2009. január 12.Parádi Orsolya
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Budapest Film 2009. első negyedéves megjelenései

A Budapest Film 2009 első negyedévében huszonnégy filmmel igyekszik minden filmrajongó kedvére tenni. Az év január 8-án a Fűrész V.-el indul, a rendezői székben ez alkalommal David Hackl ül, aki az első négy rész látványtervezőjeként a Fűrész-univerzum minden bugyrát jól ismeri.

Január 15-én kerül a mozikba a 9 BAFTA-díjra jelölt A hercegnő. Saul Dibb történelmi drámáját Pados Gyula fényképezte, a címszereplő Keira Knightley, a herceget alakító Ralph Fiennes-t a Legjobb férfi mellékszereplő Golden Globe-díjára is jelölték.

Ugyanezen a napon lesz A csirke, a hal és a királyrák című spanyol dokumentumfilm premierje. A Carlos Saura operatőreként elhíresült Jose Luis López-Linares gasztronómiai thrillerjét a 2008-as Berlini Filmfesztivál Speciális és Kulináris szekciójában mutatták be.

Takashi Miike és Quentin Tarantino rajongói számára január 22-e aranybetűs ünnepnap, hiszen ekkor debütál a Sukiyaki Western Django. Az 1966-os Django japán remake-je fergeteges szamurájwestern, egyszersmind főhajtás Kurosawa előtt.

Február 5-én kerül a nagyközönség elé a Made in Hungária, Fonyó Gergely zenés filmje Fenyő Ivánnal, Szabó Kimmel Tamással.

Te, aki élsz, idézi Goethét új filmje címében Roy Andersson. A Dalok a második emeletről rendezőjének nemzetközi koprodukcióban készült szkeccsfilmjét a Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be, Európa Filmdíjra jelölték, a hazai mozikba pedig Február 12-én kerül.

Gus Van Sant új műve az 1978-ban meggyilkolt Harvey Milknek állít emléket, aki alapjaiban változtatta meg az emberi jogokért folytatott harc természetét, és vált egész Amerika hősévé. A 11 BAFTA-díjra jelölt Milk Február 19-től látható a mozikban.

Az idei év egyik nagy Oscar-esélyesének Kate Winsletet tartják. Stephen Daldry itthon február 26-án debütáló drámája, A felolvasó című regényadaptáció 13 BAFTA- és 4 Golden Globe-jelölést kapott, ebből egyet a legjobb női mellékszereplő kategóriájában Winslet.

Szintén e napon kerül a mozikba Darren Grant táncfilmje, a Make it Happen. Miután nem veszik fel a hőn áhított tánciskolába, Lauryn megmutatja, mi fán terem a showtánc.

Márciusban jön Kevin Smith új vígjátéka, a Zack and Miri Make a Porno, majd James Gray filmje, a Two Lovers, Gwyneth Paltrow-val és Joaquin Phoenix-szel, utóbbi ezzel az alakítással köszönt el a pályától. Erre a hónapra tolódott a Spirit - A sikító város című Frank Miller film premierje.

Áprilisban kerül a nézők elé Julian Jarrold rendező szerelmi drámája, a Brideshead Revisited, Emma Thomson és Michael Gambon alakításaival.

A 2009-es Francia Filmhétre három film bemutatását is tervezi a Budapest Film. Agnes Jaoui új alkotásának címe Parlez-moi de la pluie (Let it Rain); Jean-Paul Salomé izgalmas háborús drámája női mesterlövészekről, a Les femmes de l’ombre (Female Agents) Sophie Marceau és Julie Depardieu főszereplésével; valamint Peter Schöller műve, a tavalyi év nagy sikerének bizonyult Versailles, melyben Guillaume Depardieu egyik utolsó alakítását láthatjuk.

Az első negyedévre tervezett további bemutatók:
Nem vagyok a barátod - rendező: Pálfi György
Megane - rendező: Naoko Ogigami
Dai Nipponjin - rendező: Hitoshi Matsumoto
O' Horten - rendező: Bent Hamer
Bikur Ha-Tizmoret / Bands Visit - rendező: Eran Kolirin
Wackness - rendező: Jonathan Levine
Tropa de Elite / Elite Squad - rendező: José Padilha
Hurt Locker - rendező: Kathryn Bigelow

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei