2009. február 10.Nagy I. Dániel
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Slumdog Millionaire

Ahogy megnézzük a film eredeti plakátját, persze rögtön mi is feltesszük magunkban a kérdést: mi kell egy elveszett szerelem megtalálásához? Aztán szerzünk magunk mellé egy csinos ex-barátnőt, veszünk neki pattogatott kukoricát, és abban reménykedünk, hogy majd Danny Boyle rendező (Trainspotting, A Part) megmutatja nekünk, mi több, elvégzi helyettünk a munkát.

Csak annyi dolgunk lesz, hogy nyújtózkodunk egyet, mint a '80-as évek kamaszfilmjeiben, és mienk a siker. Ennek érdekében szerzünk gyorsan 2 jegyet és előkeressük a bizalomgerjesztő mosolyunkat, hátha. De ez nem tart sokáig, mert valójában a szerelmes szál csak a (valóban édes) cukormáz egy sokkal fajsúlyosabb történeten.

Jamal Malik (akit három színész alakít a változó életkorban: Dev Patel, Ayush Mahesh Khedekar, és Tanay Chheda), a mumbai chai-walla életébe ott kapcsolódunk be, amikor a Legyen Ön is milliomos utolsó kérdésének megválaszolása előtt épp a rendőrségen faggatják, honnan tudta az előző válaszokat. Becsületes srác ez a Jamal, el is meséli az elsőre komikusnak ható rendőrpárosnak, hogyan jutott el idáig. Persze nem lenne túl szép dolog most belemenni ebbe a történetbe, de annyit elárulhatok, hogy Latika, a hűn áhított szerelem mindössze egy apró szelete a filmnek. A nagy egész (ami csak nyomokban emlékeztet minket a kötelező védőoltások innenső oldalára) úgy rajzolódik ki a szemünk előtt a kerek két óra leforgása alatt, hogy közben Jamal, és testvére, Salim a leghétköznapibb derűvel, fülbemászóan újszerű zenére a rendőrökkel kergetőzik, ellopja a Taj Mahal előtt hagyott cipőket, vagy éppen nyakig merül a bélsárban, csak hogy szalonképesek maradjunk.


Slumdog Millionaire


Ebből talán már lehet is sejteni, hogy ez a film tényleg nem csak Latika imádatáról, és a kilátástalan nyomorról szól, hanem van benne még egy marék kedves humor is, ami miatt néhány perc alatt megszeretjük a karaktereket, valószínűleg csak azért, hogy átérezhessük, amikor a 15 sorsfordító pillanat mindegyikén végigmegyünk. Két testvér felnőtté válása, mindkettejük saját tragédiája játszódik le a szemünk előtt úgy, hogy a megváltozott viszonyoknak köszönhetően már nem elhasznált kliséket látunk, hanem újrafogalmazott értékeket.

A rendező ezúttal tehát mint műfordító dolgozott, mesél egy történetet, ami egy idegen kultúráról szól, épp csak hogy angolul beszélnek a szereplők. A fényképezés ugyanezen a mezsgyén mozog, hiszen látványos totálokkal mutatja meg az eddig csak a CNN reklámblokkjában bemutatott helyszíneket, és végre valamit azon túlról is.


Legyen Ön is milliomos


Ezzel a kettővel már el is menne a film, szólhatna akár egy bokszolóról is, akit a meccs végén majdnem megvernek, de végül mégis győz, azonban a forgatókönyv (Vikas Swarup Q&A című regénye alapján) önmagában lenyűgöző, a lelkes, fiatal színészekre meg ki merne egyetlen rossz szót is mondani, főleg Dev Patel Skinsben nyújtott alakítása és a vége főcím mosolycsalogatóan kedves jelenete után.

Összességében tehát hosszú idő után érheti a nézőt ilyen kellemes csalódás a moziban. Aki elhiszi, hogy van élet az amerikai kisvárosokban játszódó társadalomkritikán túl, az vegye a kalapját, és irány a mozi, végre nem csak a Transformerek ádáz, CGI alapú küzdelme miatt van értelme beülni egy vetítésre.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
szalaCsy 2009-03-18 14:48:24
http://kukker.ro/showvideo/1055
nem
regisztrált
szalaCsy 2009-03-18 14:47:26
A többszörösen Oscarral (ki)tüntetett Slumdog Millionaire (a magyar keresztségben a khm... Gettó milliomos nevet kapta) csak most megy a kolozsvári mozikban, s ennek az apropóján kiveséztük kicsit a filmet. <A HREF="http://kukker.ro/showvideo/10 55">Nézzük csak</A>
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei