2009. február 3.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mokép DVD megjelenések - Sátántangó, Tótumfaktum, Világörökség

Február folyamán 6 DVD jelenik meg a Mokép-Pannónia Kft. gondozásában, ezek közül 3 ismeretterjesztő, Magyarország legszebb részeit mutatja be az érdeklődőknek. Elérhető lesz ezentúl ilyen formában Tarr Béla Sátántangó című filmje, valamint Charles Bukowski önéletrajzi ihletésű drámája, a Tótumfaktum is.

Sátántangó


15 évvel ezelőtt került bemutatásra Tarr Béla fekete-fehér kultfilmje, mely egy lassan kiürülő alföldi faluban játszódik a ’80-as években. Az évforduló alkalmából a Magyar Filmszemle műsorában is szerepelt az alkotás, de ezentúl DVD-n is elérhető lesz a 7 óra hosszúságú opusz. A háromlemezes kiadvány magyar nyelven lesz megtekinthető, de beállítható angol, francia vagy német felirat is.


Tótumfaktum

A film központi szereplője egy alkalmi munkák és alkalmi nők között vergődő pasas, akinek valódi hivatása az írás, hozzá hasonlóan frusztrált és szerencsétlen környezetéből pedig bármikor ihletet meríthet. Az ilyen figurákat a főszereplő Matt Dillon mindig tökéletes odaadással és élethűen alakítja, partnernője pedig két remek színésznő, az idén Oscar-ra is jelölt Marisa Tomei és Lili Taylor, akire az Arizonai álmodozókból vagy a Négy szobából (az egyik boszorkányt alakította) is emlékezhetünk.

Százszorszépek


Az 1966-ban készült alkotás két fiatal lányról szól, akik elhatározzák, hogy őrületbe kergetik környezetüket, és igazi romlott nőkké válnak. Viselkedésükből nehéz leszűrni, hogy vidámak vagy kétségbeesettek, az események bemutatása során pedig szépen lassan hasonló kép rajzolódik ki a ’60-as évek Csehszlovákiájáról is, még a prágai tavasz előtt.


Világörökség

A 2 lemezes kiadvány Magyarország azon nevezetességeit mutatja be, melyek a Világörökség részei, így segítségével kirándulást tehetünk Aggtelek cseppkő-barlangjaiba, a pécsi ókeresztény sírkamrákba, vagy a Fertő-tó vidékére. A DVD a Magyar Televízió archívumának felvételéből készült.

Főtér Csongrád-megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén-megyében

Az előzőhöz hasonló tematikájú a (szintén a MTV által készített) Főtér-sorozat, amely megyénként mutatja be Magyarország legfigyelemreméltóbb látványosságait. Csongrád-megye esetében többek között Hódmezővásárhelyre, Makóra, Ópusztaszerre látogattak el a műsor készítői, Borsod-Abaúj-Zemplén-megyéből pedig Hollóháza, Sárospatak és Szerencs is feltárul az érdeklődők előtt.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei