2009. február 20.Barnás Márton
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Vicky Cristina Barcelona - Woody utazása

Woody Allen, egy általam nem túl rég olvasott Narancs-interjúban nyilatkozta azt, hogy mindig csak olyan helyeken szeret forgatni, ahová épp szívesen utazna családja, és ahol nyilván van az a pénz, amivel finanszírozni tudják Allen aktuális örömködését, borúlátását, szokásos agymenését.

Ez az aktuális hely legutóbb Barcelona volt. Szóval Woody most Spanyolhonból és -ról mondta meg a frankót, az "őszintét", és elég jól tette. Jó, na, nem oly egyszerű a helyzetünk, hogy mint egy tükröt, ráadásul görbét állít Barcelonának, mert ez a film is rólunk, emberekről szól, és értünk, emberekért van, jött létre. Nem mondom, Allen még mindig komoly tanító, vezető, aki formát tud adni mindannyiunk életének, de már nem az a megmondóember, akinek súlyos üzeneteit nehezen emésztjük, attól függetlenül, hogy mennyit és mennyire szívből jövően nevetünk rajta, az alkotásain, szereplőin, magunkon.

Az Annie Hall idején még simán ezt gondoltam, a Hannah és nővérei is átvitte a lécet, a legújabbak közül a Match point, a Kasszandra álma, vagy a Füles is figyelemreméltó (jót tett neki, nekünk a sötétebb téma: valóban nincs remény, minek állítaná rendezőnk ennek ellenkezőjét). A Vicky Cristina Barcelona - félre ne értsen a kedves olvasó - vállalható alkotás, ügyes film, Allen kitesz magáért, van mondanivaló is, csak az utóbbi időben úgy megszoktam a keményebb, nehezebb filmeket tőle, hogy egy megint csak könnyedebb, felszínes kifejezéssel: felszínen mozgó filmjével mintha nem tudtam volna mit kezdeni.


Vicky Cristina Barcelona


Fecseg a felszín, persze, de nagyon nem hallgat az a mély, nagyon is mondja a magáét, mi meg csak hallgatunk, és próbáljuk másként élni az életünket, mert másként is lehet. Két címszereplőnk (Vicky és Cristina) is próbálja, vagy próbálná másként élni az életét harmadik címszereplőnk (Barcelona) vendégszeretetét élvezve, turistacsalogatás, naná, nuku. A legajánlottabb helyi nevezetesség sem kedvenc külföldi focicsapatom stadionja, hanem továbbra is inkább az az emberi szív, meg az a hatalmas lélek, spanyol tanfolyamunk mai órájának (na jó, a film időtartama inkább 90 perc) címe: Mi, vagy esetleg ki lakik az ember szívében? És ezt a kérdést most nem intézhetjük el annyival: Kit érdekel?

Címszereplőink, a két lány elmegy Barcelonába, hogy mintegy megtalálják magukat, önmaguk és jövendőbeli társuk számára, utazgatnak, ismerkednek, minden látványosságot megtekintenek, kalandokba csöppennek, beleesnek a Javier Bardem által kiválóan alakított festőművészbe, aki újfent belső értékeik átértékelésére buzdítja őket, a film végére viszont arra jövünk rá, hogy nagyjából bagoly mondja verébnek. Az egyik lány csak egy könnyű románcot keres (meg is kapja), a másik lány komoly, vőlegénye is van, azt hiszi, rá nem lehet hatással Bardem személye (de azért ő is megkapja a magáét). A nagy hármas csak úgy éli életét a filmvásznon, szeretnek, szeretve vannak, legalábbis azt hiszik, hogy ez az.

A fiatalabb lányt alakító Scarlett Johanson felnőtt, igen, de továbbra sem igazán jó színésznő (nekem még kislányként jobban tetszett A suttogóban, meg mostanában a Match Pointban), viszont nagyon szép neve van, az is valami. Javier Bardem megint zseniális, most éppen a gaz, és nem nagyon normális festőművész szerepében. A nagy szerelmi kapcsolatokban csatlakozik a nagy hármashoz festőnk volt neje, Penelope Cruz, akinek szintén nem akar sikerülni az élet, ráadásul őrült, és megkavarja az állóvizet. Bardem viszont szereti őt - egészen a legújabb szakításig. A lányoknak kinyílik a csipájuk, és magukra hagyják dilis művészeinket. Allen a művészek elé is görbetükröt állít (Barcelonában is mindenki művész, nem csak New Yorkban), és ezt is helyesen teszi. Manapság már tényleg mindenki művész. De ki az igazi művész? Nos, Woody Allen mindenképp az.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei