2009. január 20.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A szabadság útjai - Álmok nélkül mit ér az élet?

Kate Winslet nevétől hangos a nemzetközi filmvilág hetek óta, és ez nagy részben A szabadság útjaiban nyújtott alakításának köszönhető, melyért Golden Globe díjjal is jutalmazták. Partnerének, Leonardo DiCaprio-nak sincs azonban oka szégyenkezni, kettőjük összehangolt és a legapróbb részletekig kidolgozott színészi játéka teszi olyan megrendítővé ezt a drámát.

April és Frank Wheeler egy partin ismerkedik össze, és velük együtt egész környezetük meg van győződve arról, hogy különleges és boldog közös élet vár a szép párra. Gyerekeik születnek, és egy kertvárosi házba költöznek, csendes életük azonban egyikük reményeit sem váltja valóra. A nő színészi pályára vágyott, ám miután tehetségtelennek bizonyult, a háztartást látja el, a férfi pedig egyforma munkanapokat tölt el hasonszőrű kollégái között egy vállalat beosztottjaként, ahol egyébként apja is dolgozott valaha. Egyikük sem ilyen életről álmodott, keserűségüket pedig egymáson vezetik le. Frank 30. születésnapján aztán az asszony drasztikus lépést, párizsi költözést ajánl, ami talán kizökkentheti őket a fásultságból, és új, boldogabb élet reményével kecsegtet.


Leonardo Di Caprio és Kate Winslet


Sam Mendes legújabb filmje egyértelmű visszacsatolás első rendezéséhez, az Amerikai szépséghez, hiszen ismét a kertvárosi élet sekélyességét veszi górcső alá, a nézőpont azonban változik. A történetvezetés lassú, ám a feszültséget sikerül végig fenntartani. A film eseményei kiszámíthatóak (a forgatókönyv egyébként Richard Yates azonos című, 1961-ben publikált, nagy sikerű regénye alapján készült), de a cél nem is újdonságok bemutatása volt, hanem olyan eseményeké, amik bármilyen házasságban előfordulhatnak, és az ezzel kapcsolatos lelki vívódás, ami érzékletesre, ugyanakkor giccsmentesre sikerült. Nem csak a főszereplők kitűnő játékának köszönhető ez, hiszen a mellékszerepeket alakító színészek is brillíroznak: emlékezetes többek között a szomszéd férj (David Harbour) és az ingatlanos hölgy (Kathy Bates) karaktere is, nem beszélve az ő fiáról (Michael Shannon).

A szabadság útjai nem egy család története, a gyerekek szerepe teljesen háttérbe szorul, és a rendező elsősorban a házaspár kapcsolatára koncentrál. Többször hangsúlyozásra kerül, hogy Wheelerék egyedinek, különleges életre hivatottnak érzik magukat (mint mindenki), ám életük olyanná válik, mint bárkié a környezetükben. Az ambíciók azonban megnehezítik ennek elfogadását. A történet időbeli elhelyezése nem véletlen, hiszen az ’50-es években még jobban érvényesültek a tradíciók egy házasságban, sokkal nehezebb volt kilépni, vagy más, társadalmilag kevésbé elfogadott utat találni a boldogságra, mint manapság. Különösen szerencsétlen dolog lehetett tehát ezekben az időkben ráébredni, hogy az ember illúziókra építette eddigi életét és terveit, ilyenkor pedig érvénybe lép a "megszoksz vagy megszöksz" szabály.

***


Eredeti cím: Revolutionary road
Szereplők: Kate Winslet (April Wheeler), Leonardo DiCaprio (Frank Wheeler), Kathy Bates (Helen Givings), Michael Shannon (John Givings), David Harbour (Shep Campbell), Kathryn Hahn (Milly Campbell)
Rendező: Sam Mendes
Forgatókönyvíró: Justin Haythe (Richard Yates regénye alapján)
Operatőr: Roger Deakins
Zene: Thomas Newman
Hossz: 112 perc
Forgalmazó: UIP-Duna Film

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei