2009. február 15.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Terminátor: Sarah Connor krónikái - Elhúzódó ítéletnap

Végre hozzánk is megérkezett a Terminátor - Sarah Connor krónikái című sorozat és ezzel reményt kaptunk arra, hogy, ha nem is a legjobb fajtából való pótlékkal, de valahogy átvészeljük azt az időszakot, míg a mozikba kerül a Christian Bale főszereplésével készülő Terminator Salvation.

A sztori a Terminátor mozifilmek második és harmadik része között játszódik. Tehát John Connor itt már nem a T-2 béli Edward Furlong, de még nem is az utolsó mozifilmben szereplő Nick Stahl, hanem éppen próbál átalakulni egyikből a másikba. Ebben az alakban Thomas Dekker névre hallgat és a fiatal színész képében sikerült megtalálni az eddigi legátlagosabb kinézetű John Connort, akiről egyáltalán nem jutna eszükbe azt feltételezni, hogy majdan az emberiség megmentője lesz, és akit a sorozat második epizódjától kezdődően, frizurája alapján joggal gondolhatnánk akár "emósnak" is.

De még mielőtt a Terminátor rajongói klub legelkötelezettebb tagjai (akik szerint a saját hangjukkal aláfestett robotmozgás és a "Hasta la vista, baby" elhadarása egyet jelent a tökéletes belépővel egy új társaságba) örök kárhozatra ítélnének előbbi tiszteletlenségemért, gyorsan ki kell jelentenem itt az elején, hogy a sorozat alapvetően jó, bár egyes elemeivel, úgy vélem okkal, nem vagyok elégedett.

Elégedetlenkedésem okairól később, előbb felvázolnám nagyvonalakban a sorozat sztoriját és készítésének viszontagságait, melyek erősen rányomták bélyegüket az eredményre.

Tehát a történet ott kezdődik, hogy Sarah és John Connor látszólagos megállapodottságban élik mindennapjaikat. Sarah-nak komoly kapcsolata van, John pedig iskolába jár (amit régebben annyira nem szeretett) és éppen erőt merítene ahhoz, hogy megnyíljon egy személye iránt érdeklődést mutató csinos lánynak, amikor egy jövőből érkező gép-ember már megint beleköp a levesébe. Ekkor 1999. augusztus 24-ét írunk a történet szerint és ez azért nagyon fontos, mert hamarosan már nem így lesz, ugyanis hőseink egy időgép segítségével 2007-be jutnak, és ezzel a húzással a sorozat készítői elkövetik a legnagyobb szentségtörést a Terminátor univerzumban, amit csak el lehet követni: szépen átugorják a Terminátor 3-ban 2004-es dátumozással bekövetkezett Ítéletnapot.

Azonban egyelőre még csak ott tartunk, hogy egy újabb Terminátor érkezik a jövőből, aki kevésbé karizmatikus mint Arnold Schwarzenegger, vagy Robert Patrick, viszont most is csak egy célja van: megölni John Connort. Rá is bukkan a fiú nyomára és az iskolában tanárnak(!) adva ki magát névsorolvasás közben a combjából előkapott fegyverrel végezne is a meglepett Johnnal, ám a golyókat a 15 éves fiú vágyának titokzatos (milyen találóan) tárgya kapja. Ugyanis a helyes iskoláslányról hamar kiderül, hogy nemcsak, hogy a pom-pom csapatban nem láthatjuk majd rövid szoknyában ugrálni, de még csak nem is az akinek látszik: ő az a Terminátor, akit John aktuális védelmezésére küldtek vissza az ellenállók.

Ha sikerül túllépnünk az első sokkon, akkor élvezni fogjuk a sorozatot, amely tele van az akciófilmekből jól ismert következetlenségekkel, és néha felkiáltanánk látva a szereplők töketlenségét, hogy: most miért nem futsz/lősz/maradsz ott ahol vagy??? De persze ők ezt nem teszik, hiszen akkor számtalan izgalmas fordulattal rövidítenék meg a történetet.
Habár sikerül elmenekülni a Terminátor elől a hajsza ezzel nem véget ér, hanem csak elkezdődik. John, Sarah és a James Cameron, a Terminátor első és második részének rendezője előtt tisztelegve szintén Cameron nevet viselő Terminátor hölgy együtt menekülnek, de közben arra is van idejük, hogy számon kérjék Miles Dyson, a Skynet-et magalkotó, de halálával ezt elviekben ellehetetlenítő tudós özvegyét, hogyha nem a férje alkotta meg a robotokat, akkor mégis ki a fene? De választ nem kapnak rá, ellenben remek alkalmat kínál a találkozás egy jó kis autórobbantásra. Az őket üldöző csúnya, gonosz Terminátort persze ez sem tántoríthatja el a céljától, így aztán tovább folytatódik az üldözés.

Hőseink egy nagy fricskával válaszolják meg az első perctől fogva levegőben lógó kérdést: hogy lehet az, hogy Sarah Connor még él, amikor a Terminátor 3 szerint 1997-ben meghalt? Mivel a sorozat első részének végén a sebtében összerakott időgéppel 1999-ből 2007-be jutnak, ezért az is lehetségessé válik, hogy Sarah Connor majd valamikor valóban 1997-ben haljon meg. Legalábbis ezt várjuk, ha már teljesen hülyének néznek minket az alkotók.

Mindebből tehát következik, hogy aki napra pontosan ismeri a Terminátor történelem összes fontos dátumát az istenkáromlásnak tartja majd a sorozatot, ahol mindent a maguk kedvére ferdítnek a forgatókönyvírók. Aki meg nem ragaszkodik mereven az ilyen dolgokhoz, az meg úgyis élvezni fogja az akciókban bővelkedő történetet.

És ha már a forgatókönyvíróknál tartunk, éppen az ő 2007-es sztrájkjuk eredménye volt, hogy a sorozat első tizenhárom részesre tervezett szériájából végül csak kilenc rész készült el. A sztrájk tehát alapvetően rányomta a bélyegét a sorozat első évadjára. Amerikában jobb kritikákat is kapott a második, 22 részből álló Terminátor folyam.

A sorozat pilot, azaz bemutató epizódja már 2006-ban elkészült és aztán annak rendje és módja szerint hamarjában fel is került a netre és minden kiéhezett Terminátor rajongó éljenzésben tört ki. A jól sikerült pilot után a Fox csatorna úgy döntött megrendeli a sorozatot és a net jóvoltából már sokak által töviről-hegyire ismert bevezetőhöz hozzáforgattak még néhány jelenetet és végül a Terminátor: Sarah Connor krónikái 2008. január 13-án debütált a tengerentúlon, és sikerét jól jelzi, hogy több mint 18 millióan voltak rá kíváncsiak.

A szereplőkkel kapcsolatban is kapott a Terminátor tévés változata hideget-meleget. Sokan nem látták meg a 300 című látványmoziban az erős női karakter megformálásában már kellő tapasztalatot szerző Lena Headey-ben azt, amit anno szerettek Linda Hamiltonban: a keménységet, az őrültséget, meg a hitelesen eljátszott anya-szerepet.

A Hősökben is feltűnt Thomas Dekker által egy új John Connort ismerünk meg. Az ő tolmácsolásában John csak normális életre vágyna, hogy suliba járhasson, mint a többi 15 éves srác, és arról álmodozik, hogy vele is szóba álljanak az olyan kaliberű lányok, mint a valójában fémtestű Cameron. Aztán a második évadra igazi harcossá érik, aki alkalmassá válik arra a feladatra, amire predesztinálva van.

Cameronon kívül egyébként lesz egy másik védelmezője is a két Connornak. Ő pedig nem más, mint John nagybátyja, Derek Reese, akit néhai Beverly Hills, 90210-béli ismerősünk, Brian Austin Green játszik. Ha valaki nem ismeri meg azonnal, az nem meglepő, mivel a szépemlékű sorozat óta gyarapodott pár ránccal, némi izommal és egy-két tetoválással is.

A megállíthatatlan Terminátorok legújabb nemzedékét pedig a több sorozatot (például az Angelt, a Helyszínelőket, a Döglött aktákat, vagy a 4400-at) is megjárt fiatal színésznő, Summer Glau játssza, akiről nemhogy azt nem hisszük el, hogy földhöz tud vágni egy többtonnányi vasat tartalmazó pusztító robotot, de még csak azt sem, hogy könnyezés nélkül el tudna taposni egy apró bogarat. Mindenesetre a mangákon és animéken felnövekvő generáció valószínűleg nem is ezért szereti a törékeny színésznőt és biztos vagyok benne, hogy Japánban már gyártják a Summer Glau kinézetű, életnagyságú, többfunkciós robot-babákat.

Egyesek tudni vélik, hogy a sorozat teljes történetének ismerete nélkül fölöslegesen ülünk majd be a következő Terminátor mozifilmre, ugyanis az egy az egyben a Sarah Connor krónikáira fog épülni. Mások szerint semmi köze nem lesz a sorozatnak a filmhez, mert az csak a mozifilmeket veszi majd alapul, és ez állítás a valószínűbb, mivel Andy Vajna is elhatárolódott a tévésorozattól, és minden Terminátorok atyjának szavára, vagy éppen némaságára mindenképpen érdemes odafigyelni.

Végülis mindegy, hogy mi az igazság, a lényeg az, hogy újabb színfolttal gazdagodott a Terminátor saga és olyan pillanatoknak lehetünk majd tanúi a sorozatban, mint például apa és fia, Kyle Reese és John Connor találkozása. Szóval bármennyire is üröm az örömben az a tény, hogy nem lehet már a Terminátor mozifilm első részében Kyle Reese-t játszó Michael Biehn-t visszafiatalítani, hiszen mégiscsak az ő szerepeltetésével lenne igazi a történet, azért ne szégyellje majd senki magát, ha a sorozatbéli nagy találkozás előtt biztos, ami biztos, maga mellé készíti egy csomag papírzsebkendőt.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2009-02-02

Írt kommentek:

16 db

Angela 2009-02-17 20:26:01
Ezt is utolérte a húzzunk le róla még egy bőrt effektus.Ha a film,illetve a filmek sikeresek voltak,akkor már csak egy sorozat hiányzik a teljes katarzishoz.Én Andy Vajna véleményét osztom.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei