2009. január 31.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A látogató - február 12-től a mozikban

Thomas McCarthy A látogató című filmjét sorozatos jelölések és elnyert díjak kapcsán ismerhettünk meg, de 2009. február 12-től már a magyar mozik is vetítik. Szerelem, bujkálás, öröm és bánat, harc, barátság és ellenségeskedés mind egy filmben, mégsem érezzük túlzásnak egy jelenetét sem. Ehhez szükség volt arra a színészi játékra, ami lehet, hogy Oscar-díjat is ér.

Amerika lakosságának jelentős részét az emigránsok teszik ki, így nem csoda, hogy újabb film készült ebben a témában. Thomas McCarthy színészként vált híressé, majd 2003-ban rendezőként és íróként is bemutatkozott Az állomásfőnök című filmmel, mely 2004-ben BAFTA-díjat nyert a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában. McCarthy legújabb rendezése, A látogató a vártnál is nagyobb eredményeket ért el, és a díjeső folytatódhat. A Waltert alakító Richard Jenkins (Sírhant művek, Égető bizonyíték) alakításáért Satellite-díjat és az Amerikai Nemzeti Filmkritikusok Spotlight-díját kapta, SAG- és Independent Spirit-díjra jelölték, és február 22-én kiderül, hogy megkapja-e az Oscar-díjat.

A történet egyik főszereplője Walter Vale (Richard Jenkins) egyetemi tanár és író, aki felesége halála után teljesen magára maradt. Waltert felemésztette a gyász és a magány, nem tudott szabadulni halott felesége emlékétől, mivel nem is akart. Minél közelebb próbált kerülni hozzá, annál jobban eltávolodott tőle. Egy szakmai konferencia miatt visszatér New Yorkba, abba a lakásba, ahol feleségével élt. A lakást azonban nem úgy találja, ahogy azt évekkel ezelőtt hagyta. Lakásába két bevándorló költözött: Tarek (Haaz Sleiman), aki Szíriából érkezett, és Zainab (Danai Jekesai Gurira), aki Szenegálból származik. A fiatal pár azonnal elhagyja a lakást, de Walter meggondolja magát, és befogadja őket. A tartózkodásért cserébe Tarek felajánlja Walternek, hogy megtanítja játszani az afrikai dobon. Hamar szoros barátság szövődik a két férfi között.

Közös zenélés, boldogság, valóra vált álmok - a valóságtól nagyon távol állna, így a történet is folytatódik: a bevándorlási hivatal letartóztatja Tareket, és megkezdődik a hajsza, melyet Walternek kell végigvinnie. Harc kezdődik az álmokért, és igazságért, az életért, de mint tudjuk, egyedül a bürokráciával szemben nem könnyű. Walter sem marad egyedül - Tarek anyja, Mouna (Hiam Abbass) New Yorkba érkezik, és a küzdelem során egymásba szeretnek Walterrel. A film nem csupán és nem elsősorban a bevándorlási hivatallal való harcról szól, hanem magáról a küzdelemről, a kitartásról és az összetartásról-összetartozásról. Címe nagyon találó, főleg azért, mert nem egyértelmű, kire vonatkozik. Gondolhatunk Tarekre, Zainabra és Mounára, akik messziről érkeztek Amerikába, és mint bevándorlók, látogatók egy számukra ismeretlen világban. Ugyanez elmondható Walterről is, hiszen idegenként, látogatóként csöppent a fiatal pár életébe. A lakás, mely eredetileg az ő lakása, csak akkor telt meg élettel, amikor Tarekék beköltöztek, és amikor Walterre ismét rátalált a szerelem. A látogató azonban mindig látogató marad, ami azt jelenti, hogy egyszer el kell mennie. E miatt sok kérdés merülhet fel a nézőben a film kapcsán, de végiggondolva rájöhetünk, ki a látogató, honnan jött, és hová tér haza. A kiindulási és az érkezési pont valószínűleg nem azonos, és a kettő közötti űrt minden néző máshogy töltheti ki.

***


A látogató (The Visitor)
Szereplők: Richard Jenkins (Prof. Walter Vale), Haaz Sleiman (Tarek Khalil), Danai Jekesai Gurira (Zainab), Hiam Abbass (Mouna Khalil)
Rendező: Thomas McCarthy
Forgatókönyvíró: Thomas McCarthy
Zeneszerző: Jan A.P. Kaczmarek
Producer: Michael London, Mary Jane Skalski
Operatőr: Oliver Bokelberg
Forgalmazza: Odeon
Hossz: 104 perc
Bemutató: 2009. február 12.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei