2009. február 19.Kristóf Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Smallville - Egy sorozat Superman ifjúkori éveiről

A nyolcadik éve futó Smallville sorozat az amerikai képregénykultúrából lépett a tv-sorozatok világába, és az ismert Superman-kultusz egy még kiaknázatlan területét fedte le: vajon milyen volt az idegen bolygóról érkezett hős gyermekkora? A sorozat alapgondolata aztán az évek alatt rengeteg változáson ment keresztül, és valahol félúton a szellemisége, a sorozat esszenciája átértékelődött.

Alfred Gough és Miles Millar, annak idején előálltak azzal az ötlettel, hogy mi lenne, ha az ifjú Supermanről készítenének egy sorozatot, amikor még nem szuperhős, csak egy kamasz, aki az öt örökbefogadó Kenték farmján éli meg mindennapos tinédzser-problémáit. A koncepció talán érdekes lehetett, de ahhoz, hogy ebből sorozat legyen, bizony izgalmassá kellett tenni a történetet. Így történhetett meg az, hogy Superman örök ellensége, Lex Luthor a sorozatban kezdetben Clark Kent (Superman) barátja lesz, és csak a későbbiekben válnak ellenséggé, de akkor sem azért, mint a képregényekben, hiszen Superman még nem öltött ruhát, csak keresi önmagát az emberek között, és persze közben azért folyton meg is menti őket.

Érdekes, hogy a Smallville eleinte nem esett bele abba a csapdába, hogy minél látványosabb, és egyben minél nagyobb felületet tárjon fel Clark fejlődésének megismertetésében, de nyilván a készítők sem gondolták, hogy a sorozat két évadnál hosszabbra nyúlik, és így az eszköztárak is folyamatosan változtak, formálódtak, és egy ponton már túlságosan is elrugaszkodtak az alapértelmezéstől. Az évadok követték egymást, a karakterek fejlődtek, vagy megrekedtek saját jellemükből fakadóan. A Clark Kentet alakító Tom Welling tökéletes választásnak bizonyult a fiatal Superman szerepére, aki még keresi, kutatja létezésének és sorsának aspektusait, és az idegen származását feldolgozni akaró földönkívüliséget próbálja valahogy elfogadni, és a képességeivel együttélni. Később azonba Welling játéka már nem képes azt a fajta méltóságot és gyermeki "bájt" sugallni, mint kezdetben.

A Superman saga Amerika egyik sikertörténete, a képregényhősök korszakának nagy alakja, akit a történet szerint egy Kansas államban élő házaspár, egy meteoritzáport követően, egy űrhajóban talál, és felnevelik saját gyermekükként. Az ifjú emberfeletti képességekkel rendelkezik, és a szüleitől kapott nevelésnek köszönhetően, Clark felnőve álruhát ölt, és azokat az erőket, amikkel rendelkezik, az emberek megmentésére fordítja.


Smallville - Tom WellingA sorozat első évadja amolyan gimnazista-szerű tini-színezettel bír, ahol Clark meteorfertőzött diáktársait menti meg a többiektől - minden részben mást. A meteorok, amik, mint később kiderül, Clark bolygólyának maradványai, a Smallville egyik nagy aduásza volt kezdetben, hiszen hamar unalmassá vált volna, ha az ifjú Superman nem csinál egész nap semmit, csak tanul, és a farmon kézzel veri be a szöget a deszkákba. Szóval előjöttek a meteorfertőzöttek sötét barlangjukból, és Clark már tett is a dolgát. Aztán egy idő után újítani kellett, és a történet olykor abszurditásba ment át: egy fantazy sorozatról van szó, de a történet kereteit mégis sokszor feszegették, ami nem mindig tett jót a Smallville-nek.

Lex Luthor (Michael Rosenbaum) színrelépése így hosszú évek távlatából zseniális húzásnak tűnik, hiszen kezdetben, a fiatal milliárdos, aki apja árnyékában él, még a jó és a rossz énje között lavírozik, és Clark barátsága sokat segít abban, hogy a benne lakozó gonoszabbik én ne tudjon felülkerekedni. Az eredeti történetet figyelembe véve pedig teljesen abszurd, hogy ők ketten ismerik egymást, még mielőtt Superman, mint hős lép színre Metropolis városában, és Luthor, mint a hataloméhes milliárdos meg akarja hódítani a világot. Aztán, ahogy az évadok múlnak, és egyre képtelenebb történetek születnek, még Lex szerepeltetése tűnik a legkonszolidáltabbnak. A készítők az eredeti történetet teljesen a feje tetejére állították, azért persze meghagyva benne némi alapkoncepciót.

Egyik ilyen eleme a sorozatnak, Lana Lang (Kristin Kreuk) karaktere, aki az eredeti történetben is Superman fiatalkori szerelme. Igaz, itt elnyújtják egymásra találásuk történetét, mint azt a bizonyos rétestésztát, de a készítők nem nagyon dúskálhattak érzelmi szálakban, így kénytelenek voltak beérni azzal, ami van. Egyébként a Lana Langot alakító színésznőt eleinte istenítették, majd később, ahogy haladt a történet előre, karaktere elfáradt, szerepeltetése erőltetettnek tűnt, és az internetes fórumokon valóságos hadjárat indult, hogy mikor írják már ki a sorozatból.

A Smallville sorozat kezdeti egyszerűsége és tisztasága nyilván nem maradhatott fent évadokon keresztül, hiszen ha még hat év múlva is azt néznénk, hogy Clark hogyan végez a meteorfertőzött gonosz lényekkel, mindenki unottan elkapcsolna. Ezért olyan elemekhez nyúltak Gough-ék, ami felborította a Superman-történet eddigi egyensúlyát. Elkezdtek olyan szereplőket is bevonni a sorozatba, akinek már csak kronológiai szempontból sem lehetne szerepük Clark fiatal éveiben, de valahogy ránkerőltették. Olykor sikerült nekik, olykor meg nem, ám a sorozat évadjai egyre látványosabb, és egyre képtelenebb ötletekkel gazdagodtak. Mégis, valahogy érezni rajta egyfajta egységet.

Egyébként a negyedik évadban feltűnik, majd utána állandó szereplővé válik Lois Lane (Erica Durance) Superman igazi szerelme, és itt is ellentmondásos helyzet áll elő: a képregény egyik humorforrása az volt, hogy a magabiztos Lane mellett, a szerény, visszahúzódó Clark Kent, mint újonc újságíró, a nő állandó céltáblája. A sorozat merőben más irányba tereli kapcsolatukat, igaz, a nyolcadik évadban próbálják meglovagolni a régi sémákat, de az előző évadok eseményeit figyelembe véve, már nem ugyanaz a Clark és nem ugyanaz Lois ugratják egymást a képernyőn.

A Smallville mindenesetre ötletes, merész, az évek alatt a világon hatalmas népszerűségre tett szert, ami a sorozat atyjait igazolja. Mindenképpen meg kell említeni, hogy ennek a sikernek az egyik kulcsembere Rosenbaum, aki nélkül a Smallville sorozat talán kifullad a harmadik évad környékén. Lex Luthor gonosszá érésének folyamata, és Rosenbaum hiteles játéka a sorozat műfaján belül a televíziózás egyik legjelentősebb színészi munkája.

Ennek tükrében, nem csoda, hogy vészharangot kongattak a sorozat fölött, amikor a színész közölte, hogy a hetedik évad után kiszáll a sorozatból. Tény, hogy a Smallville Superman fiatal éveiről szól, de akár oda is biggyeszthetnénk, hogy Lex Luthor fiatal évei - e két karakter kiegészíti egymást. Ám nemcsak az egyik alapember távozása miatt érhet véget a sorozat. A nyolcadik évadban már nem működött közre a sorozat két atyja, Gough és Miller. Távozásuk okai között a CW hozzáállása volt az egyik legfontosabb - a csatorna valamiért nem ad annyi pénzt és támogatást a Smallville-nek, mint ami a nézettség alapján megilletné őt. Így szerény költségvetéssel, mostoha körülmények között indult 2008. szeptemberében a nyolcadik évad, ami egyre valószínűbb, hogy az utolsó lesz, igaz, még bármi lehetséges, és a rajongók nem adják fel.

A sorozat egyre több szálat mozgat meg, hogy az érdeklődést fenntartsa, és az új gárda próbál felnőni a feladathoz. Hogy milyen jövő vár Amerika egyik kedvenc sorozatára? Nem lehet tudni. Sok dologtól függ: a CW csatornától, Tom Wellingtől, akinek a szerződése hamarosan lejár, és a költségvetéstől. Tény, hogy a Smallville azon kevés tv-sorozatok egyike, ami ilyen hosszú időt megélt, ez nem véletlen, de sorsa bizonytalan, és a történet is adott: a fiatal Clark Kent-nek egyszer fel kell végre nőnie, hogy beteljesítse sorsát: idealizált hősként megmenteni az embereket a gonosztól.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-09-24

Írt kommentek:

37 db

katika 2009-02-25 11:46:19
Nekem nagyon tetszik a sorozat,hisz imádom a fantasztikus filmeket.Bár nem borulok ki,ha lemaradok egy részről a tévében.
Ugyanis a mi csatornáink csak ismételnek mindíg.Azt hiszik,ha egy sorozat bejött akkor 3 hónap múlva újra elkezdik előről,sajnos nem folytatják az évadokat.Legalább is ritkán.
nem
regisztrált
paredes 2009-02-19 18:02:36
lana es lo maximo
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei