2009. február 18.Nagy I. Dániel
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kutyaszálló - A végén hazatalálnak, ugye?

Az csak természetes, hogy gyerekeknek gyerekfilmeket kell sugározni. Még azzal sincs gond, hogy ezek a történetek nem éppen egy Lost-ot idéző összetettségűek, és azért sem fog senki álmatlanul forgolódni este, amiért böfögni és kutyakakiba lépni az alkotók szerint vicces. Utóbbin valószínűleg nevetnek is majd a gyerekek, bár már maguk sem értik, hogy miért nem "szarnak" hívják a végterméket.

Tehát elvileg a film, ami egyszerű, mint az elsős matek, működhet is, bár nem vagyok kisiskolás, erről nehezen nyilatkozok. Ugyanakkor azért az mégiscsak meglepő, hogy úgy veszik hülyére a gyerekeket, ahogy az a nagykönyvben.

Mert édesek a kutyák, a megboldogult XX. század és Alf, a kis termetű űrlény óta tudjuk, hogy ami szőrös és hálás, azt kedvelik az emberek, pláne az alkoholvásárlási korhatár alatt. Azonban itt ki is fújt minden, amit a film adni szeretne, telepakolja a szélesvásznat apró és testesebb ebekkel, hadd örüljön a gyerek a nyáladzó malamut láttán. Közben meg értelmetlen dolgok egész csokrát kapjuk, a dramaturgiailag fontos pillanatokban felvillan vagy kialszik néhány fény, és a felnőttek meg gonoszak, kivéve a politikailag korrekt Bernie-t (Don Cheadle) aki azonban pont úgy néz ki, mint a fickó, aki a Terminátor 2-ben csúnya halált halt, így nehéz elvonatkoztatni.

A színészek egyébként hozzák a gyerekfilmekbe illő színvonalat, túljátszák a kétdimenziós karaktereiket, csak abban bízhatunk, hogy a Bruce-t (Jake T. Austin) és Andi-t (Emma Roberts) alakító színészek majd kémiából fakultálnak és maximum a családi videókon kerülnek újra a kamera elé. Még a meglepően ráncos Lisa Kudrow sem tudott semmit átmenekíteni 10 év sitcomból, talán neki is ideje lenne visszatérni egy 11. évad Jóbarátokhoz.


Kutyaszálló


Thor Freudenthal filmje persze egy percig nem akar bármilyen értéket közvetíteni, valószínűleg a család egységének fontosságát is csak az asszisztens súgta meg neki, így csak 90 percig azt nézhetjük, ahogy farkat csóválnak és közeli képeken nagy szemekkel pislognak a címben szereplő szálló lakói. Az egyetlen (szükségszerűen idézőjelesen) "eredeti" ötlet a mechanikus eszközök szerepeltetése, legalább azokkal eltölthettek a kellékesek néhány órát hogy közben Tom & Jerry epizódokról beszélgessenek a rajzfilm fénykorára emlékezve. Az utazás szimulátort pedig még meg is mosolyogtam, tényleg.

Hiába beszélünk könyv adaptációról, gondolom Lois Duncan a történet megírásakor nem pont erre gondolt. De mit lehet tenni, ha a filmipar elég, ha felmondja a Lassie-től megtanult leckét? Semmit, maximum nem visszük el a gyereket, pláne hogy utána egy hétig azt kell hallgatni, hogy miért ne lehetne kutyát tartani a bérház harmadik emeletén a másfél szobában.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei