2009. január 21.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti mozipremierek: A szabadság útjai, Sukiyaki Western Django, Amal

2008. január 22-én folytatódik a mozikban Franciaország leghírhedtebb bűnözőjének élettörténete, valamint a vámpírok és vérfarkasok harca, megnézhetjük végre, hogy miért is kapott Golden Globe díjat Kate Winslet, és hogy milyen a westernbe oltott harcművészet, amihez Tarantino is asszisztál.

A szabadság útjai

April és Frank szép reményeket dédelgetve kötik össze életüket. Néhány év együttélés után azonban úgy tűnik egyre távolodnak terveiktől, ezért April megpróbálja meggyőzni férjét, csak gyökeres változtatás árán lehetnek valaha boldogok: adják fel egész eddigi életüket, és költözzenek a szerelem városába.

Sam Mendes rendező otthonosan mozog a kertvárosi témában, hiszen első rendezése az Amerikai szépség volt (később ő készítette A kárhozat útját, a Bőrnyakúakat és A tűz martalékát is). A házaspár egyik felének szerepét saját asszonykájára, Kate Winslet-re bízta, aki olyan sikeresen beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hogy egy Golden Globe díjat máris biztosított a film számára, és az Oscar-ért folyó versenyben is nagy esélyesnek tartják. A férjét alakító Leonardo DiCaprio-val már a Titanic-ban bizonyították, hogy párosuk remekül működik, nincs ez másképp A szabadság útjainak esetében sem.

Eredeti cím: Revolutionary road
Szereplők: Kate Winslet (April Wheeler), Leonardo DiCaprio (Frank Wheeler), Kathy Bates (Helen Givings), Michael Shannon (John Givings)
Rendező: Sam Mendes
Forgatókönyvíró: Justin Haythe
Zene: Thomas Newman
Forgalmazó: UIP-Duna Film

*


Sukiyaki Western Django

A Yuda nevű falu két banda véres rivalizálásához kénytelen teret biztosítani, a tét hatalmas értékű kincs. Egy napon veszélyesnek ígérkező férfi tűnik fel a színen, akiről hamar kiderül, hogy a fegyverkezelés mestere. Mivel a harcoló felek bármelyikének jól jönne egy ilyen szakszerű segítség, mindketten szeretnék az idegen támogatását megnyerni, ám ő végül ellenük fordul, és ezzel brutális eseményeket indít el.

A Meghallgatás és Az utolsó élet az univerzumban rendezőjének, Takashi Miike-nak legújabb filmje ázsiai harcművészettel spékelt western, amelyben egy cameo erejéig Quentin Tarantino is felbukkan. Ez persze nem véletlen, a két rendező stílusában több hasonlóság is felfedezhető.

Szereplők: Hideaki Ito (Gunman/fegyveres), Masanobu Ando (Yoichi), Koichi Sato (Taira no Kiyomori)
Rendező: Takashi Miike
Forgatókönyvírók: Takashi Miike és Masa Nakamura
Zene: Kôji Endô
Forgalmazó: Budapest Film

*


Halálos közellenség 2 - Public enemy No. 1.

Folytatódik Franciaország egyik legkegyetlenebb bűnözőjének, Jacques Mesrine-nek az életét feldolgozó eposz. Míg korábban láthattuk Mesrine felemelkedését, bemutatásra került stílusa, és a börtönt is megjárta, a második rész pályafutásának csúcsát mutatja be, amikor félelmetes hírnevére tett szert, majd a férfi nagy közérdeklődésre számot tartó bukását, melynek során a veszedelmes bűnözőt elérte végzete.

A Halálos közellenség - Public Enemy címre hallgató első részben Jean-François Richet (Közönséges szerelem, A 13-es rendőrőrs) félelmetes tempót diktálva pörgette a francia alvilág fenegyerekének sztoriját, valószínűleg most is hasonlóképpen tesz majd. Hogy a kegyetlen és véres bűnügyek elkövetőjét minden racionális érv ellenére a néző valahogy mégis kicsit megkedveli, vagy egy kicsit megsajnálja, nagyrészt múlik a Mesrine-t alakító, mindig remek Vincent Cassel-en.

Eredeti cím: Mesrine: L'ennemi public n° 1
Szereplők: Vincent Cassel (Jacques Mesrine), Ludivine Sagnier (Sylvie Jeanjacquot), Mathieu Amalric (François Besse)
Rendező: Jean-François Richet
Forgatókönyvíró: Abdel Raouf Dafri
Zene: Marco Beltrami és Marcus Trumpp
Forgalmazó: Fórum Hungary

*


Amal

Amal az apjától örökölt autoriksában nap mint nap a legkülönfélébb embereket fuvarozza Új-Delhi utcáin. Keresete nagyon szerény megélhetést biztosít neki és anyjának, de a férfi ennek ellenére elégedett életével, és törekszik arra, hogy munkája során mindig becsületesen járjon el. Egy napon legkedvesebb utasának táskáját elragadja egy kislány, és eltűnik vele a forgatagban. Amal üldözőbe veszi a kis tolvajt, aki a menekülés közben balesetet szenved, ezután a férfi lelkiismeret-furdalástól hajtva minden nap látogatja őt a kórházban, és bármit megtenne gyógyulásáért. Közben találkozik egy mogorva öregemberrel, akit meghat Amal becsületessége és jóindulata, ezért úgy határoz, hogy megjutalmazza őt.

A kanadai koprodukcióban készített csendes hangulat-film indiai utazásra invitálja nézőit. Az alkotást San Franciso-ban rendezéséért (Richie Mehta) jutalmazták, a Whistler Film Fesztiválon pedig a főszereplő Rupinder Nagra játékát díjazták. A film kritikája itt olvasható.

Szereplők: Rupinder Nagra (Amal), Naseeruddin Shah (G.K. Jayaram), Koel Purie (Pooja Seth), Seema Biswas (Sapna Agarwal)
Rendező: Richie Mehta
Forgatókönyvírók: Richie és Shaun Mehta
Zene: Dr. Shiva
Forgalmazó: Best Hollywood

*


Cselek

A kis Stefek anyjával és nővérével él, apja olyan régen elhagyta őket, hogy már nem is emlékszik az arcára. Van ugyan róla egy fényképe, ám az a felismerhetetlenségig össze van firkálva. A kisfiú figyelmét felkelti egy férfi, akivel gyakran utazik együtt a vonaton, és kétsége sincs afelől, hogy az csakis az ő édesapja lehet. Mindenféle apró cselt és trükköt vet be, hogy az idegen férfit is ráébressze erre, és hazatérjen végre családjához.

Andrzej Jakimowski lengyel rendező már a 2002-es Hunyd le a szemed című filmben is egy különleges kisgyerek és egy felnőtt kapcsolatát dolgozta fel, és így tesz a Cselekben is, méghozzá az előzetes alapján rendkívül érzékenyen megközelítve ezt a szívszorító témát.

Eredeti cím: Sztuczki
Szereplők: Damian Ul (Stefek), Ewelina Walendziak (Elka), Iwona Fornalczyk (Stefek és Elka anyja)
Rendező és forgatókönyvíró: Andrzej Jakimowski
Zene: Tomasz Gassowski
Forgalmazó: Anjou Lafayette

*


Underworld - A vérfarkasok lázadása

Az Underworld világa két részre oszlik: vámpírokra és vérfarkasokra, avagy Lycan-okra, harcuk pedig örökkévalónak és állandónak tűnik. De nem volt ez mindig így, valaha a Lycan-ok a vámpírok rabszolgái voltak, egészen addig, amíg Lucian és szerelme, Sonja a csoport élére állt, és megkezdték harcukat a szabadságért.

A 2003-ban bemutatott Underworld hatalmas rajongótábort épített ki, és Magyarországon is nagy sikere volt, már csak Görög Zita szerepeltetése miatt is. A lelkesedés nem csappant meg az Evolúció alcímet viselő második rész bemutatásakor sem, most kiderül van-e még szusz a vámpír-vérfarkas háborúban. Az eddigiektől eltérően azonban a harmadik részt nem Len Wiseman rendező jegyzi, hanem a folytatás (és A függetlenség napja) látványtervezője, Patrick Tatopoulos.

Eredeti cím: Underworld: Rise of the Lycans
Szereplők: Michael Sheen (Lucian), Rhona Mitra (Sonja), Bill Nighy (Viktor)
Rendező: Patrick Tatopoulos
Forgatókönyvírók: Danny McBride, Howard McCain, Dirk Blackman
Zene: Paul Haslinger
Forgalmazó: Intercom

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-09-24

Írt kommentek:

37 db

katika 2009-01-21 13:02:14
A bemutató alapján ez a Django-film tetszik,
a Vérfarkasok lázadása pedig biztos jó,nekem legalábbis az előző kettő tetszett.Remélem legalább olyan mint azok voltak.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei