2009. február 18.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Valkűr - Egy sikertelen merénylet története

A Tom Cruise főszereplésével készült Valkűr képet fest a hitleri Németország bürokratikus vezetéséről, és bemutat egy óriási lehetőséget magában hordozó merényletet, melynek meghiúsulásában nagy szerepe volt az államapparátus apró fogaskerekeinek, és persze még nagyobb a véletlenek elképesztő összejátszásának.

A Valkűr névre hallgató vészforgatókönyv váratlan események, például Hitler esetleges halála esetén lezajló történéseket hivatott koordinálni, maga a Führer hagyja jóvá előzetesen (az elnevezés sem véletlen, a diktátor rajongott Wagner-ért). Néhány magas rangú politikus és katona, akik csalódtak vezetőjük háborús stratégiájában és az elért eredmények sem váltják ki elégedettségüket, úgy döntenek, hogy miután elteszik Hitlert láb alól, a Valkűr segítségével veszik át a hatalmat Németországban, és minden általa 1944-re már elfoglalt országban, ezzel lerövidítve a II. Világháborút. Az akció során jelentős szerepet szánnak Claus von Stauffenberg ezredesnek, aki egy afrikai csata során elveszítette fél szemét, jobb kézfejét, a bal kezén 2 ujját, valamint hitét a diktátor által vezetett III. Birodalomban. Von Stauffenberg, megunva a cselszövés politikai résztvevőinek óvatoskodását és határozatlanságát, úgy dönt, maga csempész be Hitler és más fontos náci vezetők bizalmas stratégiai megbeszélésére két bombát, majd Berlinbe sietve irányítja az SS vezetőinek és a Führer legközelebbi embereinek letartóztatását, szabad utat nyitva ezzel a német politika megreformálására. A gondosan megtervezett merényletbe azonban néhány apró hiba csúszik, amelyek együttesen lelassítják a hatalomátvételre irányuló kísérletet, így pedig időt hagynak az ellenfél gyors és végzetes reakciójára.

A háborús dráma a történelemhez hűen dolgozza fel az 1944 nyarán lezajlott Hitler elleni merénylet eseményeit, persze tekintve a sikertelenség következményeit nem is lehetne ez másként. A várakozásokkal és a fanyalgó külföldi kritikákkal ellentétben, véleményem szerint Tom Cruise megfelelően alakítja von Stauffenberg figuráját, és a kinézetbeli hasonlóság is figyelemre méltó. Cruise színészi teljesítménye egyébként magában hordozza a film hitelességének fontos zálogát és buktatóját egyben. A központi alak ugyanis egy náci katona, aki pálfordulása előtt minden tudásával a II. Világháború német győzelmét segítette elő, új célja elérése érdekében pedig nem kevésbé hideg és kegyetlen, mint korábban. Így, bár von Stauffenberg a merénylet során nemes célt szolgál, emberi drámáját, szerető családjától való elszakadását, vívódását és kudarcát nehéz átérezni. Pedig a Valkűrt abszolút ezen szereplő köré építették, a más neves színészek, például Kenneth Branagh és Tom Wilkinson által alakított figurák annyira kidolgozatlanok, és olyan kevés mozgásteret nyújtanak a színészeknek, hogy csupán árnyalakok maradnak.

A Valkűr célkitűzése azonban az is, hogy a sikertelen merénylet történelmi súlyát tudatosítsa a közönségben, ennek a feladatnak pedig megfelel. A merénylet bemutatásáig Bryan Singer rendező fokozatosan (bár kissé vontatottan) építi fel a feszültséget, és egy "Mi lett volna, ha…" kezdetű gondolatsort indít el a nézőben, ami a XX. századi európai politikai élet teljes és újszerű átrendeződésének lehetőségét is magában hordozza.

*


Eredeti cím: Valkyrie
Szereplők: Tom Cruise (Claus von Stauffenberg), Kenneth Branagh (Henning von Tresckow), Tom Wilkinson (Friedrich Fromm), Bill Nighy (Friedrich Olbricht), Carice van Houten (Nina von Stauffenberg), David Bamber (Adolf Hitler)
Rendező: Bryan Singer
Forgatókönyvírók: Nathan Alexander és Christopher McQuarrie
Operatőr: Newton Thomas Sigel
Zene: John Ottman
Hossz: 121 perc
Forgalmazó: Intercom

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei