2009. február 10.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti mozipremierek: Elcserélt életek, A látogató, A sötét lovag

Angelina Jolie elveszett fia után kutat, egy egyetemi tanárra végre rátalál az életöröm, Clouseau detektív pedig a Rózsaszín párduc nevű gyémánt keresése közben fordítja fel Párizst. A legújabb bemutatók mellett A sötét lovagot is újra műsorra tűzik a mozik, így ismét a nagy vászon előtt izgulhatjuk végig Batman és Joker összecsapását.

Elcserélt életek

Az 1920-as évek Los Angelesében élő Christine fia eltűnik, néhány hónappal később viszont a rendőrség megtalálja és hazaviszi a gyereket. Az asszonynak azonban meggyőződése, hogy a visszakapott fiú nem az igazi Walter, és Briegleb tiszteletes segítségét kéri, hogy szembeszállhasson a hatóságokkal.

Clint Eastwood, aki a rendezés mellett a film zenéjét is jegyzi, a Millió dolláros bébi után ismét egy küzdő nőt, ezúttal egy anyatigrist helyez története középpontjába. Az alkoholtilalom idején játszódó dráma főszereplője Angelina Jolie, aki a filmben nyújtott alakításával elérte, hogy alaposan megszorongassa az év eleji díjkiosztók női mezőnyét, partnere az Elcserélt életekben a mindig kitűnő John Malkovich.

Eredeti cím: Changeling
Szereplők: Angelina Jolie (Christine Collins), John Malkovich (Gustav Briegleb tiszteletes), Gattlin Griffith (Walter Collins), Michael Kelly (Lester Ybarra detektív)
Rendező: Clint Eastwood
Forgatókönyvíró: J. Michael Straczynski
Zene: Clint Eastwood
Forgalmazó: UIP-Duna Film

*


A látogató

A besavanyodott és unatkozó egyetemi tanár, Walter Vale ritkán használt New York-i lakásában egy ismeretlen párt talál. Tarek és Zainab illegálisan tartózkodnak az USA-ban, így a találkozáskor érthető mindkét fél ijedelme. A tanárnak végül nincs szíve utcára zavarni a lakásfoglalókat, akik a vendéglátásért cserébe megtanítják a férfit dobolni. Ahogy Vale elmerül a zenélés örömében, egy teljesen új, valódi és élvezhető élet lehetősége sejlik fel lassan előtte.

A főszereplő Richard Jenkins (Sírhant művek, Kőkemény Minnesota), aki egyébként az utóbbi idők bemutatói közül az Égető bizonyítékban is szerepelt, meglepetés-jelöltje az Oscar legjobb férfi-főszereplő kategóriájának, habár győzelmi esélye a rendkívül erős mezőny miatt igen csekély.

Eredeti cím: The visitor
Szereplők: Richard Jenkins (Walter Vale), Haaz Sleiman (Tarek), Danai Jekesai Gurira (Zainab)
Rendező és forgatókönyvíró: Thomas McCarthy
Zene: Jan A.P. Kaczmarek
Forgalmazó: Odeon Video Kft.

*


A rózsaszín párduc 2.

Lehet, hogy Clouseau nyomozó kicsit esetlen és szerencsétlen, de az ambíció nem hiányzik belőle: ha egyszer igazán elkötelezi magát egy ügy mellett, véghezviszi a nyomozást bármi áron, nem számít mekkora pusztítást és kalamajkát okoz közben. Nincs ez másképp most sem, amikor a Rózsaszín párduc nevű eltűnt ékkő felkutatásával bízzák meg őt.

Az Érzéki csalódás és az ÖcsiKém rendezőjének új filmjében, hasonlóan az előző részhez Steve Martin alakítja majd a főszereplő nyomozót, ez a karakter úgyis a zsánere, és a francia akcentust is kellőképpen begyakorolta már. Szintén visszatér az előző Rózsaszín párducból Jean Reno, valamint Emily Mortimer, akit nem is olyan régen a Transz-Szibériában is láthattunk. Az új szereplők között pedig nem kisebb neveket láthatunk, mint Andy Garcia és Jeremy Irons.

Eredeti cím: The Pink Panther 2
Szereplők: Steve Martin (Jacques Clouseau nyomozó), Jean Reno (Ponton), Emily Mortimer (Nicole), Andy Garcia (Vicenzo), Jeremy Irons (Avellaneda)
Rendező: Harald Zwart
Forgatókönyvírók: Scott Neustadter, Michael H. Weber és Steve Martin
Zene: Christophe Beck
Forgalmazó: Intercom

*


Kilencedik mennyország

Inge boldog házasságban él férjével immár 30 éve, nyugdíjas mindennapjaikat nem zavarják meg váratlan események. Ő maga lepődik meg tehát a legjobban, amikor azon veszi észre magát, hogy szenvedélyes viszonyba keveredett egy másik férfival, és együtt ismét rátalálnak a szerelemre, ami kulcs lehet a második ifjúsághoz.

Ez az alacsony költségvetésű német dráma nagy port kavart fel tavalyi, cannes-i bemutatása során. A film témája nem merül ki pusztán a nyugdíjas-szexben, célja, hogy felhívja a figyelmet az európai társadalmak egyre nagyobb részét kitevő idősebbek érzelmeire. A tárgy naturalista feldolgozásra első blikkre megdöbbentőnek tűnhet, ezért érdemes saját jövőképünk, terveink és valamikori időskorunk tudatában választani a nézőpontot a megtekintés során.

Eredeti cím: Wolke 9
Szereplők: Ursula Werner (Inge), Horst Westphal (Karl), Horst Rehberg (Werner)
Rendező: Andreas Dresen
Forgatókönyvírók: Andreas Dresen, Jörg Hauschild és Laila Stieler
Forgalmazó: Cirko Film

*


A sötét lovag

Ismét mozivászonra kerül Batman és az elődjénél sokkal ördögibb második Joker párharca, mely felforgatja Gotham City amúgy sem békés utcáit. Mostanra már tudjuk, hogy a film elkészítésének idején született terveket, miszerint az akciófilmbe oltott thriller szemkápráztató technikai trükkökkel varázsolja el a nézőket, és ismét felhívhatja a figyelmet a főszerepben játszó Christian Bale színészi kvalitásaira, felülírta az élet és Heath Ledger drámai alakítása Joker szerepében. Ez persze nem kisebbíti a filmben szereplő többi remek színész és egyáltalán az alkotás egyéb érdemeit, de az már biztos, hogy A sötét lovag immár mint Heath Ledger utolsó filmje és félbemaradt karrierjének csúcspontjaként fogja beírni magát a mozi történelmébe.

Eredeti cím: The Dark Knight
Szereplők: Christian Bale (Batman/Bruce Wayne), Heath Ledger (Joker), Aaron Eckhart (Harvey Dent), Maggie Gyllenhaal (Rachel Dawes), Gary Oldman (James Gordon), Morgan Freeman (Lucius Fox), Cillian Murphy (Dr. Jonathan Crane) Michael Caine (Alfred Pennyworth), Eric Roberts (Salvatore Maroni)
Rendező: Christopher Nolan
Forgatókönyvírók: Christopher Nolan, Jonathan Nolan, Bob Kane és David S. Goyer
Zene: Hans Zimmer, James Newton Howard
Forgalmazó: Intercom

*


Marcela

A főszereplő nevét viselő cseh dokumentumfilm 1980 és 2006 között követi nyomon egy asszony életét, annak minden drámájával és (kevesebb) komikájával, dokumentarista pontossággal. A Marcela minden műfajbeli filmkészítő vágyainak netovábbját testesíti meg, hiszen az eseményeket maga a nagybetűs Élet írja, és ismét bebizonyosodik, hogy ez egészen más, mélyebb és szövevényesebb drámát jelent, mint ami bármilyen író képzeletében formát ölthet.

Rendező és forgatókönyvíró: Helena Třeštíková
Operatőrök: Vlastimil Hamerník, Jan Malír
Forgalmazó: Mozinet

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei