2009. február 16.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti mozipremierek: Gettó milliomos, Valkűr, Papírkutyák

2009. február 19-én kerül bemutatásra Tom Cruise II. világháborús filmje, a Valkűr, valamint a Papírkutyák című magyar vígjáték Mucsi Zoltánnal és Scherer Péterrel. Egy nappal később, pénteken érkezik meg hozzánk a Gettó milliomos, egy Indiában játszódó dráma, ami alaposan felkavarta a nyerési esélyeket az összes díjkiosztón.

Valkűr

A film Claus von Stauffenberg német arisztokrata, egyben a náci hadsereg magas rangú tisztjének története, aki miután csalódott Hitler háborús stratégiájában, vezetőként vesz részt egy merényletben a Führer ellen; a cél természetesen a hatalomátvétel, ezután pedig az elszabadult brutális folyamatok leállítása. Siker esetén az akció kiiktatta volna Hitlert és a legmagasabb rangú náci vezetőket, egy évvel lerövidítette volna a második világháborút, százezreket kímélt volna meg a haláltól. Ám a katonai hadműveletekbe gyakran hiba csúszik…

A német-amerikai háborús drámában Tom Cruise alakítja a főszerepet (aki emellett produceri teendőket is vállalt), a mellékszerepekben pedig Kenneth Branagh-t, Bill Nighy-t (Igazából szerelem, Galaxis útikalauz stopposoknak) és Tom Wilkinson-t (Alul semmi, Michael Clayton) láthatjuk. A rendezés Bryan Singer, a Közönséges bűnözők és Az eminens készítőjének érdeme.

Eredeti cím: Valkyrie
Szereplők: Tom Cruise (Claus von Stauffenberg), Bill Nighy (Friedrich Olbricht), Kenneth Branagh (Henning von Tresckow), Carice van Houten (Nina von Stauffenberg), Tom Wilkinson (Friedrich Fromm)
Rendező: Bryan Singer
Forgatókönyvírók: Christopher McQuarrie és Nathan Alexander
Zene: John Ottman
Forgalmazó: Intercom

*


Papírkutyák

Kuplung és Csumpi haverok, akik közösen dolgoznak a szerény bevételt hozó különböző kisebb "okosságokon", egy napon pedig nekik is beüt a "tuti balhé" lehetősége. Ez a rablás aztán, minden tervezés, befektetett érzelem, energia és emberi erőforrás ellenére elég balul sül el, ami annyit jelent, hogy a jómadarak előzetes letartóztatás alatt, egy cellában találják magukat, egy százötven kilós óriás társaságában.

A vígjátékot összeszokott alkotóbrigád készítette, a rendező Gyöngyössy Bence és a forgatókönyvíró Litkai Gergely az Egy szoknya, egy nadrág remake-en dolgoztak korábban együtt, az operatőr feladatait pedig Sas Tamás vállalta, aki az Egy bolond százat csinál című filmben fényképezett már Gyöngyössynek, egyébként pedig számos magyar film (Apám beájulna, S.O.S szerelem, 9 és ½ randi) rendezője.

Szereplők: Mucsi Zoltán (Kuplung), Scherer Péter (Csumpi), Kálloy Molnár Péter (Jozsó), Gesztesi Károly (Trolibusz), Pikali Gerda (Amanda), Vaskó Géza (Darab)
Rendező: Gyöngyössy Bence
Forgatókönyvírók: Litkai Gergely és Gyöngyössy Bence
Forgalmazó: CinemaStar

*


Slumdog millionaire - Gettó milliomos

Minden állam Legyen Ön is milliomos játékában hatalmas szenzációt jelent, ha a játékost csupán egy kérdés választja el a főnyereménytől, ami az indiai játék esetében 20 millió rúpia. Ennél már csak az érdekesebb, ha ez a játékos nem egy tanult professzor, egy művelt irodalmár, hanem egy 18 éves fiú a nyomornegyedből. Olyannyira képtelenségnek tűnik a játék vezetői és az indiai hatóságok számára, hogy Jamal csalás nélkül válaszolta meg az eddigi, komoly tudást igénylő kérdéseket, hogy kihallgatják a fiút, aki élettörténetével magyarázza meg, hogyan jutott a helyes megoldásokra.

A Trainspotting és A part rendezőjének, Danny Boyle-nak legújabb filmje a központi szereplő, Jamal pályafutásához hasonló ívet fut be: ha nem is nyomorúságos, de viszonylag alacsony költségvetésből készített független alkotás, amely váratlan módon hetek óta tarol az összes neves díjkiosztón a Golden Globe-tól kezdve a BAFTÁ-ig, és az Oscarért folyó versenyben is igen jelentős az esélye, hogy több kategóriában elhappolja a díjat a hollywood-i blockbusterek elől. Ez a siker az eddig sem népszerűtlen rendező mellett a fiatal főszereplőnek, Dev Patel-nek is további elismerést hozhat, őt ezen a filmen kívül eddig csak a Skins sorozat néhány epizódjában láthattuk feltűnni.

Eredeti cím: Slumdog millionaire
Szereplők: Dev Patel (Jamal Malik), Freida Pinto (Latika), Anil Kapoor (Prem Kumar), Saurabh Shukla (Srinivas őrmester)
Rendező: Danny Boyle
Forgatókönyvíró: Simon Beaufoy
Zene: A. R. Rahman
Forgalmazó: Fórum Hungary

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2009-02-05

Írt kommentek:

8 db

Eszti315 2009-02-17 08:55:14
Én a Gettó milliomosról nagyon sok jót hallottam. Kiváncsi vagyok milyen lehet...
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei