdekes élményt nyújt, de ez a negyvenes és ötvenes évek film noirjainál szalonképesebb kivitelezésben valósul meg. A rendező szépen vezeti a történetet, és Martins figurája ugyan nem tragikus vagy sötét gondolatokkal teli, és nem is szerencsétlen flótás aki rossz helyen van rossz időben - ezek a legendás noir-alakok kliséi -, de a sikertől és a stabil élettől ő is messze van, és nem véletlen, hogy a városba érkezik, hogy munkát vállaljon. Egy kissé értelmezhetetlen ez a szál, hiszen kiderül, hogy egy western íróról van szó, de ezen hamar túllépünk, hiszen percek alatt kiderül, hogy Martins akaratlanul is barátja halálára érkezik Bécsbe, akinek egy baleset okozta halálát, aminek körülményei egyre több ellentmondásba ütköznek.

A nyomozás során Martins érdekes karakterekkel találkozik, és sejteni lehet, hogy Harry Lime talán nem is az volt, akinek ő hitte, és egyre érdekesebb dolgok kerülnek a lebombázott Bécs komor felszínére. Kétségtelen, hogy a sötét utcák és jellemek ábrázolása része a történetnek, de még nincs meg az a fajta kesernyés, tragikus atmoszféra, ami a műfajra jellemző, de A harmadik ember ettől függetlenül izgalmas, feszültséggel teli alkotásnak számít.

A filmben olyan nevek tűnnek fel, akik a kor ismert színészei voltak (Alida Valli, Trevor Howard), de Orson Welles neve a legnagyobb húzóerő, és az ő szereplése teszi a filmet több szempontból is érdekessé. Először is nem árulok el titkot, ha elmondom, hogy ő játssza Harry Lime szerepét, aki elvileg halott, de mindvégiig sejteni lehet, hogy Lime, akiről az egész filmben szó van, fel fog bukkanni.

Az egyetlen olyan momentum, ami számomra ellentmondásba ütközött a film alatt, az a zene. Az első taktusoknál még arra gondol az ember, hogy ez a mediterrán hangzású, gépzongorát idéző, western kocsmák nyers vidámságát körbeölelő dallam még helytálló a városba érkező Martins jeleneteinél, de a később minduntalan visszatérő motívum valahogy eltorzítja a képi világot, melyet Krasker teremtett, és a komikumba hajló hangzás nem mindig simul bele az adott cselekmény hangulatába.

Néhány bosszantó elemtől függetlenül A harmadik ember igazi gyűjteményes alkotás, és aki szereti a fekete-fehér háború után készült filmeket, ahol a krimi, a hangulat és a színészek játéka megidézi a klasszikus mozik nem túl bugyuta világát, az élvezni fogja Reed alkotását, de annak sem kell csalódnia, aki szereti felgöngyölíteni a szálakat a főhőssel együtt, miközben magával ragadja a cselekmény és a karakterek.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei