2009. február 6.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A kuszkusz titka - feszültség és összetartás Abdel Kechiche filmjében

A Magyarországon bemutatott francia filmek eddig csak az egyik oldalát mutatták be Franciaországnak. 2009. február 5-től újabb oldaláról mutatkozik be a földrajzilag nem is olyan távol elhelyezkedő ország. Slimane Beij családjának története megmutatja, hogy az emberek közötti összetartás minden kultúrában és minden országban elengedhetetlen.

Gérard Depardieu, Jean Reno, Louis de Funès és Jean-Paul Belmondo, a Magyarországon legismertebbé vált francia színészek hasonló módon tárták elénk Franciaországot. Az általuk bemutatott ország csak a franciáké, nem láthattuk azt, hogy az országban más nemzetiségű emberek is élnek. A kuszkusz titka, mely február 5-től tekinthető meg a magyar mozikban, ebből a szempontból úttörő. Továbbra is a francia valóságot mutatja be, de egy eddig ismeretlen szemszögből.

Ha nem életrajzi filmet nézünk, megszoktuk, hogy a szereplők életébe egyszer csak becsöppenünk. Nem tudjuk pontosan, mi történt korábban, és az sem egyértelmű, mi lesz a film zárójelenete után - csupán következtethetünk. Mindig érzi a néző, de most mintha direkt érzékeltetnék vele. A kuszkusz titka Slimane Beiji (Habib Boufares) 61 éves algériai emigráns életébe kalauzol. Az első 30 perc, ami elenyésző a 151 perchez képest, kifejezetten zavaró, hogy nem tudunk semmit. Lassan kerekedik ki a történet, ami az egyik legjobb eszköz arra, hogy ténylegesen beleéljük magunkat egy család történetébe. Hallhatjuk a legjelentéktelenebbnek tűnő beszélgetéseket, és mindeközben figyelemmel kísérhetjük a mimikát, a gesztusokat, mások reakcióit - a néző elé tárul a hétköznapi élet, melynek minden egyes eleme számít, fontos, és következménye lehet.


A kuszkusz titka


Ismeretlen arcok, nem feltétlenül szép emberek, az étkezés bemutatása - ez mind arra szolgál, hogy közelebb érezzük magunkat a szereplőkhöz. Egyre nagyobb a kereslet a hétköznapi emberek életébe való betekintésre - kezdetben a kukucskáló színház próbálta kielégíteni az emberi kíváncsiságot, ma a You Tube sem elegendő ennek a feladatnak az ellátására. Ezt a sort folytatja A kuszkusz titka. Minden esetben az emberi kíváncsiság az, amire a történetek épülnek, de a cél nem annak kielégítése, hiszen egyik esetben sem a néző dönti el, mit néz. A film az ebből eredő feszültségre épít. 151 perc után pont akkor sötétül el a kép, amikor a néző a legkevésbé vágyik rá.

A magyarra fordított filmcím központi elemmé teszi a kuszkuszt. A kuszkusz berber eredetű szó, aminek jelentése "jól megsodort". Sok helyen még ma is kézzel sodorják-pödörik gömböcökké, enyhén benedvesített és belisztezett keménybúzadarából. Olyan nemzeti étel, ami méltó arra, hogy az összetartást szimbolizálja egy olyan családnál, amely egy idegen országban beilleszkedett ugyan, de gyökereiktől sem szakadtak el.

Slimane Beiji életébe akkor kapcsolódunk be, amikor 35 év után kirúgják állásából, és a lányaként kezelt Rym (Hafsia Herzi) segítségével új életet próbál kezdeni: terve az, hogy egy roncsból átalakított arab éttermet nyit egy hajón, melynek specialitása a volt felesége halas kuszkusza lesz. Megpróbáltatások során kísérhetjük végig a férfit és családját, melyet a hosszúra nyújtott zárójelenet tetőz be. A kuszkusz titka hosszú idő után az első olyan film, ami nem azért izadságszagú, mert egy már százszor látott történetet próbál új oldalról megközelíteni, de nem sikerül, hanem azért, mert olyan (sokszor szó szerint) emberközeliek a képek, hogy szinte érezzük a szagokat, illatokat, és a film egészén végighúzódó feszültséget.

***


A kuszkusz titka (La Graine et le Mulet)
Szereplők: Slimane Beiji (Habib Boufares), Rym (Hafsia Herzi), Karima (Farida Benkhetache), Riadh (Mohamed Benabdeslem)
Rendező: Abdel Kechiche
Forgatókönyvíró: Abdel Kechiche
Producer: Claude Berri
Operatőr: Lubomir Bakchev
Forgalmazza: Best Hollywood
Hossz: 151 perc
Bemutató: 2009. február 5.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei