2009. február 23.Nagy I. Dániel
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

7 élet - Transzplantáció hegedűszóra

Mint minden normális, valamirevaló tagja az emberi közösségnek, ha nekem autóbalesetem lenne, én is ott hagynám az űrrepülő-tervező állásomat, mert adóellenőrt játszani sokkal szórakoztatóbb, pláne ha csak játszásiból nézegeti az ember a bevallásokat. Mondjuk ebből balatonparti nyaralót nem vehetnék, de Will Smith-nek nem is ez a célja legújabb filmjében, van neki tengerre néző virágoskertje, az is minek, elpasszolja amint tudja.

De nézzük kicsit alaposabban a 7 élet (7 pounds) című filmet, amiből megtanulhatjuk, hogy az orvostudomány úgy kapkodja ki a szerveket az emberből, mint bármelyikünk nagymamája a rántott húst a serpenyőből. Tehát az alaphelyzetünk szerint Will-nek volt egy nagyon rossz napja, nem tudott megválaszolni egy sms-t, összetörte a kocsit, ja, és megölt 7 embert. Nem is gyakran őszinte a kacaja emiatt, inkább banánhéjjal táplálja a pipacsokat a kertben, ahelyett hogy keményen inna.

Később talál magának egy hobbit, és embereken kezd segíteni, de nem pont úgy, mint a Hancock-ban, inkább odaadja nekik a fölösleges szerveket. Meg persze a film végére még kettőt, ami már nem fölösleges, de ahhoz, hogy Will Smith a The Pursuit of Happyness után újra drámát forgathasson, nem osztogathat csokoládét a bevásárlóközpontban. És ez a lényege a filmnek, hogy van egy érdekes ötlet (Grant Nieporte tollából) amit aztán valahogy összehoztak egy filmbe, kiegészítették szívbeteg kutyával, érdektelen nőt (Rosario Dawson) érdekessé tevő nyomdagépekkel, és az adóhivatal logójával. Legalábbis végig az az érzésünk, hogy gombhoz kerestek kabátot, ami aztán szerencsésen meg is lett, csak, hogy ennél a képzavarnál maradjunk, a cérna színe üt el. Pont, mint mikor Krist Novoselic feldobta az egyik Nirvana koncerten a gitárját, és az arcával vette le. Érdekes ötlet, középszerű, de mégis szórakoztató megoldás.

A színészek nem brillíroznak, Will Smith épp csak túlmutat önmagán, bár néha azért tényleg úgy tűnik, hogy fáj, bár ne ismételgetné a hét halott nevét idegesen, úgy vágja haza a hangulatot, mint a Jude Law-féle Alfie óriásplakátai, amik elmondták, épp mit érezzünk, mert a forgatókönyvben ez szerepel. A kritikusok szerint Rosario Dawson alakítása remek, szerintem azt a nőt, aki nagy nyomáson esküvői meghívókat készít, nem lehet jól eljátszani, mert ilyen a világon nincs, de a lehetőségekhez képest tényleg betegesen és szerelmesen néz, de a szemcsepp kipislogása nélkül neki sem nagyon hinnénk el semmit. Kellemes meglepetés volt azonban Dan (Barry Pepper) és Ezra (Woody Harrelson) karaktere, kár, hogy csak 10-10 percet játszottak, többet érdemeltek volna kiváltképp azóta, hogy Woody Harrelson a Nem Vénnek Való Vidék alatt is megmutatta, hogy nem mellékszerepre van ő kitalálva, sebaj, majd a második részben előtérbe kerül.

Gabriele Muccino tehát nem kockáztat sokat, és bár kisgyerek most nincs nagyon, mégis ügyel, hogy éreztesse az érzelmeket, és vezesse a nézőket a kijelölt mezsgyén. Ez működik is, a klisék nincsenek vastaggal szedve, a herceg nem jön vissza fehér lovon, és még a vakkal sem bánnak politikailag korrekten, kár, hogy végül ezért bocsánatot kérnek.

Persze vonósnégyesre és zongorára leforgatott film Chaplin óta megállja a helyét, mégis, összességében egy kellemes film a 7 élet, ha unjuk már a romantikus vígjátékokat és a CGI-ban gazdag filmeket, de szeretjük a celebeket nézegetni, mert szép a foguk, akkor ez a mozi nem fog csalódást okozni.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Adam 2011-01-16 01:54:01
Cipész! Kaptafa...
nem
regisztrált
dawe 2009-10-11 21:44:54
Jesszus! "Kedves" szerző! Ha már a kritikáknál tartunk.. Ki maga egyáltalán, hogy ilyet írjon? A színészek nem brillíroznak, szépfogú celebek, stb..
Zaeniális a film mondanivalója és a színésezk alakítása! Szerintem egy film akkor jó, hogyha végig magával ragad, kiráz többször a hideg, beszélek róla napokon keresztül, és nem mellesleg kifolynak a könnyeim... Nálam megtörtént..
De azért tessék még egy kicsit irigykedni! :)
nem
regisztrált
Fru 2009-10-11 21:29:30
Hát:D gratulálok..... nemtudom ki lehet az ilyen..mármint aki egy ilyen szívhezszóló filmet így kritizál, talán nincs szived amit meghasson:).... meghát Will Smith színészi alakítását fikázza:) hmmm.....játszd el jobban
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei