2009. január 13.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti mozipremierek: Az igenember, A hercegnő, Transz-Szibéria

A múlt heti pangás után most igazán nincs okunk panaszra, 2009. január 15-én ugyanis 6 film kerül bemutatásra a mozikban. Megérkezik Jim Carrey legújabb vígjátéka, Keira Knightley a XVIII. századi Angliába repít minket, Woody Harrelson és Ben Kingsley a Transz-szibériai Expresszen robog, a németek könnyeket akarnak fakasztani, a franciák pedig megnevettetik a nézőket.

Az igenember

Az emberek többségének inkább az ellentmondás és az egyet nem értés szokott nehezére esni, Carl Allen azonban egy napon arra ébred, hogy a rengeteg "nem" miatt semmiben nem vesz részt, és unalmas az élete. Így elhatározza, hogy egy éven keresztül bármilyen hozzá intézett kérdésre csak és kizárólag "igen"-nel felel.

Jim Carrey legújabb filmje lehetőséget nyújt, hogy a színész újra bemutassa: grimaszolásban verhetetlen. Ráadásul a kicsit egyszerű alapsztoriból jó rendezéssel könnyen elképzelhető egy fordulatos vígjáték, ebben a kategóriában a rendező, Peyton Reed korábban a Pokolba a szerelemmel és a Szakítani tudni kell című filmek elkészítésével tette le a névjegyét.

Eredeti cím: Yes man
Szereplők: Jim Carrey (Carl Allen), Zooey Deschanel (Allison), Rhys Darby (Norman)
Rendező: Peyton Reed
Forgatókönyvírók: Nicholas Stoller, Jarrad Paul és Andrew Mogel
Zene: Mark Everett és Lyle Workman
Forgalmazó: Intercom

*


A hercegnő

A film Devonshire legbotrányosabb hercegnőjének hűvös házasságát és szenvedélyes szerelmét, szerencsejátékok és ruhák iránti vonzalmát mutatja be. Emellett Georgiana Spencer, később Cavendish személyében megismerhetünk egy XVIII. századi női politikai aktivistát is, nem utolsó sorban pedig egy önfeláldozó édesanyát.

Keira Knightley-nak keményen meg kell majd dolgoznia, ha valaha ki szeretne bújni a kosztümös filmek skatulyájából, hiszen az utóbbi évek ilyen jellegű angol terméseit szinte kivétel nélkül rábízzák. A hercegnő-ben Knightley partnere a már sokszor bizonyított Ralph Fiennes. A gyönyörűen fotografált film Pados Gyula keze munkáját dicséri, részletes kritika itt olvasható.

Eredeti cím: The duchess
Szereplők: Keira Knightley (Georgiana Spencer/Cavendish), Ralph Fiennes (Devonshire lordja), Dominic Cooper (Charles Grey)
Rendező: Saul Dibb
Forgatókönyvírók: Anders Thomas Jensen, Jeffrey Hatcher és Saul Dibb
Zene: Rachel Portman
Forgalmazó: Budapest Film

*


Transz-Szibéria

Roy és Jessie egy amerikai pár, akik kínai vallási misszióból tartanak éppen hazafelé. Mivel a férfi a vonatok szerelmese, a Transz-szibériai Expresszen kezdik meg utazásukat Moszkvába. A hosszú úton megismerkednek egy másik párral, Abby-vel és Carlos-szal, akik lefoglalják Jessie-t, mikor férje lemarad és a következő vonattal csatlakozik ismét hozzájuk. Ekkor azonban új útitársuk akad, egy orosz drogügyi nyomozó, aki kellemetlen kérdéseket tehet fel Jessie-nek Carlos-szal kapcsolatban.

A rendező, aki korábban az elismert A gépész című filmet készítette, most Woody Harrelson-t és Emily Mortimer-t (Match Point, Plasztik szerelem) választotta legújabb filmjének főbb szerepeire, de játszik a moziban Ben Kingsley is, akit utoljára az Elégiában láthattunk, Carlos-t pedig Eduardo Noriega alakítja, őt leginkább a Nyisd ki a szemed című spanyol drámából ismerheti a közönség.

Eredeti cím: Transsiberian
Szereplők: Woody Harrelson (Roy), Emily Mortimer (Jessie), Ben Kingsley (Grinko), Eduardo Noriega (Carlos)
Rendező: Brad Anderson
Forgatókönyvírók: Will Conroy és Brad Anderson
Zene: Alfonso Vilallonga
Forgalmazó: Fórum Hungary

*


Kínzó együttlét

Anna tanárnő, férje Georg rendőrtiszt, mindketten elmúltak már negyven évesek. Környezetük boldog házaspárként ismeri őket, akik szeretetben nevelik gyerekeiket, egészen addig a napig, amíg az erőszak be nem férkőzik a csendes feszültséggel teli családi életbe, ezután a házastársak egyike ennek látványos nyomát kénytelen magán viselni.

A Georg-ot alakító Matthias Brandt-ot 5 évvel ezelőtt A hatalom árnyékában című, kevéssé ismert filmben láthatta a szűk közönség, egyébként a szereplők többségének és a rendezőnek első magyarországi bemutatkozása lesz ez a német párkapcsolati témájú dráma, melyet a 2007-es Müncheni Filmfesztiválon forgatókönyvéért jutalmaztak.

Eredeti cím: Gegenüber
Szereplők: Victoria Trauttmansdorff (Anna), Matthias Brandt (Georg), Pablo Ben-Yakov (Lukas), Anna Brass (Marie)
Rendező: Jan Bonny
Forgatókönyvírók: Christina Ebelt és Jan Bonny
Forgalmazó: Anjou Lafayette

*


Profi bérgyilkost keresünk - nem nem akadály

Egy francia gyár dolgozói egyik napról a másikra utcára kerülnek, ráadásul a gyár vezetőségének is hűlt helyét találják, így magyarázatot sincs kitől kérniük. Összesen 2.000 eurónyi végkielégítés kerül kiszabásra a munkások részére, az elosztást rájuk bízzák. Összeülnek tehát a dolgozók, hogy kifundálják, mire fordítsák az összeget, az egyik kolléganőnek, Louise-nek pedig elvetemült ötlete támad: a pénzből fizessenek meg egy bérgyilkost, aki majd megtorolja főnökükön sérelmeiket.

A Yolande Moreau (aki az Amélie csodálatos életében a házmestert alakította) főszereplésével készült elvont humorú francia vígjátékban feltűnik a Visszafordíthatatlan kulcsfontosságú Pierre-je, Albert Dupontel is.

Eredeti cím: Louise Michel
Szereplők: Yolande Moreau (Louise), Albert Dupontel (Miro), Bouli Lanners (Michel)
Rendezők és forgatókönyvírók: Benoît Delépine és Gustave Kervern
Zene: Gaëtan Roussel
Forgalmazó: Cirko Film

*


A csirke, a hal és a királyrák

A Salomé és a Derűs órák operatőrének első rendezése egy dokumentumfilm, ami a 2007-es Bocuse d'Or elnevezésű szakácsversenyt örökíti meg, a spanyol résztvevő szemszögéből. A főzés mestereinek "olimpiáján" ebben az évben a címben szereplő három összetevőből kellett gasztronómiai különlegességet produkálniuk az indulóknak, méghozzá úgy, hogy a fogások 5,5 órán belül elkészüljenek, és mind ízre, mind látványra lepipálják a több, mint 20 másik versenyző kreációját.

Eredeti cím: El Pollo, el pez y el cangrejo real
Szereplők: Jesús Almagro, Juan María Arzak, Alberto Chicote,
Rendező: José Luis López-Linares
Forgatókönyvírók: Antonio Saura és José Luis López-Linares
Forgalmazó: Budapest Film

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-09-24

Írt kommentek:

37 db

katika 2009-01-14 14:52:06
Minsegyiknek érdekes a leirása.Jómagam Jim Carrey-t szeretem,igy valószínüleg az Igenembert meg fogom nézni. Igen,igen )))
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei